Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Ormvråk

Ormvråk (Buteo buteo) är en medelstor hökfågel

Ormvråken är jämte sparvhöken Sveriges vanligaste rovfågel och häckar i stora delar av den trädklädda delen av Sverige och saknas i fjällen. Den svenska populationen består av omkring 35 000 par. Merparten av Sveriges ormvråkar är kortflyttande flyttfåglar som har sina vinterkvarter i Europa, men i södra Sverige och särskilt i Skåne övervintrar ormvråken. Vid milda vintrar förekommer den även på västkusten.

Ormvråken föredrar skogens randområden, det vill säga skog som gränsar till exempelvis åkrar, sjöar, hyggen eller myrar. Vanligast förekommer ormvråken i uppbrutet landskap med spridda träddungar.

Om det råder brist på föda, kan, precis som hos många andra rovfåglar, den svagaste ungen dödas, för att fungera som föda åt den starkare ungen. Annars är det i allmänhet så, att rovdjur inte ger sig på sin egen art.

Den jagar främst genom att spana ifrån en utsiktsplats och sedan snabbt slå sitt byte, men det förekommer också att den ryttlar. Den uppsöker också as, speciellt vintertid.

Se fler bilder på min hemsida  vigg5.se  Rovfåglars






Inlagt 2018-05-27 21:15 | Läst 5359 ggr. | Permalink
Hej Gert, den ser ju också jag då och då. Oftast från bilen då jag ser den sitta på en vägstolpe eller staketstolpe och spana efter byte. Som vanligt fina bilder och intressant text :-) Hälsningar/ Björn T
Även om den är vanlig så är den fin, men illa svår att komma nära, som du lyckats med här.
Fina bilder, själv måste jag lämna stan för att se den, som jag gjorde idag! Och jag har nog sett tre stycken under eftermiddagen bara idag..
Hälsn!
Man ser den oftast från bilen men stannar man för att ta en bild är den ofta väck. FIna bilder och kul att se den på marken.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder på ormvråken! Kul att se den på backen för en gångs skull.

MvH
Johnny