Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Skanna analogt, flatbädd vs filmskanner

Jag såg att Epson kommer med uppdaterade, eller nya, varianter av sina skannrar V800 och V850. Alltid när det skrivs om flatbäddskannrar kommer det en mängd kommentarer om att dessa är värdelösa, inte funkar för småbild osv.

Jag har själv en Epson V750 (den tidigare toppmodellen) och en Nikon LS5000 ED. Epsonskannern använder jag till mellan och storformat och Nikonskannern till småbild (som regel). Som skannerprogramvara använder jag Silverfast AI Sudio 8. Jag skannar nästan bara svartvitt, så dynamiken är inget problem med någon av skannrarna. Jag kan tänka mig att dynamiken kan begränsa Epsonskannern lite om man kör väldigt kontrastrika dia, inget jag råkat ut för dock.

Skärpemässigt är sanningen den att Nikonskannern har en verklig upplösning på 4000 dpi och att Epsonskannern ligger någonstans runt 2000 dpi i verkligheten. Bilder måste också skärpas betydligt mer från Epson för att bli så bra som möjligt.

Med detta sagt vill jag ändå påstå att en flatbäddskanner som Epson räcker ganska långt även för småbild om det handlar om mindre utskrifter (A4) och för att presentera bilder på skärm. Kommer man upp i negativformat klarar man sig väldigt långt med de ca 2000 dpi man får från Epsonskannern.

Det finns även en del fördelar med flattbäddsskannern, skräp på negativen blir inte så tydlig till exempel och denna kornskärpa som många efterlyser kan ibland skapa bilder som upplevs som ”grittiga” eller bilder med överdriven mikrokontrast från filmskannern. När det gäller filmskannrar är inte allt guld som glimmar där heller, jag har sett ganska många exempel på ”billigare” filmskannrar som inte ger så mycket bättre resultat än de bästa flatbäddsskannrarna.

Nikonskannern är som sagt bra och är väl den nivå man bör upp till för en markant skillnad, Hasselblad (Imacon) är ju bra men de kostar också därefter (140 000 för den lilla och 220 000 för den stora). Här kommer några exempel där jag skannat med Epson V750 PRO och Nikon LS-5000 ED bägge satta till 4000 dpi, hoppas de kan underlätta i förvirringen för någon.


Epson 100% oskärpt


Nikon 100% oskärpt


Epson 100% skärpt för bästa resultat


Nikon 100% skärpt för bästa resultat

När vi tittar på utsnitten ser man ganska stor skillnad, men oftast tittar vi inte på delar av bilder "i mikroskop" utan vi tittar som regel på hela bilder. Nedan visas hela bilden och skärpt till bästa resultat från bägge skannrarna.


Epson


Nikon 

Bilden är tagen med Leica M6 TTL, Zeiss 25/2,8 ZM på f/5,6 och filmen är Ilford FP4+ normalframkallad i xtol 1+1. Modellens namn är Bengt Björkbom. ;)

Inlagt 2014-09-24 06:36 | Läst 1736 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag antar att Nikonskannerns autofokus också hjälper till. Något som V750 liksom V700 saknar.
Svar från alf109 2014-09-27 17:34
Jo nikonskannern har ju både bättre optik och säker fokus. Men det jag ville visa är att skillnaderna inte blir så dramatiska när man till exempel publicerar på webben.
-affe
Fin bild på Bengan, Alf. Du har rätt, i full strlk så är skillnaden inte så stor när man skärpt upp Epson-bilden. Men det verkar så bökigt att skanna neg. med flatbäddskanrar. Ska locket vara av, och så använder man en tillsats avmaskningsramar?
Svar från alf109 2014-09-27 17:36
Det är enkelt Johan, bara att köra med filmhållaren som följer med och rymmer 4 st negativremsor. Man lägger sedan hållaren i skannern så att den hakar i sina fästen sedan är det bara att köra.
Johan Pihl 2014-09-27 17:50
Ok, tack för infon, Alf. Så locket skall vara av? Jag hade en flatbäddskanner en gång som jag skannade papperskopior med, men blev inte riktigt klok på hur jag skulle göra med negativen.
Jag tycker det är lite mer sting i kontrasten på den sista Epsonbilden (hela bilden). Lite mjukare med Nikon.
Svar från alf109 2014-09-27 17:36
Det beror nog på att jag lagt kurvorna lite olika i ps.
-affe