Ramséns Naturfoto
Fågelskådning på Öland hösten 2009
Hösten 2009 åkte jag och min fru på vår första höst skådarresa till Öland. Det var blåsigt väder och på resan ned till ön kom det in rapporter om Tärnmås. Morgonen därpå begav vi oss till Ventlinge Strand där måsen hade rapporterats. Det var en hel del folk på plats när vi kom fram och det dröjde inte länge innan måsen dök upp tillsammans med ett antal fiskmåsar. Fågeln flög och födosökte i motvinden nära stranden så den passerade ganska sakta förbi vilket gjorde att man fick gott om tid till att ta bilder.
Under tiden kom det rapporter på Prärielöpare vid fyrvägen Ottenby så vi åkte dit.
När vi kom fram så fanns det en hel del bilar på plats men de åkte ganska snart då fågeln hade försvunnit.Vi chansade på att fågeln skulle komma tillbaka så vi stannade kvar och redan efter en halvtimme dök den upp.Den var ganska orädd så jag fick fina bilder i perfekt medljus.
Framåt eftermiddagen blev vädret riktigt fint och det kom in rapporter om att en stäppörn hade synts till i södra delarna av Öland. Vi åkte då upp till Sibyllas Jaktstuga och börja spana efter den. Efter en stunds spanande, passerade den på hög höjd.
Nästa dag kom det inte några rapporter på rariteter så vi åkte ned till Ottenby. Söder om spetsen tornade det upp sig ett regnväder vilket ledde till nedfall av kungsfåglar och rödhakar. Det var fascinerande att se 100-tals kungsfåglar flyga omkring överallt. De visste inte vart de skulle ta
vägen. Endel satte sig på huvudet på folk. Man fick ibland vifta bort dom. Det påminde om en insektsvärm.Min fru hade inte sett kungsfågel så hon blev mer än nöjd.
Det var inga problem att ta bilder på nära håll.
På hemresedagen hade vi egentligen inte tänkt att skåda men det kom in en rapport att en Tuvsnäppa setts vid Sebybadet så vi åkte dit. Den var inte helt lätt att hitta bland de andra vadarna men med lite hjälp från andra skådare så fick jag endel fina bilder.
Min fru tyckte det var minst lika roligt att se medelålders män krypa/åla sig fram som att se själva fågeln.
Alkor på Hallands väderö
I maj 2009 åkte jag och en kompis till Torekov i Skåne. Med på släp hade vi hans båt. Jag hade under vintern funderat på hur man skulle kunna fotografera alkor i Sverige.
Jag visste förstås att dom finns i tusental på Lilla och Stora Karlsö, men jag tyckte att en resa till Gotland skulle ta lite väl mycket tid och pengar. Jag letade vidare på nätet. Jag visste sedan tidigare att Tobisgrissla fanns vid ön men nu upptäckte jag att även Sillgrissla och Tordmule häckade runt Hallands väderö. Jag pratade med min kompis som gärna ville ut på båttur i nya vatten.
Vy från Hallands väderös sydsida
De flesta Sillgrisslor och Tordmular häckar vid Vinga skär. Det ligger mellan Hallands väderö och fastlandet och på skäret finns en fyr. Vattnet runt skäret är fågelskyddsområde så man får hålla koll att man inte kommer för nära.Vi lade i båten i Torekovs hamn och åkte ut till skäret. Det visade sig snabbt att det fanns gott om både både Sillgrisslor och Tordmular vid skäret.
Sillgrisslor och Tordmular vid Vinga skär
En Sillgrissla med spetsig näbb och en Tordmule med trubbig. Så lika men ändå så olika.
Det var inte så lätt att fota flygande fågel från båt
Tobisgrissla finns också runt Hallands väderö. Denna bild är tagen vid ett annat besök på ön i Juli 2008