Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Fjällets fåglar på Flatruet

Åkte till Flatruet för att fota fåglar i fjällmiljö i mitten på Juni 2010. Det var vårt första fågelskådningbesök i fjällvärlden.Flatruet ligger i Härjedalen och närmsta större ort är Funäsdalen. Anledningen till att vi valde att åka till Flatruet var att det hade rapporterat en hel del intressanta arter på Svalan samt att Sveriges högst belägna allmänna väg (975 meter över havet) går över kalfjället. Det gjorde det enkelt att komma upp till fjällvärlden.

Det var spännande att komma upp på kalfjället. Det var fantastiska vyer och snön låg fortfarande kvar på endel ställen

När vi kom upp på fjället trodde jag att det skulle bli lätt att fota Fjällpipare, Blåhake, Lappsparv samt Smalnäbbad simsnäppa. Det blev inte alls så lätt. Jag såg och hörde Lappsparv men lyckades inte fota arten. Fjällpipare och Smalnäbbad simsnäppa såg jag inte alls. Det blev ändå lyckat med bilder på flera spännande arter.

 

Det fanns gott om Ljungpipare att fota när Fjällpiparna lös med sin frånvaro


Alldeles vid parkeringen uppe på Flatruet fanns denna Fjällabb som lät sig fotograferas på nära håll

Alfågel i sommardräkt

 Fick till slut en bild på en Blåhake på långt avstånd


 

 

Vi gjorde också en tur norrut från Flatruets parkering mot Ljungdalen och Storsjön.

Plötsligt när vi åkte ner mot Ljungdalen flög det upp en Hökuggla, med ett byte, från diket. Den passerade precis framför bilen och satte sig på toppen av en telefonstolpe. Vi tvärnitade och jag plockade fram fotoutrustningen. Jag tog kort och gick succesivt närmare. Till slut så stog jag precis nedanför telefonstolpen och fick kanonbilder.

Hökugglan åt mest på sitt byte utan att bry sig om mig men det var lite nyfiken och tittade upp ibland

Vi såg även renar på vägen ned till Ljungdalen

I Ljungdalen fick jag en fin bild på en Skogsduva


När vi stannade och fikade vid Storsjön så fick jag fina närbilder på en Dvärgmås som födosökte i sjön

 

Vi gjorde även ett försök att fota ett Dubbelbeckasinspel vid Mittåkläppen som är en fjälltopp norr om Funäsdalen. Vi åkte sent på kvällen eftersom spelet sker under de ljusa sommarnätterna. Vi ställde bilen vid Storkläppsvallen och begav oss upp till spelplatsen vid foten av Mittåkläppen. Tyvärr så var inte vädret med oss. Det blåste ordentligt och temperaturen låg runt noll grader. Det kom till och med snöbyar. Då vill inte Dubbelbeckasinerna spela. Jag såg endast en som flög förbi.

Här står jag förgäves vid spelplatsen. Mittåkläppens topp ses till vänster i bilden

Vi beger oss besvikna hemåt och dessutom börjar det regna ihållande. Plötsligt flög det upp något ljust från ett dike när vi passerar. Kan det ha varit en Dalripa ? Vi stannar och letar men den är borta. Vi fortsätter hemåt men det dröjer inte länge innan det plötsligt står en Dalripa mitt på vägen som jag får hyggliga bilder på trots regnet.

Dalripan blev paralyserad av billjuset så jag fick gott om tid att fotografera den

Postat 2012-01-09 19:48 | Läst 16113 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Extender eller inte extender det är frågan ?

När man som naturfotograf fotar fåglar så vill man nästan alltid komma närmare motivet. Många gånger kan man smyga sig närmare men inte alltid. Inte när man står vid gränsen till ett naturskyddsområde, en nysådd åker eller kanske vid en havsstrand.

Många gånger när man fotar fågel så blir det inte närmare än så här trots 500mm brännvidd

Samma bild med 100% crop

Därför investerat många fotografer i objektiv med brännvidder på 500mm och kanske mer men man blir ändå inte nöjd. Nästa steg kan då vara att investera i en extender.Det har jag själv gjort. Tanken var att jag skulle få bättre bilder på motiv som var väldigt långt bort. Mina förväntningar har dock inte infriats. Bilder på avlägsna motiv tagna med extender blir förstorade men man tappar i detalj kvalitet så totalt sett så vinner man inget. Jag tog några testbilder och det bekräftade mina misstankar. Se bilder nedan.

Original testbild tagen utan extender

Original testbild tagen med 1.4x extender

Testbild tagen utan extender  (100% crop)

Testbild tagen med 1.4x extender (100% crop)

Jag gjorde endel sökningar på nätet för att få en förklaring till detta. Den förklaring jag fann var att en extender sprider ut det insamlade ljuset över sensorn och då blir bilden förstorad. Om motivet är långt bort så har man inte samlat in speciellt mycket detaljer på motivet. Om man sedan sprider ut ljuset med litet detaljinnehåll så blir inte bilden bättre. Jag accepterade den förklaringen och kommer i fortsättningen använda extender för att fylla ut bilden på motiv som är relativt nära tex vid fotografering från gömslen.


 Bild tagen med Sigma 300/2.8 samt 2.ox extender på nära håll från gömsle

 Samma bild beskuren

Postat 2012-01-05 14:40 | Läst 6702 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ringmärkning av Slaguggla i Dalarna

I samband med att min dotter flyttade till dalarna så började jag kolla vad det fanns för fåglar där som inte finns i mitt hemmaområde.Förutom en hel del fjällfåglar så finns det också Gråspett, Lappuggla och Slaguggla. Jag tog kontakt med Leksands fågelklubb för att få lite mer info kring lokaler för dessa arter. Då fick jag det generösa erbjudandet att få vara med på en ringmärkningsrunda av Slaguggla.
När jag anlände i god tid till mötesplatsen var jag lite nervös för det regnade men enligt prognosen skulle vädret bli bättre under eftermiddagen. Ytterligare ett par naturfotografer samt en barnfamilj hade fått möjligheten att vara med och väntade också på platsen.Ringmärkaren blev lite sen och när han väl dök upp så hade han till min förvåning kostym på sig. Det visade sig att han kom direkt från ett bröllop. Han gjorde ett snabbt ombyte och sedan bar det av ut i skogen. Vi åkte kors och tvärs på en massa små skogsvägar så jag tappade snabbt bort mig  vart vi var. Plötsligt stannade bilkolonnen då vi var framme vid myren där Slagugglan häckade.
Innan vi gick ut på myren så fick vi en genomgång bla blev vi varnade att Slagugglehonan kan bli aggressiv och gå till attack. Om det hände så skulle vi ropa för att varna ringmärkarna men också varandra. Vi gick mot holken och ganska snart såg vi honan sitta i ett träd i närheten.

Ringmärkarna går fram mot holken och påbörjar sitt arbete. Plötsligt går honan till upprepade attacker mot ringmärkarna. Vi hojtar "Nu kommer hon" gång på gång för att varna dom.
Vid ett tillfälle så slår honan mot ringamärkarens hjälm så att den nästan flyger av.

Attackerna gör att jag får möjlighet att ta riktigt fina flygbilder. Har perfekt medljus och vädret har bättrat sig så solen tränger igenom de tunna molnen lite grann.

 

Ringmärkarna blir så småningom klara med sitt jobb trots attackerna. När vi är tillbaka vid bilarna så förklarar dom att detta var den mest dramatiska ringmärkning för slaguggla som dom varit med om och då hade dom gjort åtskilliga ringmärkningar. I detta fall så råkade en uggleunge rymma och traska iväg så att honan såg den. Det var det som triggade igång attackerna.

Vi åkte vidare till ytterligare en holk. Där skedde inga missöden utan honan satt lugnt i ett träd en bit bort under ringmärkningen.

 

Efter denna fantastiska upplevelse så var man alldeles tagen på ett härligt sätt.

 

 

 

Postat 2012-01-03 17:02 | Läst 4645 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fågelskådning på Öland våren 2010

Åkte till Öland i Maj 2010 för att skåda vårfåglar. Första skådardagen åkte vi ned till Ottenby tidigt på morgonen. Det hände inte så mycket men när vi skulle fika så hade några sett en Höksångare i en buske. Busken var ganska liten och stog ensam så det gav mig möjligheten att ta bilder på nära håll.

 

Framåt middagstid åkte vi till en affär för att handla mat men då kom det ett larm om Sommargylling i södra lunden. Det blev en snabblunch och sedan åkte vi ned till Ottenby igen. Nere vid södra lunden hörde vi sommargyllingen flera gånger men kunde inte lokalisera den. Det lät som den drog sig söderut så vi tog fyrvägen ned mot spetsen. Vid kyrkoruinen så stog det några och spanade mot muren. Vi stannade och frågade om dom sett sommargyllingen vid muren och det hade dom. Vi tog fram tuben samt kameran och började spana mot muren. Det dröjde inte längen innan sommargyllingen dök upp om än på ganska långt avstånd.

 

 

Senare på dagen så var vi i norra lunden och tog kort på halsbandsflugsnappare.

 

Postat 2012-01-01 19:21 | Läst 4883 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera