Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Bildbehandling som finputsning

Jag snackar mig ju alltid varm för att välja att plåta i raw-format och själv ta kontrollen över sin bildbehandling. De flesta av mina bilder jobbar jag knappt något med mer än att justera ljus och kontrast som jag vill ha det, med andra ord tar det inte längre tid att få fram en sådan bild än om jag skulle fotat i jpg.

Men en del bilder vill jag kanske städa upp lite i, och jobba lite mer med för att få till dem som jag vill ha dem.

Detta är ett sådant exempel, Tobbe som nöjd sover efter att vi kommit in från den sena promenaden där han både fått leta godis och rusa av sig ordentligt.

Nu kommer säkert en del tycka att bilden skulle gjorts på något annat sätt, vi har olika smak, men det jag vill visa är att relativt diskret bildbehandling kan göra mycket för att lyfta en bild. Framför allt när vi känner att bilden inte riktigt blev som vi kände det när vi tog den har vi möjlighet att få ordning på detta.

Originalbilden helt ojusterad från Lightroom.

Här har jag plockat bort lite störande skräp i Photoshop 

Här har jag beskurit den för att få bort lite störande vit vägg och få en mer harmonisk komposition, dessutom ha jag justerat kontrast och jobbat lite lokalt med highlight för att dämpa ned kudden en aning.

Den färdiga färgbilden där jag även jobbat sparsamt med ett par filter i Luminar och lagt på en subtil vinjettering.

Jag gjorde även en svartvit variant där jag utgick från den färdiga färgbilden som jag konverterade i Macphun Tonality, utgick från filmpreseten Agfa APX 400 då jag tycker den har en snygg lite mjukare tonskala som passade för bilden. Jag justerade även kontrasten och såväl hög som lågdagrar i Tonality innan jag slutligen tonade ned kudden lite ytterligare med highlight i Lightroom, la till ytterligare lite vinjettering, en diskret toning och skärpte upp bilden en smula.

Inlagt 2018-01-12 15:03 | Läst 2246 ggr. | Permalink

"Bra jobbat Alf!"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Bra jobbat Alf!
Svar från alf109 2018-01-12 15:52
Tack ska du ha Per-Erik!
Man får missionera vidare i det lilla. ;)
/Affe
Hej,
Detta visar fördelen med RAW, det blir ett personligt val.
Klapp till Tobbe
Bob
Svar från alf109 2018-01-12 15:58
Tack ska du ha Bob.
Dessutom kanske man (vilket inte är ovanligt för mig) ser bilden efter en tid och vill ha den lite annorlunda, att då kunna utgå från originalet är en stor fördel tycker jag.
/Affe
Så där ska man jobba: bra bild att börja med, små men genomtänkta justeringar för att förstärka intrycket utan att direkt märkas. Inga hysteriska trix med HDR och sånt.

Här finns en text om detta, av en av de vettigare skribenterna på området:

http://amworkshops.com/tips-techniques/do-your-pictures-need-botox/

PS. Såg just din kommentar om att kunna arbeta om en bild senare (när man själv o kanske programvaran blivit bättre). Har massor av egna, taffligt övererredigerade jpeg från mina första digitalfotoår, som jag nu gråter när jag ser... Hade kunnat göra dem väldigt mycket bättre nu - om jag haft en råfil och inte bara en redan förstörd jpeg!
Svar från alf109 2018-01-12 16:24
Tack ska du ha Per, jo för mig är det viktigt att själv ha kontrollen och alltid originalet kvar. En del bilder tar jag i med, men då ingår det liksom i uttrycket och det jag vill ha fram liksom att jag ibland kan tycka att en del naturbilder måste "överdrivas" en del för att känslan i det storslagna man hade framför kameran måste lyftas fram (överdrivas en smula) för att inte bilden skall bli platt och trist som ju ofta en ren avbildning av ett stycke verklighet kan bli i dessa fall.
/Affe
Intressant att få se lite hur andra jobbar i "mörkrummet". Här blev det en ganska modest behandling, men lyckad.
Svar från alf109 2018-01-12 19:46
Tack ska du ha.
Hej Alf.
Det var pudsigt, at du også vil dele dine erfaringer med hensyn til arbejdsmetoderne omkring billedebehandling. Jeg har savnet mere af den slags og skrev selv et mindre indlæg om et af mine fotos den 10. januar.
Med fotohilsen fra Erik.
PS: Jeg bruger også Tonality mere og mere.
Svar från alf109 2018-01-12 19:47
Tack Erik.
Jag kommer att skriva lite om hur jag gör och tycker om bilder här på fotosidan, sedan om andra kan ha någon glädje av det är ju alltid kul.
/Affe
Snyggt!

Lite nyfiken på varför du kör dammborttagningen i PS och inte LR - jag tycker det är enklast att göra det där.
Svar från alf109 2018-01-12 19:45
Tack ska du ha, jag tycker att hundhår och skräp är enklare att plocka bort med lagningspenseln. Om det nu inte finns något verktyg som jag missat i Lightroom?
Anders F. Eriksson 2018-01-12 20:04
Det finns ju en lagnings-/klonpensel också i LR
Svar från alf109 2018-01-12 21:27
Den funkar inte alls på samma sätt som den innehållsmedvetna tycker jag, den hämtar ju informationen från ett närliggande område på ett sätt som ofta skapar linjer i bilden är min erfarenhet. Kanske går det att fixa på något sätt, men eftersom jag är inkörd med att fixa till i photoshop tycker jag att det funkar bättre, jag slipper också att få alla "duttar" till höger och vänster och problemen när man vill laga något som ligger väldigt nära något jag redan fixat. Enkelt uttryckt så föredrar jag att göra den typen av jobb i photoshop.