Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Rallhäger vid Rocksjön

I slutet av oktober 2014 så fick jag larm om en Rallhäger vid Rocksjön i Jönköping. Det visade sig att fågeln födosökte nära en gångbro över en kanal så det fanns bra chans att få bilder på nära håll.Denna möjlighet kunde jag inte motstå så jag tog ledigt från jobbet en förmiddag och åkte dit. Rocksjön ligger centralt i Jönköping så jag parkerade på ICA Maxi parkeringen och gick spåret ut till gångbron.
När jag kom fram så var inte fågeln synlig. Den hade flygit ut mot sjön. Det var bara att vänta men det var ganska behagligt i det för årstiden varma vädret. När jag stog där och väntade så såg jag en kråka jaga en fiskmås vilket var lite lustigt. Då skriker någon. "Där är den". Det visade sig att det var Rallhägern som kråkan jagade. Jag insåg att jag borde ha läst på om Rallhägern. Jag trodde att den var i samma storlek som en gråhäger men den var inte större än en fiskmås.
Den dök ner mot kanalen och satte sig på en gren och kråkan lät den vara.Nu var det bara att börja fotografera.Den gjorde endel försök att fånga fisk medans jag fotade men fick inget napp under tiden jag var där.

Postat 2015-01-05 22:30 | Läst 2343 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Rödstrupig piplärka utan röd strupe

Jag har under flera års tid försökt få en bild på Rödstrupig piplärka. Störst chans har man där jag bor i mitten på september då kulmen på höstflytten passerar.  Det finns även chansen på våren men då har fåglarna bråttom till häckningsplatsen i norr och stannar inte och rastar några längre stunder.
En svårighet på hösten är att den röda färgen på strupen har försvunnit vilket gör den svår att skilja från den mycket vanligare Ängspiplärkan. Min plan var att lära mig kunna identifiera fågeln på dess läte först och främst. Jag valde att åka ut till Hornborgasjön för att leta i mitten på september 2014.
Det var en sommarvarm och solig dag så det var väldigt behagligt att promenera ut till sjön från parkeringen.Redan en bra bit innan jag kom fram till sjön så tyckte jag mig höra dess läte. För att bli säker så spelade jag upp lätet. Fågeln reagerade genom att börja flyga runt mig så då var det ingen tvekan längre.Jag fick både flygbilder samt fina bilder när den satt i en buske och på en stolpe.

Rödstrupiga lärkan när den flög runt mig

Rödstrupiga lärkan när den satt i busken

Rödstrupiga lärkan när den satte sig på en stolpe

Bild på Ängspiplärka (som jämförelse) tagen vid ett annat tillfälle

Postat 2015-01-04 19:02 | Läst 2312 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Myrsnäppa vid Hallandkusten

På min semester i Juli 2014 åkte jag och familjen, på besök, till min syster . Hon har en stuga vid västkusten.Då planerade jag att försöka få bättre bilder på Myrsnäppa innan hemresan. Mellan Varberg och Falkenberg finns det en grund havsvik som heter Morups Tånge. Där trivs rastande vadare som vid denna tid redan är på väg söderut. Vi åkte till den viken på kvällen och det var inte så svårt att hitta rastande vadare. Problemet var att hitta eventuella Myrsnäppor bland alla Kärrsnäppor, som är betydligt vanligare. 

Dom arterna är också ungefär lika stora och har ett likartat utseende, iallafall i mina ögon som bara hade sett Myrsnäppan vid några få tillfällen tidigare och dessutom på långt håll. Flocken med snäppor höll till på runt 30 meters håll och med hjälp av tubkikare lyckades jag hitta ett par Myrsnäppor. Därefter kunde jag ta ett antal bilder i bra ljus.

Postat 2015-01-01 18:50 | Läst 2238 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera