Ramséns Naturfoto
Vitvingad trut i inlandet
Det är ovanligt att en Vitvingad trut dyker upp i Sveriges inland mellan Vänern och Vättern där jag bor men precis det hände i mitten av Januari 2017. Jag hade bild på arten sedan tidigare så jag avvaktade lite för att se om andra lyckades ta bra bilder på den. Det visade sig att den var oskygg och att man kunde få bilder på väldigt nära håll så då bestämde jag att redan dagen efter upptäckten åka dit och försöka få lite nya bilder på arten.
Det var en ganska mulen dag så jag väntade till sen förmiddag för att få så bra ljus som möjligt. När jag kom fram så var det redan ett gäng fotografer på plats och fotade för fullt. Jag stannade en stund och fick fina porträttbilder, flygbilder och simbilder på nära håll.
Äntligen Kungsörn
När jag var nybörjare inom naturfoto så åkta jag ut med en kompis och fotade en Kungsörn som jag sedan lade ut på fotosidan. Flera år senare påpekade samma kompis att det faktiskt inte var en Kungsörn utan en ung Havsörn på bilden. Jag lärde mig då att även unga Havsörnar kan ha ljusare fält under vingarna. Jag har efter det under de två senaste vintrarna försökt få bild på Kungsörn i mitt närområde men det har inte lyckats. Jag gav mig återigen ut i mellandagarna under 2016 för att försöka den tredje vintern. Jag åkte till en plats i närheten där det bara några dagar tidigare setts en Kungsörn. När jag gick på vägen ner mot våtmarken hörde jag plötsligt skott. Det pågick jakt vid våtmarken. Jag tänkte att nu kan jag glömma att få se någon Kungsörn och vände tillbaka mot bilen. Då får jag se en stor rovfågel komma flygande mot mig i ögonvrån. Upp med kameran och ta några bilder medan den flög förbi. Var det en Havsörn eller Kungsörn ? Det visade sig vara en Kungsörn som skrämts iväg av skotten så äntligen fick jag några hyfsade bilder. Hade helst velat ha lite bättre ljus men det är sällan man får tillräckligt med ljus i December.
Skedstork på Getterön
I början på Juni 2016 dök det upp en Skedstork på Getterön vid Varberg. Jag ville gärna åka dit för att försöka fota den, men det tog lite tid att komma iväg pga poolbygge, midsommarfirande och lite annat. Som tur var så visade den sig vara en riktig långstannare. Jag kom till slut iväg på första semesterdagen i början på Juli. När jag kom fram, på förmiddagen, så gick jag direkt till stora gömslet och hittade fågeln på en ö i Dammen. Tyvärr så stog Skedstorken "på knä" och sov med näbben instoppad i fjäderdräkten och då var det ju inte så meningsfullt att ta bilder. Självklart så vill jag ju ha med den skedformade näbben som gett fågeln dess namn.
Detta skulle visa sig bli en tålamodskrävande fotografering men så småning om framåt eftermiddagen vaknade fågeln och den började födosöka. Då fick jag till slut näbb-bilderna.
När storken hade födosökt ett tag så började den hoppa och studsa runt i något som kan liknas vid en trandans. Det var ett oväntat beteende.
Avståndet från gömslet till ön i dammen var runt 300 meter och dessutom var det en varm sommardag så det blev ganska ordinära bilder. Det var ändå kul att få se arten i Sverige.