Ramséns Naturfoto
Orkidé skådning och invasion av Vitvingade Tärnor på Öland
I mitten av Maj 2014 var det återigen dags att åka till Öland. Denna gången hade jag med mina föräldrar som var intresserade av att se Ölands blommor, så det stod Orkidé skådning på programmet. Vi inledde med att åka till forntidsborgen Gråborg. Där hade jag fått tips om att det fanns orkidéer.
Ingång till Gråborg
Det dröjde inte så länge innan vi hittade orkidéer. Det var roligt att se mamma bli som barn på nytt när hon kröp omkring för att lukta på blommorna och granska dom på nära håll.
Orkidé Sankt Pers nycklar
När vi varit ett tag vid Gråborg så kom det ett larm om att en Skedstork befann sig nere vid Sandvik Ottenby så då åkte vi dit. Tyvärr höll den sig på långt avstånd och i kombination med ordentligt värmedaller så blev inte bilderna så bra.
Trots ett objektiv med 500mm brännvidd så blev skedstorken bara en liten prick.
Samma bild kraftigt beskuren. Värmedallret gör att konturerna suddas ut.
På morgonen andra dagen åkte vi ut mot Alvaret för att leta efter fler orkidéer. Det var inte speciellt svårt att hitta fler.Det fanns stora ängar där det växte massor.
Orkidé äng med Sankt Pers nycklar som verkade var den orkidé art som blommade i mitten av Maj
Vi åkte sedan till Norra lunden i Ottenby. Där fanns det många sångare bland lövträden. Fågelsången var härlig att lyssna på och några av sångarna visade upp sig fint.
Trädgårdssångare
Under dagen hade kommit ganska många larm om Vitvingade tärnor runt om i Sverige. Jag hade på känn att det skulle dyka upp ett antal även på Öland. Framåt eftermiddagen så kom äntligen ett larm om att det setts ett antal vid Görans dämme. Vi åkte dit och ganska snabbt såg vi att några flög runt dammen tillsammans med Svarttärnor.
Svarttärna
Vitvingad tärna
Dagen avslutades med att åka till Albrunna lund för att leta reda på Våradonis eller Arentorps ros som den kallas på Öland. I Sverige så växer den enbart på Öland och Gotland.