Ramséns Naturfoto
Fiskelycka för Fiskgjuse
I April 2019 åkte jag till en sjö i närheten där jag bor för att försöka få bild på Fiskgjuse som fångar fisk. För att inte få alltför kraftigt solljus så åkte jag tidigt på morgonen. När jag kom fram låg sjön alldeles stilla och det steg upp lite dimma från vattnet. Det var väldigt stämningsfullt att stå där och se när naturen vaknade. Det dröjde till framåt 8-tiden innan Fiskgjusen äntligen dök upp . Det behövdes fyra försök innan den lyckades fånga en fisk.
Den började fiskandet med att ryttla över sjön.
När den såg en fisk så dök den snabbt ner mot vattnet.
Strax innan den nådde vattenytan så sträckte den fram sina ben så att klorna var först ner i vattnet för att fånga fisken.
Det gick ganska trögt att ta sig upp ur vattnet med den tunga fisken och fjäderdräkten full med vatten.
När det kommit en bit upp i luften igen så skakade den av sig vattnet likt en hund.
Jag hade turen att den svepte förbi där jag stod och fotade när den lämnade sjön för att sätta sig någonstans och äta upp sitt byte.
Det tog bara 18 sekunder från att den dök tills den sista bilden togs så det var en kort men mäktig upplevelse
Inflygande Ägretthäger
Ägretthägern har blivit allt vanligare förekommande i Sverige dom senaste åren. I början på April 2019 dök det upp en individ i en sjö i närheten av där jag bor. Jag åkte dit och fick fina bilder från ett fågeltorn när den födosökte i en vik drygt 100 meter bort.
Jag SMS:ade en kompis om bilderna. Ett par dagar senare hade han varit vid viken där den höll till och fått fina bilder på ganska nära håll. Då blev jag inspirerad att åka dit på nytt. Vid det besöket gick jag först upp i tornet för att kolla om den var i viken men den syntes inte till. Då gick jag dit och ställde mig framför ett träd ca 10 meter in från strandkanten. Jag hade tagit på mig kamouflage kläder för att minska risken att skrämma den. Det tog en stund men så plötsligt kom den inflygande och jag fick en fin bildserie.
När den landat så var den vaksam. Den hörde ljudet från min kamera men den såg mig inte. Efter en stund lugnade den ner sig och skulle börja födosöka. Då orkade jag inte hålla uppe kameran längre utan sänkte ner den sakta. Det var tillräckligt för att den skulle få syn på mig och då drog den iväg.
Det kändes tråkigt att den blev skrämd men det var en mäktig upplevelse att se den komma inflygande mot mig i viken.
Alförrädare vid Bohus-Malmön
Alförrädaren är en andfågel som häckar utmed Norra Ishavets kuster. Någon enstaka individ kan ibland ses utmed Sveriges kuster när dom flyttar. En onsdag i slutet på Mars 2019 kom det rapporter om att en utfärgad hane hade setts vid Bohus-Malmön. Tyvärr så bedömdes avståndet till fågeln vara flera hundra meter så det var inte något bra läge för att ta bilder. Det blev också en blåsig helg med höga vågor, vilket inte heller är så lyckat när man vill fota. Några åkte ändå dit och fågeln verkade ha flyttat sig närmare land. Enligt väderprognosen skulle måndagen den 1:e April bli en solig dag med svaga vindar. Jag bestämde mig för att åka dit den dagen och göra ett försök. När jag åkte iväg på morgonen var det riktigt kyligt med 7 minusgrader.
Fågeln hade sett vid öns södra del. När jag var på väg söderut såg jag några skådare på västra sidan. Jag stannade och frågade om dom sett Alförrädaran. Till min stora lycka så var det den dom tittade på. Det var bara att plocka fram kameran och börja fota.
Den höll ihop med en Ejder flock vid en svart klippa ca 100 meter ut och det var perfekt medljus. Det var en härlig stund att stå där i den värmande solen och i den svaga vinden. Alförrädaren verkade trivas i flocken. Den tom uppvaktade Ejder honorna men dom verkade inte så intresserade. Jag var kvar i några timmar innan jag nöjd åkte hem igen.