OmTag. Lite färg.
Här i bloggen blir det mycket svartvitt, men det mesta jag visar på andra ställen är i färg. På Facebook brukar jag lägga ut en massa färgbilder tillsammans med en karta över mina (nästan) dagliga långpromenader med hunden. De bilderna är mest en form av dokumentation över promenaderna, eller dagboksbilder kanske man kan kalla det. I och för sig kommer även bilderna jag visar i bloggen ofta från samma promenader, men här väljer jag ut de som jag tycker kan ha något rent fotografiskt intresse.
Jag startade mitt fotograferande på 70-talet och som de flesta i min bekantskapskrets med övervägande/nästan uteslutande färg. De första åren var det negativ film som gällde, senare blev det mest positiv (dia).
Jag har en massa diabilder som jag skall digitalisera och jag tänkte börja med detta för ett tag sedan. Men då visade det sig att skannerprogramvaran jag använder inte kunde uppdateras så att den fungerade med mitt nya operativsystem och en uppdatering skulle kosta en rejäl slant så lade jag det på is.
För att återgå till detta med färg så plåtade jag som sagt tidigt en massa färgbilder för att sedan gå över till svartvitt som jag sedan körde under en massa år. Om man "tänker” i svartvitt när man plåtar så bygger man upp ett lite annorlunda seende som handlar mer om grafiska kvaliteter och skiftningar i gråskalor. Därför var det ganska knepigt att börja plåta färg igen.
I början missade jag lätt sådant som distraherande prylar i bildytan som färgglada papperskorgar i bakgrunden och liknande. Sådant ser givetvis färgfotografen utan att ens behöva tänka på det, men som sagt det tog en stund innan jag gjorde det.
Då färg är en så stark visuell komponent tar den lätt fokus i bilden även om ”färgklicken” inte är tänkt som viktig i bildinnehållet. Färg kan dra till sig mer uppmärksamheten än vad man önskar ibland och givetvis gäller även det motsatta att färgen i sig kan ge bilden ett innehåll som den inte skulle ha i svartvitt.
Hur som helst, det är skillnad på att plåta i färg jämfört med att plåta i svartvitt, det var väl egentligen detta jag ville få sagt med min långa harang.
Jo jag tycker själv om bägge delarna och som du säger är det ofta bilden som får avgöra vad som passar bäst.
/Affe
Men om jag skall vara krass så tycker jag att av alla som jag sett som tar bilder i de kategorier som intresserar mig finns få som bemästrar färgen som bärande i deras bilder. Namn som kommer upp är Ernst Haas, Saul Leiter och i en helt annan genre Gregory Crewdson.
/Affe
undrar om det har med hur det var när man själv började fotografera, det där med vad man gillar och föredrar!? när jag gick min yrkestekniska grundutbildning i fotografi, fotograferade vi analogt i svartvitt, slabbade i mörkrum osv. tror det var där min enorma förkärlek för just svartvitt uppstod.
När det gäller det svartvita finns också en ganska utbredd (miss)uppfattning, tycker jag, att allt är mer konstnärligt bara för att det är svartvitt. Jag surfar själv på den missuppfattningen med mina bilder ganska ofta.
/Affe
när det gäller svartvitt, kan jag bara hålla med. allt svartvitt är inte konstnärligt, men allt svartvitt är inte heller dokumentärt.
hur bra man lyckas med endera färg eller svartvitt gissar jag beror på hur man ser. jag har alltid, ända sedan jag började fotografera, varit bättre på svartvitt än färg. min gissning är att det beror på att jag kan tänka bort färg redan innan jag tar upp kameran. de som är bra på färgfotografi torde ju rimligtvis ha lätt att både SE i, och hantera färg på ett sätt som jag inte gör.
Bland dessa bilder tycker jag särskilt mycket om den tredje och jag inser att du säkert skulle göra den mycket sevärd svartvitt, men jag gillar den i färg.
Hälsningar Lena
Jag kör ju en hel del svartvitt, men tycker även om färg. Jag har lagt ut snarlika den tredje i svartvitt och det är en bild som jag tycker funkar lika bra i färg och svartvitt vilket jag tycker inte är så vanligt.
/Affe
Tredje bilden har ju rätt stämning men jag störs av det där lilla blå ljuset i Rios entré --- som du skriver är färgbilder känsliga för sånt. I svartvitt tror jag inte man skulle ens notera lilla ljusglimten. Gillar den verkligen som den är men tror svartvitt skulle funka minst lika bra.
Slog upp Rio på Wikipedia, visste inte att den finns kvar. Ritad av arkitekten Albin Stark, en mycket kompetent konsthantverkare som kunde rita anpassat där det var befogat och ta till en häftig baldakin som här utan att förstöra stans skala. Har bott i ett hus han ritat, inredde vinden själv. Det var gammeldags och småskaligt mot Urvädersgränd och mer storståtligt ut mot stan.
Personligen stör jag mig inte på det blå ljuset i Rio eller i korvkiosken, men sådant är ju alltid smaksaker.
/Affe
Trevligt att se dina promenad-miljöer, som annars brukar vara i svartvitt, i färg.
Det är ett elände med skannerprogramvara som inte längre funkar då man uppdaterar till ett nytt operativsystem.
Jag gör som Bengan, löser det genom att ha en gammal dator kvar med Windows XP i, och som fungerar med skannerprogramvaran till min gamla HP-skanner :)
Jag funderar på att sälja min småbildsskanner och gå över till att fota av det analoga istället.
/Affe
I den här serien gillar jag nummer 2 och 3 bäst.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Gott nytt År!
/Affe