Ramséns Naturfoto
Dammsnäppa på nära håll
Fredagen den 6:e Maj 2016 så hade det upptäckts en Dammsnäppa väldigt lättillgänglig vid Fågeludden Hornborgasjön. Dammsnäppan är ovanlig i Sverige men brukar årligen synas på några platser i samband med vårflytten. Jag såg en på långt håll ,våren 2015, men nu fanns chansen att komma riktigt när. Jag åkte till Hornborgasjön så snart jag kunde samma dag. Dammsnäppan fick jag syn på utan problem när jag gick på spången ut mot tornet. Den gick och födosökte , i vattnet, bara ca 10 till 20 meter från spången. Jag kunde under en bra stund både fota och studera den utan att den blev skrämd. Det är alltid roligt när man kan komma riktigt nära. Till slut flög den ändå iväg och den sågs bara under den dagen.
Storslagen natur på Island
I månadsskiftet April/Maj 2016 reste jag tillsammans med min äldsta dotter på en weekendresa till Island. Anledningen till resan var att uppleva Islands unika natur. Vi bodde i Reykjavik och gjorde dagsturer till olika områden. Vi var också i Blå Lagunen och vandrade runt i Reykjavik men det tänker jag inte skriva om här utan fokusera på naturupplevelserna. Den första dagsturen kallas för den Gyllene cirkeln och den åker nästan alla första gångs besökare till Island och så gjorde också vi.
På vägen till första stoppet på turen så passerade vi detta geotermiska kraftverk
Vi åkte också förbi denna vulkan krater där någon byggt ett hus.
Första stoppet var i dalen Haukadalur som är ett geotermiskt aktivt område. Där tittade vi på utbrotten från gejsern Strukkur.
Den fick utbrott ungefär var 8:e minut. Man fick verkligen vara fokuserad för att hinna med och få bilder på själva utbrottet som bara varade någon sekund. Fick en bildserie nedan som jag är nöjd med.
Det var så fascinerande att titta på detta naturfenomen så vi glömde nästan att äta. Vi fick slänga i oss en hamburgare dom allra sista minuterna innan bussen åkte vidare.
Vi åkte då till Gullfoss som är ett mäktigt vattenfall. Det största på Island. Jag trodde att det skulle forsa ner för ett stup från ett berg men det visade sig att det forsade ner i en djup klyfta.
Man kände verkligen kraften i fallet när man stod alldeles intill det forsande vattnet då det föll ner i klyftan.
Det sista stoppet i turen var Thingvellir. En nationalpark som både är en viktig historisk plats på Island men också en geologiskt intressant plats.
Den är historiskt viktig för där hölls det första tinget på Island under 900-talet. Platsen ligger mitt emellan den nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattan glider isär ifrån varandra. Utvidgningen pågår fortfarande med ca 5 mm per år.
Utsikten ut över området som utvidgar sig var fantastik.
Nästa dag åkte vi till Glaciären Sólheimajökull på södra Island. Vädret var bästa tänkbara med klarblå himmel och några minusgrader i skuggan samt en sol som värmde i ansiktet.
Det krävdes rejäla dobbar för att få fäste på glaciärens is.
Vi var en grupp som gick på rad efter guiden så att vi höll oss på säkert underlag och inte riskerade att ramla ner i någon glaciärspricka.
Nedanför glaciären fanns det en stor sjö. Klimatförändringarna har gjort att glaciären smälter och den hade dragit sig tillbaka under ganska många år.
Vissa delar av glaciären var helt svart av aska som kommit från utbrott på närliggande vulkaner. Guiden kallade området,lite skämtsamt, för Mordor hämtat från Sagan om Ringen berättelserna.
När den kalla isen mötte askan från dom varma vulkanutbrotten så bildades vackra och intressanta landskap som förmodligen är svårt att hitta någon annan stans i världen.
Smältvattnet bildade fantastiskt vackra turkosfärgade tunnlar som gick djupt ner i glaciären.
Trots en ganska kort resa så hann vi uppleva en hel del av Islands storslagna natur. Det blev många mäktiga upplevelser och härliga minnen från resan.