Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Nattskärra i skymningen

Gav mig själv fotoutmaningen att ta bilder på flygande Nattskärra. Eftersom dom är nattaktiva så är det en utmaning att hålla nere slutartiden så att det inte blir för mycket rörelseoskärpa i bilderna och minimera ISO-talet så att det inte blir för mycket brus.

Efter flera misslyckade försök under försommaren så gav jag mig ut strax innan midsommar 2017. Nattskärror är vanliga där jag bor så jag behövde inte åka längre än till ett hygge i närheten. När jag kom fram så skulle solen snart gå ner. Jag ställde mig och väntade medans det blev allt mörkare. Klockan närmade sig halv elva så jag började fundera på att åka hem. Då kommer det en Nattskärra ljudlöst flygande.

Den flyger runt mig, flera varv, på nära håll. Jag försöker följa den, med kameran, så gott det går och hoppas att några bilder sitter. Sedan försvinner den lika plötsligt som den kom.

Jag hinner dock knappt hämta andan innan den återvänder och börjar födosöka aktivt på hygget. Under en halvtimme studerar jag hur den flyger över hygget i tvära kast för att fånga insekter. Ibland stannar den upp i luften och börjar ryttla. Förmodligen när den ska nappa åt sig ett byte. Det var en härlig upplevelse i den ljusa sommarnatten. 

När jag kom hem så var det med spänning jag kollad hur bra bilder jag fick och dom blev riktigt hyfsade. Det underlättade att ha hjälp av en Nikon D500 som klarar höga ISO-tal samt Nikons nya lätta och smidiga 300/4 PF. Jag satte bländare till 4 och slutartid till 1/640 för att minimera rörelseoskärpa, då  hamnade ISO-talet på ca 18000. Trots det så blev det inte så farligt brus i bilderna. Delvis beroende på en bra kamera men också för att jag tog bilderna på nära håll.

Postat 2017-07-16 13:08 | Läst 1893 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tålamodskrävande fotografering av Rördrom

Under flera års tid har jag försökt att fota Rördrom. Det är en ganska vanlig fågel men få har sett den. Det beror på att den håller sig gömd i vassbälten vid sjöar. Däremot så har många hört den. Dess läte låter som när man blåser i en flaska och kan höras på långa avstånd.

I Maj 2017 så fick jag se flera rapporteringar från en sjö i Göteborgsområdet där det också lagts in fina bilder på flygande Rördrom. Jag bestämde mig för att åka dit för att förhoppningsvis få en efterlängtad bild på Rördrom. Jag åkte en solig dag på Kristi himmelfärdshelgen. Det finns ett fint torn i nordvästra delen av sjön. Där ställde jag mig och väntade. Väntan blev lång men inte tråkig för man kunde se Brun kärrhök och Lärkfalk som födosökte vid sjön och det var en Gök i närheten som flög förbi tornet vid flera tillfällen. Efter nästan tre timmars väntan så hörde jag ett kraxande läte och såg en ganska stor fågel komma flygande från söder. Det var en Rördrom. Snabbt fick jag upp kameran och tog några bilder innan den dök ner i vassen ca hundra meter bort. Tyvärr blev inte bilderna så bra då det var motljus. Jag var nu på helspänn och hoppades på att Rördromen skulle flyga upp igen men inget hände.

Jag hoppades att få ännu bättre bilder så jag stod kvar och väntade. Ungefär en timme senare så flyger en Rördrom plötsligt upp mitt framför tornet. Tydligen har den vandrat i vassen framför tornet utan att jag märkt det. Jag hinner få upp kameran och tar en serie bilder som blev riktigt bra förutom att det blev ganska hårt ljus, i solen, mitt på dagen.

På eftermiddagen får man bra medljus från tornet, så jag stannade kvar, men någon mer Rördrom dyker inte upp. Jag var i tornet ungefär 8 timmar och såg Rördrom under ca 20 sekunder så det krävs tålamod för att fota Rördrom den saken är klar.

Postat 2017-07-08 10:11 | Läst 2075 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera