Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Stjärtmes

Stjärtmes (Aegithalos caudatus) är en tätting i familjen stjärtmesar.

Stjärtmesen är insektsätare året runt. Den lever främst av leddjur och föredrar ägg och larver av malar och fjärilar. På hösten kan den även äta växtmaterial.

Utanför häckningssäsongen, vilken tar slut i juni-juli, formar stjärtmesen kompakta flockar på 3 till 30 fåglar, som består av familjemedlemmar (föräldrar och ungar från föregående häckningssäsong) tillsammans med de extra adulta individerna som hjälpt till att föda upp kullen (se nedan). Dessa flockar är revirhävdande och försvarar reviret gentemot andra flockar. Under kalla vinternätter trycker flockmedlemmarna ihop sig för att hålla värmen.

Under februari–mars delar flocken upp sig och bildar par för att försöka häcka. Ofta stannar hanarna kvar i vinterreviret medan honorna vandrar till omkringliggande revir.

Stjärtmesen bygger ett konstrikt hopfogat, övertäckt bo av fyra olika material: lavfjädrarspindelväv och mossa. Boet består av en flexibel säck med en liten rund öppning upptill. Boet hängs mellan grenar, antingen lågt i törnen och eller högre upp i grenklykor. Mossan och spindelnätet ger boet stabilitet och gör att konstruktionen fäster mot grenarna. Den fäster hundratals bitar av blek lav på utsidan - vilket kamouflerar boet - medan insidan fodras med mer än 2000 dunfjädra.

Den lägger vanligtvis 8-12 ägg per kull, men 6 till 15 ägg har observerats. Äggen är glansigt vita med röda fläckar och honan ruvar dem ensam i 13-17 dagar. Båda föräldrarna tar hand om ungarna som blir flygga efter 14-15 dagar. Bopredation är vanlig och bara 17% av häckningarna lyckas.

Par som misslyckats med sin häckning har tre val: att försöka igen, helt överge häckningen eller hjälpa ett annat par som häckar i närheten. Studier har visat att par som misslyckats med sin häckning skiljs åt och hjälper besläktade hanar med häckningen och att de känner igen varandra på läte. De häckningar som får hjälp har större häckningsframgång.

Som andra mindre tättingar blir den vanligtvis inte så gammal men sällsynt kan de bli uppåt 10 år.

                                                                  *****************************

Förstora 

                                                  ********************************

Inlagt 2015-11-17 18:59 | Läst 3671 ggr. | Permalink
En riktigt sät liten fågel det där, önskar att den ville besöka mina trakter någon gång.
Svar från gertphoto 2015-11-26 15:52
Tack Margareta En fågel man inte ser så ofta Det kommer några stycken och försvinner lika fort Den kommer säkert till dina trakter också Ha det skönt : ) // Gert
Det här är ju bland de sötaste småfåglar vi har. Helt bedårande när de kommer ett helt gäng och slår sej ner i t ex ett talgblock. Dock är det inte så ofta som jag får se dem.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2015-11-26 15:57
Tack Lena Man får se dem ibland De är så söta de små liven Vi kan inte sätta ut talgbollar för skator och kajor bara slår på så småfåglarna får inget Ha en skön kväll : ) // Gert
Det var en lustig liten så söt fågel.
Intressant lärorikt det du skrivit som alltid.
Önskar mig denna också hos oss.
Ha fin onsdag
Gun-Inger
Svar från gertphoto 2015-11-26 16:02
Tack Gun-Inger Det är en så söt fågel Du får hänga ut några talgbollar så kommer de man kan hoppas Ha en skön helg : ) // Gert
Fina bilder och intressant text, Gert! Fick precis info från svärfar idag som hade sett flocken som stryker runt här hemma just nu, att det var mellan 20-30 fåglar. Matchar ju din text.
Ha det fint!
//Micke
Svar från gertphoto 2015-11-26 16:07
Tack Micke Vad trevligt att ni har så många och så många i en flock I fjol såg jag ett tiotal då hade jag inte kameran med mig Ha det gott : ) // Gert
Känner väl igen den men har nog inte sett den så ofta. Den ser verkligen näpen ut, som vanligt tydliga , instruktiva och bra bilder!/ Björn T
Svar från gertphoto 2015-11-26 16:10
Tack Björn Håller med dig att man ser inte de så ofta Det är en liten söt fågel Ha en skön fredag : ) // Gert
Ett möte med stjärtmesen är alltid lika roligt. Otrolig fin med den långa stjärten och en kropp rund som en golfboll. När dom dyker upp kommer dom från ingenstans och försvinner lika fort. Har stött på den när jag har varit på väg till min matning i skogen. Där kommer den dock inte ner. Vill man ha den ska nog matningen ligga där det finns gott om björk, som strandskog. Vet man hur dom låter så är det genast lite lättare att upptäcka dom.
Sten
Svar från gertphoto 2015-11-26 16:20
Tack Sten De kommer där de kommer de har varit här vid tomten där är lövträd En kompis har mycket tall på sin tomt där kom ganska många stjärtmesar Det är en söt liten fågel Ha en skön helg : ) // Gert
Ja den där stjärtmesen skulle jag allt vilja se på riktigt, och gärna få till en bra bild också.
Svar från gertphoto 2015-11-26 16:23
Tack Ingemar Den fågeln gillar jag skarpt för den är som en dunboll och mycket söt Ha en skön helg : ) // Gert