Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Ölandsresa i Augusti 2018

I början av Augusti 2018 åkte jag, med min fru, än en gång till Öland. Tanken var att fokusera på vadare då höststräcket är i full gång i Augusti. Den dagen vi åkte dit så var det kraftiga västliga vindar så vi valde att åka till Sebybadet på Ölands ostliga sida i hopp om att vadarna skulle rasta där i lä. När vi kom fram så var det väldigt mycket Kärrsnäppor men också enstaka exemplar av andra vadare såsom denna Kustpipare i sommardräkt.

Nästa dag åkte vi först till Ottenby men det hände inte så mycket där så vi åkte återigen till Sebybadet men då var i stort sett alla vadare borta.  Istället så märkte vi att det sträckte förbi massor av vadare söderut trots att det var ganska kraftiga sydliga vindar. När vi stod där under ca en timme så flög det förbi hundratals vadare ihopblandade i olika flockar. Det var en mäktig upplevelse.

På kvällen åkte vi återigen ner till Ottenby och Ölands södra spets. Där upptäckte vi en Rostand som stod fint på en sten.

Efter en stund kom personalen från fågelstationen för att vittja vadarburarna. Då flög Rostanden iväg och jag passade på att ta några bilder.

Den tredje dagen åkte vi ut till Västerstadsviken på morgonen. Där var det fint medljus. På gyttjebankar i närheten av plattformen födosökte många olika arter av dom minsta snäpporna.

Kärrsnäppa

Spovsnäppa

Myrsnäppa

Mosnäppa

Småsnäppa

Det blev en hel del fina bilder på vadare så jag kunde nöjd åka hem.

Postat 2018-08-14 19:15 | Läst 2521 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Berguv i kalkbrott

I slutet av Juli 2018 fick jag ett tips om att det fanns Berguv i ett gammalt kalkbrott i trakterna där jag bor. Det var länge sedan jag hade möjlighet att få se en Berguv så jag bestämde mig för att åka dit. Eftersom Berguven mestadels är nattaktiv valde jag att åka i gryningen med förhoppningen att den fortfarande skulle vara vaken när det blev tillräckligt fotoljus. 

När jag kom fram lite innan soluppgången så var det ingen aktivitet alls på platsen och jag såg ingen Berguv. Jag fick vänta i nästan tre kvart innan jag såg en stor fågel förflytta sig till en ny plats på klippväggen. Jag gick då till en ny position mer rakt mot klippväggen och hittade fågeln sovandes på en klipphylla. 

Jag stod säkert i en halvtimme utan att det hände något. Jag började fundera på att åka hem då den verkade somnat för dagen. Då öppnade den plötsligt ögonen och stirrade stint på mig.

Strax därefter uppmärksammade den något vid sidan om mig och flög iväg. Jag lyckades då ta en fin fotoserie på starten från klipphyllan.

Sista bilden i serien visar vilka enormt kraftiga ben och klor den har.

Ganska snabbt försvann sedan fågeln ur sikte. Jag kände mig väldigt nöjd med bilderna så jag började återigen fundera på att åka hem. Då uppmärksammade jag en rörelse på klippväggen och såg att det var en Berguvsunge som klättrade in till en skuggig plats och sedan tittade den nyfiket på mig.

Därefter såg jag ytterligare en unge som satt i solen och flämtade.

Den ville också in i skuggan och började klättra till sitt syskon.

Sedan satt dom i tillsammans i den svalkande skuggan.

Det var fantastiskt att få uppleva Berguven under pågående häckning. Ungarna såg stora, pigga och välnärda ut så förutsättningarna att häckningen lyckas verkar goda.

Postat 2018-08-02 08:01 | Läst 3431 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera