DEFOKUSERAT
Gul som solen
Just nu blommar svalörten intensivt här på öarna i Mälaren. Stora och frodiga öar av gröna blad och gula blommor täcker stora områden i ekbackarna. Som unga och outslagna är de skogens egna små tulpaner och i fullt utslaget skick blir de till gula solar som lyser i grönskan. Här är några av bilderna från de senaste dagarnas experimenterande i vårsolen.
Elefant i porslinsbutiken
Brukar du trampa på dina fotoobjekt när du tar dina bilder? Nu när marken täcks av nyvakna och skira växter är det svårt att undvika om man vill komma nära med kameran.
Ibland känner jag mig som en elefant i en porslinsbutik och tar långa omvägar för att inte klampa in i det frodiga beståndet av svalört eller de spensliga vårlökarna som segnar ner bara man kommer i närheten av dom. Och sen ska man lägga sig platt på mage mitt i hela härligheten för att få rätt perspektiv!
Makro är svårt, pilligt och oförutsägbart. Det kräver (som all fotografering) hundra procent fokusering av tankarna. Timmarna flyger iväg liksom antalet bilder på minneskortet. Några, ytterst få blir bra och resten går i papperskorgen. Igår och ikväll ägnade jag mig nästan helt åt den gula svalörten. Resultatet kommer i morgon. Här är ett par miljöbilder från dagens utflykt.
Nikon D7000 med trotjänaren Tamron 90 mm, f//2.8 Macro
Svalört och smånunneört i skön förening
Lomme Close-up
Naturens mest oansenliga varelser visar sig ofta vara något helt annat betraktade genom ett makroobjektiv. Den lilla vita växten lomme är ett bra exempel. Du, liksom jag har säkert sett den i vägkanten, kanske som ett ogräs i trädgården eller i lövskogsbacken utan att ägna den någon större uppmärksamhet. Idag tog jag mig en lite närmare titt. Här är resultatet.
Heldag på Eldgarnsö
Åter styrdes kosan mot Eldgarnsö bara 15 minuter bort. Ett perfekt ställe att tillbringa dagen på med omväxlande makro och vidvinkel på kameran.
Nu spränger grönskan fram både på marken och på träden och idag kunde man se förvandlingen ske framför ögonen timme för timme. Naturen genomgår nu en metamorfos som jag är lika fascinerad av varje år. Här är några glimtar från fyra timmars promenad genom eklandskapet.
Myrorna har vaknat och kämpar flitigt med vårstädningen av stacken.
Havet av vitsippor är svårt att undvika, men det finns gott om andra vårblommor också.
Och den här gången fastnade även fotografen själv på bild!
Foto: Ingemar Thun (iPhone 4)
På mage i ekbacken
Vad kan vara en bättre start på en ovanligt lång valborgshelg än tre timmar på alla fyra i en solvarm och grönskande ekbacke? Nu börjar annat än bara blå och vita sippor titta fram under eklöven, bland annat smånunneörten som fastnade på några bilder igår.
Makrofotografering är fantastiskt spännande, vackert och intressant. Men också svårt och frustrerande. Igår blåste det ganska kraftigt och hela världen under makroobjektivet darrade - mycket bra övning för tålamodet! Direkt solljus på kronbladen är en annan show stopper att se upp med. Blommorna är ju gjorda för att synas och är som rena reflexbrickor i solen. Lätt att bränna ut någon av färgkanalerna utan att det märks förrän man kommer hem. Samtidigt vill man ju ha lite solstrålar i bilden för att få rätt lyster och snygg bokeh i bakgrunden. Och så läckra daggdroppar förstås. Vilken tur att det finns så fantastiskt mycket att lära sig. Öva, öva öva är det enda som gäller och nu ligger en hel makrosäsong och väntar!
Här är några av gårdagens bilder på smånunneört (Corydalis Intermedia).
90 mm, f/4.5, 1/800 s, ISO 200
90 mm, f/5, 1/160 s, ISO 200
90 mm, f/8, 1/250 s, ISO 200