OmTag. En hemsk sjukdom och ett par högt älskade föräldrar.
Mamma och pappa på sitt förlovningskort 1952
Många har upplevt eller upplever hur det är att leva med att en nära drabbas av demens. Givetvis är det värst för den drabbade själv, men det drabbar även de nära hårt.
Min mamma blev diagnosticerad för sin demenssjukdom 1995 endast 60 år gammal. Då hade hon redan visat tecken på sjukdom och haft en del besvär sedan ett par år.
Mina föräldrar hade lite tidigare hösten 1994 flyttat till mammas föräldrahem i västra Värmland efter det att min pappa gått i pension. Strax efter deras flytt inträffade den första stora tragedin i familjen, den 9:e oktober 1994 dog min storebror helt utan förvarning. Det blev ett hårt slag för oss och jag tror att det skyndade på min mors försämring, hon var dock inte diagnosticerad ännu.
Min pappa vårdade mamma i hemmet fram till 2001 då hon slutligen blev för dålig för att han skulle klara det själv.
Jag kommer ihåg julen 1995 hur mamma började gråta när vi satt framför TV:n och pappa var ute med sin hund, hon ville inte visa hur ledsen hon var när pappa såg. Hon berättade för mig att hon var rädd för att dö, vad svarar man sin mor på något sådant?
Ångesten och skammen de demensdrabbade känner innan de är så sjuka att de inte längre förstår är nog något vi inte kan föreställa oss. Jag såg på mamma att hon skämdes över att vara så ofärdig och att inte hänga med i samtalen, man skäms även om man vet att man inte har någon skuld i sin sjukdom.
Åren gick och som med den typen av sjukdomar så blev hon konstant sämre. Mammas form av demens yttrade sig så att hon förlorade förmågan att omsätta det hjärnan ville till handling, om hon tillexempel skulle lyfta ena handen så visste hon mycket väl vad hon ville göra men signalerna gick inte ut. Hon blev även helt blind, inte för att det var något fel med ögonen utan för att hjärnan inte kunde tolka synintryck. Det gick också vidare så att hon till slut tappade förmågan att tala. Allt detta i kombination med att minnet blev sämre och sämre och förmågan att delta på ett mentalt plan svårare.
Sommaren 2001 fick hon slutligen flytta till det särskilda boendet i samhället. De siste fem åren låg hon och tittade i taket och visade inga tecken på att hon kände igen mig när jag besökte henne. Pappa hälsade på henne varje dag till dess att hon gick bort 2007. ”Jag tycker att hon blir lugn av att jag är här” sa han. Sådant känner man om man varit tillsammans ett helt liv.
Vid köksbordet den sista påsken hemma.
Pappa och mamma vid köksbordet i Åmotfors.
Nyinflyttad på det särskilda boendet.
Pappa och mamma strax efter flytten till det särskilda boendet.
Ofta satt pappa där ensam vid köksbordet på kvällarna och funderade över ett liv som kanske inte blev som han hoppats.
Första julen på det särskilda boendet.
vi människor är, eller kan iaf bli, rätt skröpliga.
jag tycker att det är en mycket fin berättelse du har, och bilderna är väldigt nära, fina och avskalat intima. tänker mig att det är fina minnen att ha kvar.
/Affe
Mvh
Fredrik
/Affe
/per-erik
/Affe
/Affe
tack för ditt förtroende
i
ord
och
bild
bilden på din vackra mamma minns jag
så väl
/inger
/Affe
/Affe
Min fru har en variant. För sju år sen var jag tvungen att baxa in henne på särskilt boende fast hon inte ville. Det värsta jag gjort i livet. Men det finns grader i eländet. Min fru är rörlig. Boendet ville sätta henne i rullstol efter höftledsbyten, men fick inte för min fru och inte heller mig. Hon går själv. I lyckliga stunder kan vi fika ihop och ha det riktigt trevligt. I andra stunder är min fru jättearg på mig, men hellre det än att vara borta.
Tack för att du delar med dig. Har gett mig perspektiv.
/Affe
/Torbjörn
Nu kan jag se bilderna utan för mycket vemod, men länge var det ganska jobbigt. De är ju bägge sedan länge borta, pappa 2010.
/Affe