Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Dam-VM och fotografi

Kollar lite på dam-VM i fotboll, vad var det med Sverige i går? Såg oinspirerat, överspelat, trögt och oförmöget ut, det var rena turen att vi inte fick storstryk. Nej, vi kommer knappast att gå vidare från gruppen om inte någon mycket unik svacka visade sig i det svenska laget i går. Hur som helst konstigt att ett lag som rankas som ett av de bättre i världen kan falla ihop så totalt. Nog gnällt om detta.

Annars knallar vi runt i sakta mak jag och Sally, det brukar bli en sväng runt Långholmen eller Reimers som får bli den dagliga ”långpromenaden” nu när hon är på ålderns höst. Detta gör också att det inte blir så mycket nya bilder, det mesta blir sådant som jag redan plåtat på nämnda holmar.

För några år sedan travade vi runt en hel del på stan, 2006 som bilden är ifrån var båda Kajsa och Sally i farten och det var Garbo på Nordiska museet. Vet inte hur jag förhåller mig till fotoutställningar längre, även om Garbo inte var någon ren fotoutställning.

I början när fotografiska drog igång tyckte jag att det dök upp en hel del, även moderna och kulturhuset kontrade med en del bra saker. Nu känner jag det lite som om bara fotografiska finns kvar och de andra kastat in handduken. Jag tror man gick i fällan att försöka haka på det genomkommersiella som fotografiska faktiskt av naturliga skäl står för. De må vara hur det vill, kanske är jag också lite trött på fotografi?

Jag tycker sällan det dyker upp något nytt som intresserar mig, det mesta upplever jag som ganska inkrökt och tillskruvat. När det gäller fotografi är jag mest intresserad av reportage alternativt poetiska fotografier där fotografiet står i sin egen rätt.

Jag tycker inte att det görs så många förutsättningslösa reportage längre, ofta har fotografen en egen agenda som hen med näbbar och klor försöker torgföra. Oavsett om det handlar om HBT-personer, invandrade asiatiska kvinnor i glesbygden eller utanförskapet i segregerade områden så känns det ofta enögt och tillrättalagt för att bekräfta en åsikt. Jag saknar det dokumenterande där man inte hela tiden talar om för betraktaren vad denne skall tycka.

När det gäller de poetiska bilderna så tycker jag ofta att de är för tillskruvade på olika sätt, antingen skruvar man för mycket i bildbehandlingen eller också försöker man på olika sätt härma eller kopiera gamla tekniker. Vad finns för mening att titta på bilder där fotografen jobbat häcken av sig för att kopiera en 1800-tals teknik om de faktiska 1800-tals bilderna som regel är mycket bättre. Hur som helst känns det som många inte riktigt själva tror på fotografiet i sin egen rätt, utan att det måste skruvas till för att duga. Trist tycker jag, andra får tycka vad de vill.

Inlagt 2015-06-09 21:39 | Läst 737 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vi får se fram mot U21 EM som börjar den 17 Juni, kan bli bra fotboll, Sverigedamerna var otroligt svaga, hängde inte med, vi får väl se, men känns inte så lovande. Må fint, LO
Svar från alf109 2015-06-09 22:04
Jo det får vi göra LO.
Jag blev nästan chockad över hur svagt Sverige föreföll vara i går.
-affe
Två spännande bilder!!! Den första gillar jag mycket...
Svar från alf109 2015-06-09 22:21
Tack ska du ha Lena.
-affe
Det är nog sällan det fotograferas dokumentärt utan någon som helst agenda, men jag håller med om att det är bättre när det inte är så uppenbart. Ibland blir det i stället bara tråkigt och intetsägande, och det är ju inte heller så kul.

Jag tycker vi har (minst) en bra fotograf vad gälller dokumentära porträtt här på FS, och det är förstås Krister Kleréus. Hans bilder känns inte vinklade på något sätt, och är ändå ofta riktigt bra och intressanta för en utomstående betraktare.

Själv skruvar jag kors och tvärs och ägnar mig varken åt poesi eller dokumentär :)
Svar från alf109 2015-06-10 00:08
Jo visst finns det några som är duktiga. Men jag menar snarare etablissemanget, alltså de som syns på stora utställningar och i tidningar.
-affe
Anders F. Eriksson 2015-06-10 00:10
Det finns väl knappt några som syns i tidningar längre?
Svar från alf109 2015-06-10 00:13
Vilket är en del av problemet. :)
Anders F. Eriksson 2015-06-10 00:43
Jag får starta en egen tidning med kattjävlar - där blir det minsann inga politiska undertoner och dylikt! ;)
Sköna bilder, Alf.