Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Äntligen ”framme”...

Den första ”anständiga” bilden (med avseende på bildkvalitet, inget annat...) som jag har tagit, fått filmframkallad hos Götaplatsens Foto i Gbg, och tacksamt fått hjälp av Tommy L med att scanna i hans Canoscan 9000 F plus egen bildbehandling i Ps & CameraRaw...

Kameran, en Zeiss Ikon Super Ikonta 531 4,5 x 6 cm neg på 120-spole, och Tessar 7,0 cm f3,5 objektiv tillverkat 9 april 1936, var laddad med filmen Kodak Portra 160, och jag tog bilden på Prästgatan här i Östersund...mest som en test (första färgrullen ö.h.t).

Ljusförhållandena var ju inte idealiska, del av bilden i starkt solljus från klar himmel och nederdelen t.h. i bilden i skugga. Men jag är själv imponerad....färger och skärpa, kontrast och teckning i skugg- och ljusa partier över förväntan för mig! Häftigt! Jag har brottats ett tag med digitaliseringen betr. att få till en acceptabel bild gm avfotografering i Raw på simpelt ljusbord med min EOS 5D Mk3 och Tamron 90 mm macroglugg, men därefter att invertera, konvertera och bildbehandla till acceptabelt resultat har jag inte klarat.

Först nu med Tommys flatbäddsscanning har jag ”gått i mål” liksom! Summan av kardemumman blir väl att slanta upp till en sådan scanner...min 24x36 filmscanner duger ju bara till 135-film och ev nerklippta mellanformatsnegativ...(till 35 mm bredd)!

Roligt och spännande framsteg! Analogt ÄR kul..det tror jag flera med mig tycker! Eller hur?

/B

Inlagt 2021-09-08 12:55 | Läst 1024 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag har själv en CanoScan 9000f. Den har tjänat mig utmärkt. Saken är bara den att under 10 år har den tuggat över 60 000 negativ och dia (!). Jag börjar bli rädd att det snart skall säga; "tjorr-skurrr-dump- gniiissel"".
Har hört att det är svårt att köpa nya filmskanner till vettigt pris. Du lär väl höra dig för.

Fint resultat av den Gamla Super Ikontan. Och varför skull det inte bli det - det är ju en Zeiss Tessar.
Svar från Canalog 2021-09-09 19:02
Hej Peter! Jag förstår att du nu återvänt till hufvudsstaden, och hälsar dig välkommen hem till "civilisationen", hoppas att du haft en fin sommar!

Jag har alltså "knäppt upp" min första rulle färgfilm med Ikontan. Jag har ju haft en del stök med att få till en acceptabel färgbild, men dels har jag nog alldeles för dåligt ljusbord för avfotograferingen av färgnegativet, sedan är jag tydligen för okunnig för att göra en bra invertering och färgbehandling i datorn m hj a Photoshop.

Men tack vare T Lyngborns scanning av ett par av mina 4,5 x 6 cm färgnegativ i sin Canoscan 9000 f (utan att använda VueScan scanning-mjukvara, utan Canons egen programvara till scannern blev resultatet mycket bättre och användbart för mig för att fortsätta bildbehandlingen till den bild jag själv vill ha!

Den film jag har i kameran nu är en Ektar 100, och det ska bli intressant att se hur det resultatet blir. Jag brukar skicka min film till Götaplatsens Foto i Gbg för framkallning, var framkallar du dina filmer - i Sthlm? eller filmframkallar du färgfilm själv??

Jag har ett par exponeringar kvar att göra på Ektaren jag har nu...men svartvitt kan jag ju hantera helt själv. Jag har ju några resor utomlands framför mig i höst, så jag får noga överväga vilken utrustning jag ska ta med mig då!

Ha det bra och tack för din kommentar till mitt blogginlägg!
/B