Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Att lära sig nya rutiner.

Jag håller på och ändrar lite i mina rutiner när det gäller att bildbehandla och konvertera till svartvitt och även hur jag använder olika pluggar.

Tidigare körde jag först bilden i Lightroom så att den blev ungefär som jag ville ha den i färg för att sedan gå in i Silver Efex när jag skulle konvertera. I Silver Efex gjorde jag inte så mycket mer än att välja någon förinställning och mindre justeringar i reglage och kurvor.

Jag hittade Robin Whalley och hans olika tutorials på Youtube och insåg att man kan göra så mycket mer och på så många smartare sätt i Nik:s programsvit än vad jag tidigare känt till. Så nu har jag börjat jobba lite även med de andra programmen, som Color Efex som har en mängd smarta filter, innan jag tar över bilden till Silver Efex där jag också använder programmet betydligt smartare och mer från grunden än vad jag gjorde tidigare.

Jag rekommenderar verkligen att gå in på Youtube och ta del av Robin Whalleys kunskaper när det gäller bildbehandling, han kan så mycket mer än Nik Collection.

Dagens bild tog jag i natt när jag var ute med hunden.

Den första bilden visar hur den såg ut obearbetad, jag underexponerar regelmässigt mina nattbilder för att inte blåsa ut högdagrarna.

Den andra bilden visar hur färgbilden såg ut efter att jag jobbat den färdig i Lightroom och Color Efex innan jag skickade den vidare in i Silver Efex. Jag gör alltid nattbilderna lite ljusare och med lägre kontrast innan jag konverterar för att sedan justera detta i Silver Efex.

Om man går vidare med en bild som är kontrastrik och väldigt mörk till konverteringen så är min erfarenhet att jag ofta förlorar möjligheten att få teckning i så väl låg som högdagrar då konverteringen i sig ofta gör det mörka mörkare och det ljusa ljusare när det gäller nattbilder.

Slutligen den svartvita bilden fixad som jag vill ha den.

Inlagt 2024-06-16 05:36 | Läst 462 ggr. | Permalink

"Hej Alf. Detta väcker minnen från min start med digital fotografering. Jag använde NIK:s Viveza innan jag laddade upp till svartvitt i Silveren. Men jag använde också Viveza för färgfotografierna. Lycka till med att testa NIK-paketet. Med många vänliga hälsningar från Erik."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Alf.
Detta väcker minnen från min start med digital fotografering.
Jag använde NIK:s Viveza innan jag laddade upp till svartvitt i Silveren. Men jag använde också Viveza för färgfotografierna.
Lycka till med att testa NIK-paketet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från alf109 2024-06-16 11:12
Tack ska du ha Erik. Jag har faktiskt använt Nik sedan det var gratis men först nu har jag börjat gå lite djupare in på hur man kan använda det.
/Affe
Tack Alf!
Intressant och lärorikt. Jag gillar dina OmTag och bildpraxis sedan länge. Det ser verkligen fint ut. Linjen mellan bebyggelsen och himlen brukar ändå vara en markör för digitalis lightroomatosis kan jag tycka.
Svar från alf109 2024-06-16 21:42
Tack ska du ha Hans.
Just skarpa övergångar från ljust till mörkt blir mer "kliniska" med sensor. Jag har en teori om att det beror på att det alltid finns en viss överblödning i en filmemulsion som softar dessa skarpa övergångar lite. Många förstärker dessutom detta genom att öka struktur/clarity i bildbehandlingen. Jag kom på för flera år sedan att om jag, tvärt emot de flesta tror jag, drog ned clarity till ett negativt värde i Lightroom och kompenserade med kontrast så blir bilden mycket mer lik en analog.
/Affe
Svar från alf109 2024-06-17 19:18
PS: Nu ser jag vad du syftade på. Den ljusa linjen i övergången från himlen handlar om slarv från min sida, jag var lite lat och använde Lightrooms funktion för att markera himlen när jag skulle mörka ned den. Den funktionen funkar bra ibland, jag borde givetvis förbättrat markeringen som blev både lite fel och alldeles för skarp i övergångarna. ;)
Får se om jag orkar göra om bilden så den blir ok.
/Affe
Intressant att följa dina rutinändringar. Jag tittade lite grann på Robin Whalley och Nik-kontrollpunkter. Det slog mig att så som jag gör och gjort liknande operationer, alltså i PS med hjälp av lagermasker, sannolikt ger ett liknande resultat. Men ”min” PS-metod går liksom baklänges. Kontrollpunkter är förmodligen smartare och smidigare. Bara för att nämna en grej.
Å andra sidan, funkar min rutin rätt bra efter mina behov, men det är ändå fascinerande att man kan göra saker på så många olika sätt.
Allt gott
/Gunnar S
Svar från alf109 2024-06-17 19:21
Tack ska du ha.
Jo det mesta går att göra i photoshop, men jag tycker att Niks (och andras) pluggar ofta är betydligt smidigare att jobba med och snabbare om man vill testa en massa olika saker. Sedan är de ju specialiserade på en massa olika saker så att jag slipper "bygga upp" funktionen själv. Kanske framför allt är inlärningströskeln mycket lägre. Om man skall lära sig att göra allt i photoshop med lager, lagermasker, blandningar osv. tar det ganska lång tid, åtminstone för mig.
/Affe