En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Strövarkort 173. Blandade känslor

Jag lagar pumpasoppa, lyssnar på Glenn Millers Gold Collection och lyckas nästan bli nostalgisk. Sjunger med i refrängerna med inlevelse och längtar efter nåt. Jag undrar vad? Och varför. GM var verkligen före min tid och pumpa är ingen vidare svensk tradition. Så kan det vara på det sättet att man blir nostalgisk utifrån ett önsketänkande?

Att Jussi Björlings röst på radion fortfarande framkallar reflexer av arbetsnedläggning och absolut största möjliga tyssssstnad är mig väl bekant. "Tyst! Det är Jussi!" hör jag pappas röst skalla genom hyrestvåan under femtiotalets solskensindränkta himmel. Och mamma hon stängde förstås lydigt av Voltan. Och ve mig om jag så mycket som fes innan Jussi var klar med sin aria och sitt höga C.

Kanske är det samma sak med Glenn Miller? Vi som avlades strax efter andra världskriget fick ju hålla till godo med föräldragenerationens kultur, mode och musik till att börja med. Först senare blev det dags att skapa vår egen. Det började med Elvis men för min del var det Beatleseran som betydde nåt. Och därför blir jag heller inte nostalgisk när jag lyssnar på dom. Det handlar ju om mitt liv.

Fast jag minns pappas gamla stenkakor där det fanns ett raspigt exemplar av In The Mood med sagde Glenn Millers orkester. Och jag minns mammas lite vemodiga leende när jag spelade den skivan på radiogrammofonen. Åtminstone ibland. För andra gånger fräste hon irriterat att jag skulle stänga av. Annars kunde hon få ännu ondare i huvet. Vilket underförstått var mitt fel.

Nu är det där historia och kommer aldrig tillbaka. Men som med Prousts gamla kaka är det med musik för mig. Ett ackord, en harmoni, en röst. Det kan räcka mer än väl för att revyn ska börja, ridån gå upp och föreställningen dra igång.

Och sen står jag där med en klump i halsen och kör mixerstaven genom pumpageggan. Funderande över tidens gång och alltings förgänglighet.

I morron får det bli korv tror jag. Chorizo. Det fanns inte i Linköping på femtiotalet.

Inlagt 2014-11-11 08:07 | Läst 1059 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Du har ett närmast poetiskt bildspråk som är en njutning att läsa och kombinerar det med en lätt kåserande ton och igenkänningsfaktorn är hög. Därtill goa foton. Bästa bloggen på FS.
Svar från goranton 2014-11-12 07:49
Tack Björn! Jag rodnar och bugar.
/G
Jag känner igen mycket din beskrivning. Min far var dock inte intresserad av något annat än "söta" danska länders plågor. Jazz var "neger musik" och när Elvis kom var det "larm".
Jag fick jazzplattor och amerikanska rockplattor av min farbror, som bodde i Göteborg . Vi var långt efter i Danmark under flera år efter kriget - med många saker.
Mycket fin text och bilder - jag gillar den sista bäst och den gör mig glad.
Många hälsningar från Erik / DK
PS: Jag fick korv igår:-)
Svar från goranton 2014-11-12 07:50
Tack Erik. Ja, punkarna i Berlin var ett mycket glatt gäng.
/G
Musik och bilder är nog de bästa minnesväckarna, näst efter Madeleinekaka då förstås. När man har större delen av livet bakom sig så är det naturligt att minnena upptar en stor del av dagen tankar och nattens drömmar. Poperan, med Beatles i första ledet, inföll precis när man höll på att bli tonåring, och den musiken kom att bli den referensram allt som kom senare jämfördes med. Sköna bilder som vanligt och jag gillar speciellt den första som har en hel del Roy Andersson-känsla i sig.
Svar från goranton 2014-11-12 07:52
Det är konstigt, men bara en enda ton i en låt jag inte hört på 50 år kan föra mig tillbaka till exakt samma stämningsläge jag hade då. Örongodis? Det finns en radiokanal på iTunes som heter British Sixties Radio. Som skräddarsydd för mig.
/G