Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Större hackspett

Större hackspett (Dendrocopos major) är en fågelart inom familjen hackspettar (Picidae). Den förekommer i Europa, norra Afrika och norra Asien och merparten av världspopulationen är stannfåglar förutom de som häckar i den kallaste nordligaste delarna av utbredningsområdet.

Den känns igen på de två avlånga vita skulderfläckarna och den röda undergumpen. Längden är 23–25 cm och vingspannet 34–39 cm. Den väger ungefär 80 gram. Fullvuxna hanar har svart hjässa med en röd fläck i nacken medan fullvuxna honor saknar rött på huvudet. Ungarna har röd hjässa precis som mindre hackspett. Större hackspett flyger i bågflykt, dvs i tydliga upp- och nedåtgående bågar.

Den lever främst i löv- och blandskog, ibland även barrskog, från Skåne till Lappland. Längst i norr är den mindre vanlig eller sällsynt.

Bohålet hackas ut i en lövträdsstam, i såväl friska som murkna träd av t.ex. asp, al, björk eller ek, mindre ofta i barrträd. Övergivna bohål övertas gärna av stare eller vissa andra hålhäckare. Den kan även häcka i holk. I maj läggs 5-7 ägg som ruvas i 12-13 dygn. Ungarna blir flygfärdiga efter 20-25 dygn och de matas oftast en tid efter det att de har lämnat boet. Födan består av skalbaggar, myror, bladlöss och andra insekter, samt bär som till exempel blåbär och lingon - vintertid främst frön i gran- och tallkottar. Större hackspett tar ibland även fågelungar och ägg. Vintertid uppsöker den gärna fågelbord där den främst äter talgbollar och jordnötter.

Fler bilder på vigg5.se





Inlagt 2017-07-11 19:46 | Läst 3715 ggr. | Permalink
Hackspettarna är både vackra och roliga att ha i trädgården. Nu fick jag lära mej lite mer om dem.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2017-07-18 18:19
Tack Lena Det är trevligt med hackspätt de gillar talgbollar Ha en bra kväll // Gert
Dom har vi ganska mycket av här i Korsheden, när jag har matarstationerna igång står dom nog för 90 % av frö- och jordnötsåtgången! Roligt och lärorikt som vanligt!/ Björn T
Svar från gertphoto 2017-07-18 18:21
Tack Björn De gillar också talgbollar Ha en fin kväll // Gert
Du fick bilder på dem, de brukar vara svåra att komma nära för det mesta.
Svar från gertphoto 2017-07-18 18:23
Tack Stefan De är skygga men nötter och talgbollar gillar de Ha en fin kväll // Gert
Jeg har selv fotograferet dem, men det er aldrig lykkes at fange dem i flugten - nummer 1 er super.
Mvh. Erik.
Svar från gertphoto 2017-07-18 18:26
Tack Erik De är inte så lätta att fånga i flykten man kan ha tur Ha en fin kväll // Gert
Hackspettarna drar alltid uppmärksamheten till sig. Vackra är dom också. Det finns ganska många par i området jag bor. Gröngöling har tidigare inte varit särskilt vanlig hos mig, det har kunnat varit flera år mellan observationerna. De sista åren har den dock ökat och i år har jag ett par som häckat i närheten. Vet inte var men ungarna far omkring på gräsmattan på min baksida och i asparna som det finns gott om. Igår hade jag tre ungar på 6 - 8 meter men ljuset låg på helt fel så bilderna blev inte bra.
Sten
Svar från gertphoto 2017-07-18 18:33
Tack Sten Vad trevligt att du har hackspätt ungar så nära Var och fotografera spillkråka men bilderna blev inte så bra för solen var så stark Ha en bra kväll // Gert
En av mina favoriter vid fågelmaten hemma!
Tyvärr har min katt också hackspetten som favorit. Fyra stycken har den rackarn tagit och kommit in med. Dessbättre lyckades tre av dem komma lös och jag kunde släppa ut dem, till synes i god form. Jag hoppas att de klarade sig.
Svar från gertphoto 2017-07-18 18:36
Tack Erik Det är synd att katten kan fånga dem Hoppas de klara sig Ha en bra kväll // Gert