DEFOKUSERAT
Lomme Close-up
Naturens mest oansenliga varelser visar sig ofta vara något helt annat betraktade genom ett makroobjektiv. Den lilla vita växten lomme är ett bra exempel. Du, liksom jag har säkert sett den i vägkanten, kanske som ett ogräs i trädgården eller i lövskogsbacken utan att ägna den någon större uppmärksamhet. Idag tog jag mig en lite närmare titt. Här är resultatet.
Heldag på Eldgarnsö
Åter styrdes kosan mot Eldgarnsö bara 15 minuter bort. Ett perfekt ställe att tillbringa dagen på med omväxlande makro och vidvinkel på kameran.
Nu spränger grönskan fram både på marken och på träden och idag kunde man se förvandlingen ske framför ögonen timme för timme. Naturen genomgår nu en metamorfos som jag är lika fascinerad av varje år. Här är några glimtar från fyra timmars promenad genom eklandskapet.
Myrorna har vaknat och kämpar flitigt med vårstädningen av stacken.
Havet av vitsippor är svårt att undvika, men det finns gott om andra vårblommor också.
Och den här gången fastnade även fotografen själv på bild!
Foto: Ingemar Thun (iPhone 4)
På mage i ekbacken
Vad kan vara en bättre start på en ovanligt lång valborgshelg än tre timmar på alla fyra i en solvarm och grönskande ekbacke? Nu börjar annat än bara blå och vita sippor titta fram under eklöven, bland annat smånunneörten som fastnade på några bilder igår.
Makrofotografering är fantastiskt spännande, vackert och intressant. Men också svårt och frustrerande. Igår blåste det ganska kraftigt och hela världen under makroobjektivet darrade - mycket bra övning för tålamodet! Direkt solljus på kronbladen är en annan show stopper att se upp med. Blommorna är ju gjorda för att synas och är som rena reflexbrickor i solen. Lätt att bränna ut någon av färgkanalerna utan att det märks förrän man kommer hem. Samtidigt vill man ju ha lite solstrålar i bilden för att få rätt lyster och snygg bokeh i bakgrunden. Och så läckra daggdroppar förstås. Vilken tur att det finns så fantastiskt mycket att lära sig. Öva, öva öva är det enda som gäller och nu ligger en hel makrosäsong och väntar!
Här är några av gårdagens bilder på smånunneört (Corydalis Intermedia).
90 mm, f/4.5, 1/800 s, ISO 200
90 mm, f/5, 1/160 s, ISO 200
90 mm, f/8, 1/250 s, ISO 200
Blågult på slottet
Ekebyhovs slott på Ekerö har en liten bokskog som jag brukar besöka ibland. Tog svängen förbi på väg hem från jobbet för att se om det är dags för de första bladen snart - men icke - kylan håller effektivt tillbaka alla livstecken från de stora träden. Men på marken finns det gott om vårblommor som fastnade i kameran.
90 mm, f/5.6, 1/640 s, ISO 400
90 mm, f/8, 1/400 s, ISO 400
Det gamla uggleträdet
Det finns ett dött gammalt träd borta i skogen, som jag brukar passera utan någon större notis. Det är ihåligt, torrt och murket - ett perfekt tillhåll för allehanda varelser och fungerar som kombinerat skafferi, bostad, byggnadsmaterial och jakttorn.
Jag har sett ugglor speja från toppen och hört hackspettarna ihärdigt hacka och trumma i det torra virket. För ett par dagar sen tog jag mig en liten närmare titt på det hårt åtgångna trädet och upptäckte ett fascinerande landskap i miniatyr. Den frenetiska bearbetningen av träfibrerna som fåglar, myror och andra insekter ägnat sig åt har skapat kanaler och gångar, dalar och ryggåsar. Överraskande färger och former som passar sig bra att utforska med makrot. Här kommer några av bilderna.
11 mm, f/2.8, 1/100 s, IS0 200
90 mm f/22, 0.8 s, ISO 200
90 mm f/22, 0.8 s, ISO 200
90 mm f/22, 0.3 s, ISO 200
90 mm f/22, 0.5 s, ISO 200