Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Ovanliga arter på Öland

Åkte till Öland i Maj 2019. Några dagar innan resan hade det kommit larm på Rödstrupig sångare och Spetsstjärtad duva som är väldigt ovanliga arter i Sverige. Det började bli kväll när vi kom fram till Öland och jag insåg att det inte fanns tid att försöka hitta båda arterna så vi valde att försöka få se den Rödstrupiga sångaren. När vi kom fram till Södra Lunden så sjöng den för fullt men satt dold inne i en enbuske så det fanns inte en chans att få en bild. Som tur var så flög den ut från busken och började födosöka i några lövträd och då fick jag chansen till att ta lite bilder innan solen gick ner. Fick dock ingen bild där den visade sig helt öppet så jag blev inte helt nöjd.

Den Rödstrupiga sångaren håller normalt till runt Medelhavet men några få brukar årligen dyka upp i Sverige under Maj månad.

Nästa dag åkte vi åter ner till Södra Lunden för jag ville ta bättre bilder på den Rödstrupiga sångaren men det visade sig att den var försvunnen. Då blev jag plötsligt väldigt nöjd med bilderna jag fick kvällen innan.

Stannade ändå kvar och tog en promenad genom södra lunden för att lyssna på den intensiva fågelsången. Därefter var det dags för fika och då tog jag kort på en Stare som var fullt upptagen med att mata sina ungar i en holk.

Åkte sedan ner till Långe Jan. Där hände det inte så mycket men efter en stund började det pratas om att fågelstationen skulle visa upp en Blåhake. Vi gick dit och fick se den på riktigt nära håll.

Det kom nya larm att den Spetssjärtade duvan hade setts så vi åkte till Hammarby. När vi kom fram så hade den precis försvunnit igen. Vi stannade då för att försöka hitta den på nytt men efter ett par timmar så åkte vi till vår stuga för att äta. När vi åt kom ett nytt larm att den hade setts. Då åkte vi dit igen.  Efter att ha spanat i någon timme så kom duvan flygandes över oss men jag hann inte ta en bild på den. Var kvar ett tag efter det men fick till slut ge upp för dagen.

Tidigt nästa morgan larmades den ut återigen. Då åkte jag iväg på nytt och när jag kom fram så satt den lågt ner i ett träd. Jag hann precis ta några bilder innan den flög ner på marken och försvann.

Den Spetssjärtade duvan håller till i Nordamerika och är väldigt vanlig där. Hur denna individ hamnat i Sverige kan man fråga sig ?

Nästa plats vi åkte till var Västerstadsviken. Nu var det mitt på dagen och mycket värmedaller i luften så det var svårt att få skarpa bilder. Fick dock en ganska bra bild på en Silvertärna.

Åkte sedan till en liten dunge vid Mellby för att lyssna på en Sydnäktergal. Jag hade gärna tagit en bild men det var omöjligt i den snåriga dungen. Vi fortsatte sedan till Åby för att försöka se Aftonfalkar som troligtvis häckar i området. Vi var där i några timmar men lyckades inte se dom.

Efter det besökte vi Sebybadet. Det ligger på Ölands östra sida så man har bra medljus ut mot stränderna på kvällarna. Där fick jag möjligheten att dra nytta av mitt nyinköpta Nikon 500/5.6 PF. Det väger endast 1.5 kg så man kan lätt lägga sig ner för att ta bilder med låg vinkel. Tog denna bild på en Rödbena.

Det var också några Större Strandpipare som flög runt och verkade bråka om reviren på stranden. Jag försökte då få bilder på när dom precis flyger iväg. Lyckades ta bilden nedan som jag blev riktigt nöjd med. Jag hade aldrig lyckats med det utan det nya objektivet, som direkt visade sin användbarhet.

Nästa morgon var det regnigt och blåsigt så det blev ingen mer skådning. Nöjda åkte vi hemåt efter ännu en Ölandstur.

Postat 2019-05-30 21:44 | Läst 2150 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fiskelycka för Fiskgjuse

I April 2019 åkte jag till en sjö i närheten där jag bor för att försöka få bild på Fiskgjuse som fångar fisk. För att inte få alltför kraftigt solljus så åkte jag tidigt på morgonen. När jag kom fram låg sjön alldeles stilla och det steg upp lite dimma från vattnet. Det var väldigt stämningsfullt att stå där och se när naturen vaknade. Det dröjde till framåt 8-tiden innan Fiskgjusen äntligen dök upp . Det behövdes fyra försök innan den lyckades fånga en fisk.

Den började fiskandet med att ryttla över sjön.

När den såg en fisk så dök den snabbt ner mot vattnet.

Strax innan den nådde vattenytan så sträckte den fram sina ben så att klorna var först ner i vattnet för att fånga fisken.

Det gick ganska trögt att ta sig upp ur vattnet med den tunga fisken och fjäderdräkten full med vatten.

När det kommit en bit upp i luften igen så skakade den av sig vattnet likt en hund.

 Jag hade turen att den svepte förbi där jag stod och fotade när den lämnade sjön för att sätta sig någonstans och äta upp sitt byte.

Det tog bara 18 sekunder från att den dök tills den sista bilden togs så det var en kort men mäktig upplevelse

Postat 2019-04-28 16:08 | Läst 2726 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Inflygande Ägretthäger

Ägretthägern har blivit allt vanligare förekommande i Sverige dom senaste åren. I början på April 2019 dök det upp en individ i en sjö i närheten av där jag bor. Jag åkte dit och fick fina bilder från ett fågeltorn när den födosökte i en vik drygt 100 meter bort.

Jag SMS:ade en kompis om bilderna. Ett par dagar senare hade han varit vid viken där den höll till och fått fina bilder på ganska nära håll. Då blev jag inspirerad att åka dit på nytt. Vid det besöket gick jag först upp i tornet för att kolla om den var i viken men den syntes inte till. Då gick jag dit och ställde mig framför ett träd ca 10 meter in från strandkanten. Jag hade tagit på mig kamouflage kläder för att minska risken att skrämma den. Det tog en stund men så plötsligt kom den inflygande och jag fick en fin bildserie.

När den landat så var den vaksam. Den hörde ljudet från min kamera men den såg mig inte. Efter en stund lugnade den ner sig och skulle börja födosöka. Då orkade jag inte hålla uppe kameran längre utan sänkte ner den sakta. Det var tillräckligt för att den skulle få syn på mig och då drog den iväg.

Det kändes tråkigt att den blev skrämd men det var en mäktig upplevelse att se den komma inflygande mot mig i viken.

Postat 2019-04-26 10:09 | Läst 2023 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Alförrädare vid Bohus-Malmön

Alförrädaren är en andfågel som häckar utmed Norra Ishavets kuster. Någon enstaka individ kan ibland ses utmed Sveriges kuster när dom flyttar. En onsdag i slutet på Mars 2019 kom det rapporter om att en utfärgad hane hade setts vid Bohus-Malmön. Tyvärr så bedömdes avståndet till fågeln vara flera hundra meter så det var inte något bra läge för att ta bilder. Det blev också en blåsig helg med höga vågor, vilket inte heller är så lyckat när man vill fota. Några åkte ändå dit och fågeln verkade ha flyttat sig närmare land. Enligt väderprognosen skulle måndagen den 1:e April bli en solig dag med svaga vindar. Jag bestämde mig för att åka dit den dagen och göra ett försök. När jag åkte iväg på morgonen var det riktigt kyligt med 7 minusgrader.

Fågeln hade sett vid öns södra del. När jag var på väg söderut såg jag några skådare på västra sidan. Jag stannade och frågade om dom sett Alförrädaran. Till min stora lycka så var det den dom tittade på. Det var bara att plocka fram kameran och börja fota.

Den höll ihop med en Ejder flock vid en svart klippa ca 100 meter ut och det var perfekt medljus. Det var en härlig stund att stå där i den värmande solen och i den svaga vinden. Alförrädaren verkade trivas i flocken. Den tom uppvaktade Ejder honorna men dom verkade inte så intresserade. Jag var kvar i några timmar innan jag nöjd åkte hem igen. 

Postat 2019-04-05 08:50 | Läst 2006 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Safari på Sri Lanka

I februari 2019 var jag på en semesterresa med min familj till Sri Lanka. Ön ligger nära ekvatorn, sydost om Indien. Det är tropiskt klimat och vi hade runt 30 grader varmt. Ofta kom det regnskurar på eftermiddagen och kvällen.

Vi bestämde oss för att åka på en safari i Yala nationalpark som ligger på öns sydöstra del. Där skulle vi bland annat försöka få se "the big four". Elefant, Vattenbuffel, Leopard och Läppbjörn.

Vi gick upp i gryningen för att åka med bussen till Yala. När jag tittade ut från balkongen fick jag se någon stor klump på stranden. Jag kollade genom min kamera och såg att det var en Havssköldpadda. Då rusade jag ner till stranden och tog några fina närbilder. 

På vägen till Yala så stannade vi till för att kolla på Flygande hundar som hängde som klasar i träden. Dom var rejält stora, ungefär som våra Ormvråkar, kanske tom större.

I nationalparken var det lite torrare klimat så den bestod mestadels av grässlätter och buskage. Man fick sitta på flaket på en jeep i ganska bekväma säten och så var det ett tak som skydd för solen. Det var öppet ut mot sidorna så man hade väldigt bra sikt. Chauffören gjorde sedan vad han kunde så att vi skulle få se så bra som möjligt.

Vi hann inte komma långt in i parken innan vi fick se Grön dvärgbiätare. Den verkade relativt vanligt.

Ganska tidigt under safarin fick vi också se en skymt av en Leopard i ett buskage. Det var en riktig pulshöjare. Jag hann inte få en bild men min dotter var snabbare och lyckades ta en bild där det åtminstone syns att det är en leopard.

Djuren samlades vid vattenhålen så där kunde man få många fina bilder. De var förstås vana vid safarijeeparna och brydde sig inte alls om oss.

I denna elefantflocken fanns det en liten unge med vildvuxen frisyr. Dessa flockar bestod endast av honor samt icke könsmogna hanar. Vuxna hanar levde ensamma.

Vi såg ganska många Vildsvin.

Det fanns krokodiler i dom flesta större vattenhålen. När dom låg och solade med öppen mun så tyder det på att dom är mätta och belåtna.

Vattenbuffel som gör skäl för sitt namn.

En liten hjord Axishjort.

Vi fick också syn på en Mungo.

En landsköldpadda lyckades vi få syn på när den kröp fram på marken.

Det fanns även en hel del fågelarter i nationalparken.

Asiatisk gapnäbbstork

Det var kul att få se vilda Påfåglar. Detta är en hane.

Påfågelhona

Denna Orientibis satt fint och poserade på trädstubben.

Indisk ibisstork

En Pärlhalsduva födosökte nära våran jeep.

Det fanns väldigt gott om Kohäger. Dom trivdes bra bland Elefanter, Vattenbufflar och Vildsvinen.

En Rishäger spanar efter byte.

Rödflikvipa

Variabel hökörn som spanar in något på marken

Indisk skarv

Smyrnakungsfiskare såg vi flera stycken.

Gulflikvipa

I slutet av safarin så visade man elefantklippan. Inte svårt att förstå varför den kallas så. Safarain var på endast 3 timmar. Det var imponerande hur mycket man hann få se på den tiden. Vi lyckades iallafall få se tre i "the big four". Vi såg ingen Läppbjörn men dom var svårast att få syn på enligt våran guide. Vi var ändå väldigt nöjda när vi åkte tillbaka till hotellet.

Senare under veckan tog jag några fågelbilder på hotellområdet:

Denna Svarta Drongon visar sig endast sällsynt på Sri Lankas södra delar under vintern så det var roligt att få se den.

Rödgumpad bulbyl. Fick ingen bild där den röda gumpen syns.

Denna fågeln ser ut som en förkrympt skata och kallas för Orientshama.

Detta är en Brun majna. Födosökte i flockar på hotellets gräsmatta. Den sjöng väldigt vackert.

Postat 2019-03-02 09:42 | Läst 2238 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 24 Nästa