Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Långfärdsskridskopremiär 2020?

Idag blir det antagligen en sån där dag när det suger i "långfärdsskridskotarmen"...

Jag är uppe tidigt, det är fortfarande helmörkt nu kl 6, men ser att det inte har snöat och att utetemperaturen är minus 4,6 grader, och att det har varit kallt hela natten. Med rimfrost också i träden - inte helt fel för fotografer heller! Vi har haft ett par tre kalla nätter nu här uppe i Östersundstrakten, och snöfri kärnis säkert 6-7 cm kan man nog hitta på flera sjöar...

Det är ju den allra bästa åkningen tycker jag, att ljudlöst glida fram på snöfri säker kärnis mot den låga höstsolen, kanske lite lätt vind i ryggen...det är dagar som blir minnen för livet! 

Sådana här dagar gäller det att snabbt kunna komma i väg, att ha utrustningen (viktigt!) färdigpackad och bara matsäcken med varm choklad och mackor återstår att fixa.  Och vara beredd på att det kan bli 6-7 timmar ute, om förutsättingarna är idealiska är det svårt att avbryta och åka hem! - Och glöm förstås inte att ta med en kamera - mobilen kan duga i värsta fall, med idealet är väl en bra kompaktkamera som ryms i fickan. Du kan komma att få tillfälle till bilder som blir ovärderliga!

För oss isnördar (också med fotointresse), men främst för de sanna långfärdsskridskoentusiasterna, finns det en hemsida som är mycket värdefull i dessa sammanhang, dvs Storsjöns Långfärdsskridskoklubb (http://www.skridskoklubben.se/iskontakten-1317476), och bland flikarna där "Iskontakten" med mera.

Genom att man kan skriva inlägg där (även icke-medlemmar!) kan man dels tipsa om åkbara isar mm, söka åkkompisar mm - och förstås läsa andra tips och få veta om intressanta klubbaktiviteter. Idag, första advent, så kommer ledarledd åkning i Östersundstrakten att äga rum, med start kl. 09:00 i Badhusparken - se Per Sonnviks inlägg om detta 27/11 en bit ner på sidan.

Jag själv skulle så gärna vilja åka med dom idag - men det grämer mig att jag inte kan - jag är ju anhörigvårdare till min gamla snart 96-åriga mor, och hon behöver mig hela dan. Och det är alldeles för kort varsel att hinna ordna med avlastning, tyvärr! Eventuellt kan jag åka ner till samlingplatsen och ta med mig fotoryggan - och följa med ut till avsedd sjö för att ta några bilder på dom lyckliga åkarna - nån timme i alla fall.  

Ett annat klubbevenemang blir på måndag kväll om förutsättningarna stämmer - en ledarledd månskenstur på Mosjön (ska jag ha med systemkameran med EF 24-105 plus blixtaggregat då, eller mitt tunga stativ??) Kanske kan jag ordna med avlastning till måndag kväll - syrran får baske mej ställa upp då!! Se inlägget av Ulf Söderberg den 27/11 på nämnda "Iskontakten"

Storsjön kommer ju inte att frysa till nu - det är inte alla år som den ens lägger före nyår, men jag har t ex några bilder tagna 10 december på sådan 10 cm kanonis på Storsjön, förut inlagda här på Fs - här nedan är en annan:

Bilden ovan är tagen på Juldagen 2004 från Frösön, (Frösö Strand), den höga skorstenen på andra sidan är vid vattenverket Minnesgärde, centrala Östersund ligger alltså till vänster därom.

Klockan går - får snart bestämma mig om jag ska ta mig en timme och haka på skrinnarna - beror på hur långt ut dom kommer att åka, närmaste sjöis finns inte längre än 5-10 km bort. Väderprognosen lovar också sol idag, jag är rädd för att det kommer att kunna bli en kanondag som jag dessvärre inte kan delta i...trist!  

När man åker ut på dessa höstisar, så är det ju jätteviktigt i två aspekter: 1) att ha rätt utrustning 2) att aldrig åka ensam!

Jag själv började med min långfärdsskridskoåkning när jag som hemvändare kom tillbaka upp hit till min hemstad 1994 - och jag har hittills aldrig plurrat! Fast jag har faktiskt åkt på 3 cm is - men det var otäckt! Min egen nedre gräns är 5 cm kärnis - och den anses väl vara tämligen säker?

Den viktigaste utrustningsdetaljen - HA DOM ALLTID med! Jag brukar t o m ha dom på mig när jag åker på skridsko-ovalen vid Fyrvalla -man vet aldrig...!

Och till sist - dom gamla klassiska sköyterna - jag hade ett par när ute i fritidshuset med sjötomt, Sölvbacken Oviken. Men när jag sålde stugan 2015 fick skridskorna följa med övriga inventarier. Dom var rätt svåra att få fast ordentligt på fötterna med remmarna, men jag kanske inte hade den rätta kunskapen...

"Det var bättre förr - ju förr dess bättre" (citat attribuerat f. Grushandlaren Göte Borg)

Ha IS i magen - jag har det redan och ha en fin första advent!

/B

Ps. Långfärdsskridskoåkning är ju en covid-säker aktivitet - eller hur? 

Inlagt 2020-11-29 07:42 | Läst 1200 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ja, det är härliga tider nu när isarna lägger sig! Men själv har jag slutat åka långfärdsskridskor tyvärr.. Beror dels på synen, där jag ser dubbelt när jag tittar neråt.. och det gör man ofta (nästan hela tiden) som skridskoåkare, och dels är det för 'dåliga' axlar.. skulle få problem att ta mig upp om jag plurrar! Så 'bäst före datum' har tyvärr gått ut..

3 cm (kärnis) bär: 3 x 3 x 5 = 45kg. 5 cm. kärnis bär: 5 x 5 x 5 = 125 kg. 10 cm. kärnis bär: 10 x 10 x 5 = 500 kg. på en yta lite som en skridskoåkare på två ben.. 3 cm. kan fungera om man står bredbent och inte bara på ett ben.. :-)

Själv så njuter jag av Skridskonätets alla färdrapporter från klubbar i hela Sverige och Finland, även lite från Norge och Nederländerna, brukar inte ens hinna ta del av alla färdrapporter med bilder som läggs in.. lite som Fotosidan, svårt att hinna med alla bloggar där.. Man har ju annat att göra också.. eller? Fina turer har man gjort redan i oktober i Norge men även uppåt Abisko och Kebnekajse! 'Skridskonätet' har man tillgång till om man är medlem i en 'ansluten' klubb och därmed har fått utbildning om säkerheten vid långfärdsskridskoåkning och då också har gjort några turer. Finns här: https://www.skridsko.net Härliga bilder här!
Hälsn!
Svar från Canalog 2020-11-30 07:03
Tack Jan! Roligt att läsa ditt svar/kommentar...Särskilt din formel/uträkning av kärnisens hållfasthet har jag inte sett nånstans förut - bra att veta som en tumregel!
Den gången jag åkte på 3 cm is, det var på Storsjön, Brunflovikens högra strand (i riktning mot Brunflo) och det knakade betänkligt när vi åkte (vi var 4-5 st tror jag) Min kompis Johan vär betydligt "stadigare" än jag, ca 90-95 kg medan jag har alltid varit elegant smärt, aldrig just över 75 kg trots mina 1,82 m.ö.h.

Tycker mig ochså minnas att isen liksom "sviktade" lite utöver knakningarna, och jag tänkte flera gånger att "nu klivar jag snart av, åker in dom några hundra meterna till stranden och få handgå efter landsvägen till civilistaionen"...

Jag ropade också flera gånger till dom andra åkarna: "Hallå där vi måste för f-n åka en bit ifrån varann, och inte samlas på en liten yta!!

Det gick bra i a f - ingen plurrade!!!

Och inte hade man nån tanke på att ta några bilder under "skräckfärden", trots att jag hade min kompaktkamera med!

Synd att du inte kan åka längre -det är ju också några år sedan (pga dåliga vintrar!) jag åkte på riktigt - i fjol blev det bara ett lite taffligt försök ensam på mellan-Svartsjön - några skär bara och jag var som Bambi på hal is...kroppen hade nog glömt att jag är 70+ nu!!!

Ha det bra , Jan!!
/B
ehrsa 2020-11-30 19:13
Så tunn is som du beskriver här, så är det viktigt att vara nära land! Går man igenom så håller isen inte att ta sig upp på igen.. i och med att det då blir en iskant och ingen is som håller bakåt (i förhållande till den du försöker ta dig upp på). Så länge som isen håller, så hålls den ihop åt alla håll även om den spricker, men så fort som den brister så finns det bara hållfasthet åt ett håll, vid en vak/iskant. och då räcker inte 3 cm.. Om nån (eller du från vaken) kastar sin lina så är det risk att den personen som drar i linan också går igenom isen, det belastar isen extra för den som börjar att dra i linan.. Åker man nära land vid tunn is så får man knäcka isen in till land och helt enkelt kliva upp på land när man når botten..

När man åker på tunn is så bildas det en 'bogvåg' framför varje enskild åkare, då gäller det att inte åka för fort.. då knäcks isen! Man ser en bogvåg speciellt när man åker på 'saltisar' i skärgården, det ser hur läskigt ut som helst! Ändå håller ofta isen.. Tyvärr blir det sällan bilder tagna i dom sammanhangen..

Här är exempel på lite väl tunna och mjuka saltisar, där man inte beter sig helt optimalt.. https://www.youtube.com/watch?v=RNkdj0S_brI

Formeln för hållfastheten för KÄRNIS är: tjockleken (i cm) i kvadrat och sedan alltid gånger 5 = hållfasthet i kg. T.ex. 1 cm x 1 cm x 5 = 5 kg. 5 cm x 5 cm x 5 = 125 kg. 100 cm x 100 cm x 5 = 50 000 kg. det håller för en stridsvagn.. Det här lär vara en formel Vägverket använder när dom 'bygger' isvägar på naturis..
Hälsn!
Härligt med möjligheten att åka skridsko! :) Hos mig snöade det i morse (och inte ens mycket av den varan), vilket smälte bort den lilla is som faktiskt hade börjat lägga sig på Kvarnsjön där jag tillbringade min morgon. Men hoppet är ju de sista som lämnar en - så jag hoppas att även vi i Stockholm ska få is som duger till långfärdsskridskoåkning!
/Kirsi
Svar från Canalog 2020-11-30 07:13
Hej Kirsi! Jo långfärdsskridsko har varit en riktig höjdar-aktivitet sedan jag kom tillbaka till mina hemtrakter som hemvändare 1994.

Nu blev det inte så igår att jag kom ut - hann inte bli klar före 9, och sedan hade jag mina plikter inom anhörigvårderiet. Synd! Vid halvtvåtiden lättade morrondimman, det blev alldeles klart, vackert med all rimfrost i träden.

Och idag har vädertjänsterna hotat med snöfall på eftermiddan - m.a.o. så är det då kört - och den planerade ledarledda turen i månsken fryser nog inne också, tyvärr. Jag har inte varit med på nån månskensåkning ännu - måste också vara en riktig höjdare om förutsättningarna stämmer!!
Så nu är det bara att hoppas på strängare kyla i ett par veckor så att den allra bästa sjön fryser till - dvs Storsjön!!

Ha det bra!
/B
Vackra bilder och det var fina åkdon. Spara på väggen kanske?
Nu hoppas vi på bra säsong
Svar från Canalog 2021-01-10 16:03
Tack, Nini! Jodå, dom var mycket riktigt uppsatta på timmerväggen i fritidshuset med sjötomt i Sölvbacken som jag sålde 2015!

Nu är det förmodligen kört betr. snöfri kärnis på Storsjön - isen har lagt men bara under ett enda dygn var isen tillräckligt tjock för åk, och samtidigt helt snöfri...och tyvärr minus 15 grader kallt i utetemperatur, lite för kallt för mig nuförtiden...
mvh
/B