Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Safari på Sri Lanka

I februari 2019 var jag på en semesterresa med min familj till Sri Lanka. Ön ligger nära ekvatorn, sydost om Indien. Det är tropiskt klimat och vi hade runt 30 grader varmt. Ofta kom det regnskurar på eftermiddagen och kvällen.

Vi bestämde oss för att åka på en safari i Yala nationalpark som ligger på öns sydöstra del. Där skulle vi bland annat försöka få se "the big four". Elefant, Vattenbuffel, Leopard och Läppbjörn.

Vi gick upp i gryningen för att åka med bussen till Yala. När jag tittade ut från balkongen fick jag se någon stor klump på stranden. Jag kollade genom min kamera och såg att det var en Havssköldpadda. Då rusade jag ner till stranden och tog några fina närbilder. 

På vägen till Yala så stannade vi till för att kolla på Flygande hundar som hängde som klasar i träden. Dom var rejält stora, ungefär som våra Ormvråkar, kanske tom större.

I nationalparken var det lite torrare klimat så den bestod mestadels av grässlätter och buskage. Man fick sitta på flaket på en jeep i ganska bekväma säten och så var det ett tak som skydd för solen. Det var öppet ut mot sidorna så man hade väldigt bra sikt. Chauffören gjorde sedan vad han kunde så att vi skulle få se så bra som möjligt.

Vi hann inte komma långt in i parken innan vi fick se Grön dvärgbiätare. Den verkade relativt vanligt.

Ganska tidigt under safarin fick vi också se en skymt av en Leopard i ett buskage. Det var en riktig pulshöjare. Jag hann inte få en bild men min dotter var snabbare och lyckades ta en bild där det åtminstone syns att det är en leopard.

Djuren samlades vid vattenhålen så där kunde man få många fina bilder. De var förstås vana vid safarijeeparna och brydde sig inte alls om oss.

I denna elefantflocken fanns det en liten unge med vildvuxen frisyr. Dessa flockar bestod endast av honor samt icke könsmogna hanar. Vuxna hanar levde ensamma.

Vi såg ganska många Vildsvin.

Det fanns krokodiler i dom flesta större vattenhålen. När dom låg och solade med öppen mun så tyder det på att dom är mätta och belåtna.

Vattenbuffel som gör skäl för sitt namn.

En liten hjord Axishjort.

Vi fick också syn på en Mungo.

En landsköldpadda lyckades vi få syn på när den kröp fram på marken.

Det fanns även en hel del fågelarter i nationalparken.

Asiatisk gapnäbbstork

Det var kul att få se vilda Påfåglar. Detta är en hane.

Påfågelhona

Denna Orientibis satt fint och poserade på trädstubben.

Indisk ibisstork

En Pärlhalsduva födosökte nära våran jeep.

Det fanns väldigt gott om Kohäger. Dom trivdes bra bland Elefanter, Vattenbufflar och Vildsvinen.

En Rishäger spanar efter byte.

Rödflikvipa

Variabel hökörn som spanar in något på marken

Indisk skarv

Smyrnakungsfiskare såg vi flera stycken.

Gulflikvipa

I slutet av safarin så visade man elefantklippan. Inte svårt att förstå varför den kallas så. Safarain var på endast 3 timmar. Det var imponerande hur mycket man hann få se på den tiden. Vi lyckades iallafall få se tre i "the big four". Vi såg ingen Läppbjörn men dom var svårast att få syn på enligt våran guide. Vi var ändå väldigt nöjda när vi åkte tillbaka till hotellet.

Senare under veckan tog jag några fågelbilder på hotellområdet:

Denna Svarta Drongon visar sig endast sällsynt på Sri Lankas södra delar under vintern så det var roligt att få se den.

Rödgumpad bulbyl. Fick ingen bild där den röda gumpen syns.

Denna fågeln ser ut som en förkrympt skata och kallas för Orientshama.

Detta är en Brun majna. Födosökte i flockar på hotellets gräsmatta. Den sjöng väldigt vackert.

Postat 2019-03-02 09:42 | Läst 2185 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Storslagen natur på Island

I månadsskiftet April/Maj 2016 reste jag tillsammans med min äldsta dotter på en weekendresa till Island. Anledningen till resan var att uppleva Islands unika natur. Vi bodde i Reykjavik och gjorde dagsturer till olika områden. Vi var också i Blå Lagunen och vandrade runt i Reykjavik men det tänker jag inte skriva om här utan fokusera på naturupplevelserna. Den första dagsturen kallas för den Gyllene cirkeln och den åker nästan alla första gångs besökare till Island och så gjorde också vi.

På vägen till första stoppet på turen så passerade vi detta geotermiska kraftverk

Vi åkte också förbi denna vulkan krater där någon byggt ett hus.

Första stoppet var i dalen Haukadalur som är ett geotermiskt aktivt område. Där tittade vi på utbrotten från gejsern Strukkur.

Den fick utbrott ungefär var 8:e minut. Man fick verkligen vara fokuserad för att hinna med och få bilder på själva utbrottet som bara varade någon sekund. Fick en bildserie nedan som jag är nöjd med.

Det var så fascinerande att titta på detta naturfenomen så vi glömde nästan att äta. Vi fick slänga i oss en hamburgare dom allra sista minuterna innan bussen åkte vidare.

Vi åkte då till Gullfoss som är ett mäktigt vattenfall. Det största på Island. Jag trodde att det skulle forsa ner för ett stup från ett berg men det visade sig att det forsade ner i en djup klyfta.

Man kände verkligen kraften i fallet när man stod alldeles intill det forsande vattnet då det föll ner i klyftan.

Det sista stoppet i turen var Thingvellir. En nationalpark som både är en viktig historisk plats på Island men också en geologiskt intressant plats.

Den är historiskt viktig för där hölls det första tinget på Island under 900-talet. Platsen ligger mitt emellan den nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattan glider isär ifrån varandra. Utvidgningen pågår fortfarande med ca 5 mm per år.

Utsikten ut över området som utvidgar sig var fantastik.

Nästa dag åkte vi till Glaciären Sólheimajökull på södra Island. Vädret var bästa tänkbara med klarblå himmel och några minusgrader i skuggan samt en sol som värmde i ansiktet.

Det krävdes rejäla dobbar för att få fäste på glaciärens is.

Vi var en grupp som gick på rad efter guiden så att vi höll oss på säkert underlag och inte riskerade att ramla ner i någon glaciärspricka.

Nedanför glaciären fanns det en stor sjö. Klimatförändringarna har gjort att glaciären smälter och den hade dragit sig tillbaka under ganska många år.

Vissa delar av glaciären var helt svart av aska som kommit från utbrott på närliggande vulkaner. Guiden kallade området,lite skämtsamt, för Mordor hämtat från Sagan om Ringen berättelserna.

När den kalla isen mötte askan från dom varma vulkanutbrotten så bildades vackra och intressanta landskap som förmodligen är svårt att hitta någon annan stans i världen.

Smältvattnet bildade fantastiskt vackra turkosfärgade tunnlar som gick djupt ner i glaciären.

Trots en ganska kort resa så hann vi uppleva en hel del av Islands storslagna natur. Det blev många mäktiga upplevelser och härliga minnen från resan.

Postat 2016-11-11 18:15 | Läst 1925 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Costa Rica - Tortuguero

Under våren 2015 gjorde jag, tillsammans med min fru, en resa till Costa Rica. Landet ligger i Centralamerika endast 10 grader norr om ekvatorn så klimatet är till stor del tropiskt. Vi åkte till flera platser i landet och syftet med resan var att uppleva naturen. Först åkte vi till Tortuguero som ligger i ett floddelta vid Karibiska havet i landets nordöstra del. Det finns inga vägar som går ända fram till byn så sista biten åkte vi med båt i en, till att börja med, mindre flod. Redan på vägen till Tortuguero så bjöds vi på många naturupplevelser.

På väg till hamnen

Innan vi ens nått fram till hamnen för att ta båten ut till Tortuguero så stannade våran guide bussen så att vi fick se en Tretåig sengångare med en unge klättra ner från ett träd. Dom klättrar bara ner en gång i veckan när dom behöver göra sina behov, vilket görs på marken.

Denna fågel tittade nyfiket på medan vi spanade in sengångaren. Det skulle visa sig var en vanlig art i Costa Rica och den heter Större kiskadi (Great kiskadee) och är en flugsnappare.

Färden ut till hamnen gick på en väldigt skumpig "massageväg". Det var mycket potthål i vägen. Man skulle snarare vilja kalla dom badkarshål.

När vi klev ur bussen så hörde jag ganska snart ett exotiskt läte från en fågel i ett träd. Det visade sig vara en Montezuma oropendola. På en senare utresa så såg man tydligt vilka fantastiska bon dom bygger. (bilden nedan)


Båtresan till lodgen

På båtresan till lodgen såg vi många fina arter och man kunde komma dom väldigt nära då floden inte var så bred och de var inte så rädda för båten.

Vi såg en flock Amerikanska styltlöpare (Black-necked stilt) på en sandbank. Vi hade tur för den är ovanlig i detta område.

Ganska snabbt fick vi syn på en Kajman och vi såg ytterligare några stycken på väg till lodgen.

Denna Amerikanska ormhalsfågel(Anhinga) passerade vi på nära håll när den satt och torkade sina vingar. Väldigt lik storskarven i Sverige.

Dom flesta Amazonkungsfiskare(Amazon kingfisher) var skygga och flög iväg när båten passerade men denna satt kvar och bevakade sitt bohål. Med en storlek nästan som en kaja så är dom mycket större än kungsfiskarna i Sverige.

Även Grön kungsfiskare(Green kingfisher) hann jag fota innan den skrämdes iväg av båten.

En vacker Blåhäger(Little blue heron) visade upp sig fint.

När vi kom in i floddelta området så tätnade regnskogen. Plötsligt så fick vi syn på en flock med Röda spindelapor. Dom satt i träden och smaskade i sig blad och frukter. Det verkade inte som vi störde mitt i maten.

Vid lodgen

När vi kom fram så var det tryckande värme med hög luftfuktighet. Oftast så var det molnigt vilket gjorde att det ändå blev uthärdligt för en svensk. Lodgen där vi bodde låg på en smal remsa i floddeltat perfekt inbakad i regnskogen. Man behövde egentligen inte lämna området för att uppleva den fantastiska naturen.

Regnskogsområdet alldeles bakom lodgen.

På morgonen,efter första natten, precis innan det började ljusna hörde vi vrålapor vråla. Dom gör så för att andra flockar ska veta deras position. Senare på dagen fick vi se flocken alldeles bakom våran lodge och dom var också lite nyfikna på oss. Arten heter Mantelvrålapa.

Det fanns endel termitbon i träden.

Denna Korpgam (Black vulture) såg vi i ett träd vid lodgen.

Denna spindel (Golden Orb-Weaver) var rejält stor, ca 10 cm (benspann) och näten som den väver är ca 90 cm.

Såg denna Blågrå tangara(Blue-grey tanager) i trädgården från verandan till vårat rum.

Det jag såg fram emot mest på Costa Rica resan var att få se Kolibrier. På morgonen i trädgården så fick jag plötsligt syn på en. Dom är väldigt snabba så jag fick kämpa lite innan jag lyckades ta denna bilden. Det visade sig vara en Roststjärtad smaragd (Rufous-tailed hummingbird).

Att få se Tukaner var också något jag såg fram emot och i Tortuguero så lyckades vi se flera arter som höll till i området. Tukanen på bilden ovan är den vanligast förekommande och den heter Rostnäbbad Tukan(Black-mandibled Toucan)

På morgonen som vi skulle åka vidare så hade vi turen att det dök upp en Halsbandsaraçari (Collared Aracari) precis utanför vårt rum på lodgen.

Det skulle visa sig att turen höll i sig för i princip när vi skull kliva i båten för att åka vidare så hörde våran guide lätet från den ovanligaste Tukanarten i området, Svaveltukan(Keel-billed Toucan). Vi letade en liten stund och såg den lite halvskymd en bit upp i trädkronorna bakom lodgen.

Utresor

Vi gjorde flera utresor med båt under våran vistelse i Tortuguero. Vi åkte in i flera mindre kanaler och det var väldigt rogivande att sitta i båten ,när motorn slogs av, helt omsluten av regnskogen och alla dess ljud. Det kändes verkligen att man var ute i vildmarken.

Typisk vy över hur det såg ut när vi gjorde våra utresor i floddeltat.

Denna Mexikanska tigerhäger (Bare-throated Tiger heron) satt fint framför palmbladet.

Det fanns en hel del gröna leguaner klängandes i buskarna vid flodstränderna. Dom skiftar från grön till brun färg ju äldre dom blir.

Denna exotiska fågel är en Massénatrogon (Slaty-tailed Trogon).

Vi såg också flera stycken grönryggiga hägrar(Gren heron).

Det fanns också gott om Hjälmbasilisker. Arten har fått smeknamnet "Jesus ödla" på grund av sin förmåga att resa sig på bakbenen och med hjälp av de stora bakfötterna springa över ytan på vattensamlingar.

Denna Kalkongam (Turkey vulture) passerade våran båt på låg höjd.

Enligt våran guide så är denna Gråhalsade skogsrall (Gray-necked Wood-Rail) normalt sett ganska skygg. Men denna individ visade sig helt öppet under flera minuter. Mycket tacksam att fota.

Vi hade också turen att få se den mer ovanliga Vitansiktad Kapuchinapa (White-headed capuchin monkey).

Postat 2015-11-14 16:48 | Läst 2637 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Costa Rica - Arenal

Under våren 2015 gjorde jag, tillsammans med min fru, en resa till Costa Rica. Landet ligger i Centralamerika endast 10 grader norr om ekvatorn så klimatet är till stor del tropiskt. Vi åkte till flera platser i landet och syftet med resan var att uppleva naturen. Efter att ha varit i Tortuguero några dagar åkte vi vidare till Arenal som är en vulkan.Den är aktiv men har inte haft utbrott sedan 2010. Vulkanen ligger i nordvästra delan av Costa Rica. Detta området var inte så vildmarksbetonat utan mer odlad landsbyggd (tex banan, ananas, papaya).Det var soligt med en tryckande värme då solen stod rakt ovanför huvudet.

Vulkanen låg intill lodgen. Det var ganska ovanligt att man såg toppen då den oftast var inbäddad i moln men vi hade turen att molnen nästan helt försvann.

Lodgens trädgård

Trädgården på lodgen var fantastiskt fin och man förstod att den även var skapad för att locka till sig fåglar.

Även här fick vi se den fina Rostnäbbade Tukanen(Black-mandibled Toucan). Den lät sig väl smaka från en banan planta.

Denna oansenliga fågel ser ut som en svart kaja men den kallas för Sångtrupial (Melodius Blackbird). Namnet skvallrar lite om att den sjunger väldigt fint.

Denna flugsnappare kallas Gråkronad tyrann(Gray-capped Flycatcher)

Denna sparv var ganska vanlig i Arenal områden och den heter Morgonsparv (Rofous-collared Sparrow)

På en morgonpromenad i trädgården fick vi se denna papegoja, som heter Gulkindad amazon(Red-lored Amazon), uppe i ett träd. Det var en härlig känsla att få se denna "burfågel" i full frihet.

Vi vaknade första morgonen av ett tjutande ljud. Det lät som det tjöt i vattenledningarna. Konfunderade gick vi ut för att ta det lugnt på altanen, då hörde vi att tjutandet kom från träden intill. När vi kollade närmare så såg vi att det kom från cikador (bilden ovan). När man kom nära var ljudet så högt så det slog lock för öronen. Dom var ganska stora också med en kropp på flera centimeter.

I trädgården fanns det en fågelmatning där det serverades bananer. Detta lockade till sig många exotiska arter såsom denna Rödgumpade tangara(Passerini´s Tanager).

Denna Centralamerikansk trupial (Black-cowled oriole) dök upp på matningen. Den var hade endel likheter med vår Skata i Sverige.

Det här var en riktig bananälskare. Syntes ofta på matningen. Kallas för Rödbent nektarkrypare (Red-legged honeycreeper).

Flodutfärd

I Arenal gjorde vi en utfärd på en näraliggande flod. Vi satt i en gummiflotte och paddlade själva. Det var lugnt och fridfullt. Det var dock väldigt lågt vattenstånd då det var slutet på torrperioden(början av april). Vi gick på grund flera gånger och fick kliva ur och dra flotten.

Även här såg vi Mantelvrålapor uppe i träden som omslöt floden.

Vi fick också se den Tretåiga sengångaren så som man normalt ser dom (till skillnad från resan till Tortuguero), ihoprullade som en boll högt upp i träden.

På en trädstam vid flodstranden satt det några fladdermöss och sov.

Vi såg också några hägrar och en ormhalsfågel men artrikedomen var inte lika stor som i Tortuguero. Men ett par fågelarter ,som jag inte såg i Tortuguero, lyckades jag fota.

Det här är en liten sångare som kallas Vattenskogssångare (Buff-rumped Warbler)

Även denna färgranna fågel är en sångare och den heter Mangroveskogssångare(Mangrove Warbler)

Postat 2015-11-14 16:47 | Läst 2368 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Costa Rica - Monteverde

Under våren 2015 gjorde jag, tillsammans med min fru, en resa till Costa Rica. Landet ligger i Centralamerika endast 10 grader norr om ekvatorn så klimatet är till stor del tropiskt. Vi åkte till flera platser i landet och syftet med resan var att uppleva naturen. Efter att ha varit i Tortuguero och Arenal åkte vi vidare till Monteverde. Det ligger uppe i bergen på ca 1400 meters höjd i nordvästra Costa Rica.Här var det lite svalare. Soligt men blåsigt och på kvällen behövde man ta på sig en kofta och kanske även långbyxor. Ganska likt svensk högsommar.

Lodgen

Vid det här laget så hade vi förstått att lodgerna satsade en del på att ha fina trädgårdarna och lodgen i Monteverde var inget undantag.

Vi hade en fantastisk utsikt från lodgen i och med att vi befann oss uppe i bergen på 1400 meters höjd.

Vi såg denna Baltimoretrupial (Baltimore Oriole) i en buske alldeles utanför vårt rum.

Vi såg också denna Mexikobåtstjärt (Great-tailed Grackle) som var en hona. Hanen är helt mörk.

Även uppe på denna höjd så fick vi se Gråkronad tyrann(Gray-capped Flycatcher) igen.

När vi gick för att kolla hur poolen såg ut på lodgen så såg vi denna Brunskrika (Brown Jay) en bit in i skogen.

Nattvandring

Vi bokade in oss på en nattvandring för att få se nattaktiva djur. Eftersom solen går ner vid 18-tiden så blev det inte så sent. Det var ju inte så lätt att fota djur belysta av ficklampor men jag fick ett par bilder på arter som inte rör på sig så mycket. Utöver det så såg vi en Olingo (tillhör familjen halvbjörnar) och ett Bältdjur, vilket var väldigt spännande med deras säregna utseende.

Fick en fin bild på denna Orangeknäade fågelspindeln inne i sitt bohål.

Fick också en bild på den Tvåtåiga sengångaren som är nattaktiv. Detta kan ju diskuteras för den vi såg rörde sig inte alls.

Molnregnskogen

Vi åkte ytterligare ett antal meter högre upp, från lodgen, för att besöka molnregnskogen. Här kan det regna 3000 mm på ett år men vi hade turen att slippa regn. Det var ändå bra att ha regnställ på sig då fukten i molnen kondenserade så det kom en del droppar från träden under vår vandring.

Molnregskogen var härligt lummig med mycket lavar och andra växter som hängde ned från grenarna.

Vi hörde endel fåglar och andra djur men det var desto svårare att fota dom i den täta vegetationen men denna (som jag inte lyckats artbestämma) kom i allafall med på bild.

Fotade även denna flugsnappare som kallas Tofstyrann (Northern Tufted Flycatcher)

Denna fina blomma växte i molnregnskogen. Guiden kallade den för papegojnäbb och visst finns det likheter.

Såg en fint mönstrad tusenfoting krypa omkring bland löven.

Kolibri matning

Efter molnregnskogen så besöktes en kolibrimatning. Det var ungefär som våra egna fågelmatningar i Sverige men istället för solrosfrö så bjöds det på sockervatten. Kanske lite fusk med matning men det var härlig att stå bland matarna medans kolibrierna swishade förbi. Det var ganska många olika arter. Man kom väldigt nära för att ta bilder på dessa små fåglar som är klart mindre än en blåmes.

Fick bild på denna Grönkronade briljant (Green-crowned Brilliant) hona.

Jag lyckades ta några bilder på flygande kolibri. Arten heter Purpurstrupig bergsjuvel(Purple-throated Mountain-gem). Det är hanarna som har purpurfärgad strupe. De två indivderna på bilden är honor och deras strupe är orange.

Detta är en Violett sabelvinge(Violet Sabrewing). Den var lite annorlunda med sin violetta färg.

Denna kolibrin var väldigt vacker och skimrade i många olika färger. Det är en Kopparhuvad smaragd(Coppery-headed Emerald).

Fick också bild på denna Grönkronade briljant (Green-crowned Brilliant) hane. Det kändes bra att få en bild där inte matarna var med.

Postat 2015-11-14 16:46 | Läst 2290 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa