Ännu en blogg: Vågar man att ge ut en fotobok?

En riktig alltså, via ett tryckeri och med ISBN.

För ett tag sedan skrev Fotosidan en artikel om detta. Dessutom finns det ju "Fotoboksguiden" av Tommy Arvidsson och SFF:s "Fotoboksboken". Jag har faktiskt inte läst de sistnämnda. Jag bör väl göra det. Men jag misstänker att de handlar mycket om praktikaliteter. Men hjälper de med att ta ett beslut i frågan hur mycket risk man är beredd att ta?

Jag har gett ut en bok via Blurb för snart två år sedan. (Bloggade om den här.) Men någon vidare försäljning har det inte blivit när alla snälla släktingar hade köpt färdigt. Den högen jag beställde hem är långtifrån slut. Risktagandet med Blurb är visserligen överskådligt. Man behöver ju inte lägga ut en enda krona om man inte vill. Men boken kommer aldrig att ligga i någon bokhandel heller plus att färgåtergivningen hos Blurb är någonting flera har varit missnöjda med, även jag.

Ska man alltså satsa på en upplaga på 200-300 och ge ut den själv? Hur vet jag att jag inte kommer att bli galen? Någon bok om fotoböcker som kan svara på det?

Den avgörande frågan är ju om någon kommer att köpa. Hur kan man få någon fingervink? Vad är det egentligen som folk köper och inte köper? Ibland blir man ju förvånad över vad det finns böcker om och hur smalt det får vara i vissa bokförlags ögon. Men hos hur många bokhandlare måste jag knacka på för att någon kund ska få veta att min bok finns? Skulle jag orka? Jag inbillar mig inte att kunna tjäna stora summor men inte vill jag sitter med flera tiotusen back heller.

Och är det ens någon mening att ge sig in i det när ens tekniska kunskaper är begränsade? Är jag redan nu diskvalificerad eftersom jag troligen kommer att behöva flera veckor att läsa in mig igen i hur man lägger in pappersprofiler i PS och softproofar? Eller eftersom det kommer att visa sig att jag måste behärska InDesign, vilket jag i nuläget inte kan ett dugg om, för att av kostnadsskäl göra så mycket som möjligt själv?

Det har allt sina nackdelar om man vill för mycket. Kan jag inte nöja mig med att plåta en vitsippa och hänga den på väggen? Varför måste det vara sånt här:

morgon

Inlagt 2015-12-21 16:47 | Läst 1573 ggr. | Permalink
Jag "blurbade" min första fotobok i cirka tio ex, utan ISBN etc. Helt OK för mig och mina ambitioner.
Hälsningar /Matti
Svar från gatosi 2015-12-21 18:33
Inte uteslutet att det blir nåt sånt till slut. Men ibland tycker jag nästan det är lite synd om materialet.
När kommer din Berlinbok förresten? ;)
1. Har man ingen som helst aning om någon kommer att köpa den bok man tänker sig göra (200-300st.) så kan
det nog bli en besvikelse.

2. Man bör nog ha de ekonomiska resurserna att se det hela som ett hobbyprojekt. Lycka till hur som helst;)

/Stephan
Svar från gatosi 2015-12-21 18:35
Siffran 200-300 refererade jag till eftersom jag läste i nåt foruminlägg att det då börjar bli lönsamt med tryckkostnaderna. Jag kanske borde hålla utkik efter en sponsor?
Hej Katja
Bestämde mig för ett par år sedan att göra en bok, en "riktig" bok. Nätbeställdaböcker har jag gjort många men det har ju inte varit för försäljning utan för min egen och familjens skull. Under sommaren har jag också rott projektet i land och jobbar nu med försäljningen. Om du går in på min blogg i år (1:a bloggen om boken 10.7 publicerad 15:30, andra bloggen 28.7 22:15) så kan du läsa lite om mina erfarenheter. Vill du veta mer får du gärna maila mig (via FS tex) eller för den delen ringa om du vill ha direktkontakt (0705-231707).
Hälsningar/ Björn T
Svar från gatosi 2015-12-21 18:40
Jag kommer ihåg ditt inlägg men själv hade jag då inte ens börjat leka med tanken så jag glömde bort det. Andras erfarenheter är guld värda.
Hej,
Det behöver inte bli så dyrt att ge ut böcker, jag skrev om det för ett bra sedan här i en blogg:
http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/313-vill-du-ge-ut-en.htm
Man kanske inte skall sikta på superelegant tryck om det inte behövs. Jag har använt
WWW.createspace.com
Som är ett dotterbolag till jätten WWW.amazon.com. Det betyder att de håller i marknadsföring utan kostnad.
Det är värt att kolla bland alla andra alternativ.
Lycka till
Bob
Svar från gatosi 2015-12-21 19:02
Det blogginlägget har gått förbi mig. Tack för länken!

Fast lite "kaffebordsstandard" är ju inte helt fel. Såg nyligen några av mina bilder tryckta av ett lokalt tryckeri och skillnaden till färg och kontrast i fotoboken jag beställde från en vanlig fotobokstjänst var slående (i negativ bemärkelse).
Kunde du beställa ett provex?
Bob Bovin 2015-12-21 19:40
Det finns omfattande instruktioner, och provtryckningarna är billiga.
/Bob
Flash Gordon 2015-12-21 19:48
Har du provat Crimson och deras offsettryckta fotoböcker? De trycks på samma sätt som det ett vanligt tryckeri gör. Fast med elektroniska pressar.
Har just kikat i en jag fått hem medan jag var på Madeira. Trycket är väldigt bra.
Jag har sålt papper och kartong till tryckerier under 25 år runt vårt klot så jag är ganska hyfsad på att avgöra tryckkvalite´.
Skillnaden är att man med ett traditionellt trryckeri har frihet i designen och valet av papper samt omslag som företag som Crimson inte kan matcha.
Idag kostar det inte mycket mer att trycka en bok istället för 100 böcker. Förr startade man inte en offsetpress om för mindre än 2 500 ark papper per trycksida.
Svar från gatosi 2015-12-21 20:06
Crimson har tyvärr inget stående format så vitt jag kunde se när jag var inne senast (för kanske två veckor sedan).
Khalad 2015-12-21 20:19
Menar du att detta är ett alternativ till offset-tryck? Den fotobok jag gjort (fö lika mkt tankebok som fotobok) är på drygt 140 sidor och med 90 stora bilder och boken har formatet 30x24cm. Den kostar över 1000 :- per ex på tex Fotoklok där jag brukar lägga mina nätbeställda böcker (ok, då är formatet ännu större, 34x27 cm) och skulle av det skälet vara omöjlig att sälja.
Min bok är tryckt i Riga och tryckningen kostade straxt över 100 :- per ex. Jag säljer den för 295:- vilket är ett rimligt pris för en fotobok i det formatet och tryckkvaliten är utmärkt. Vad skulle Crimsonalternativet ungefär ge för styckpris?
Flash Gordon 2015-12-21 20:48
Det inte ett alternativ till offset utan det är offset-tryck men med moderna elektroniska pressar. Man gör alltså inte lithfilm och plåtar på traditionellt sätt. Man matar in plåten digitalt direkt till pressen. Ungefär som en kopiator.
Det går att byta tryck för varje cylindervarv. Tekniken uppfanns från början av ett Israeliskt företag.
Så detta är den moderna offsettekniken.
Skall inte förväxlas med när man använder traditionellt fotopapper och gör böcker kalendrar mm.
Varför inte trycka några få exemplar på Blurb och använda som test. Gå till bokhandlare och bibliotek i närheten och fråga om de kan vara intresserade. En marknadsundersökning helt enkelt.

Då kommer du inse att bokens inriktning är mycket avgörande för intresset. En bok med lokalt tema kan sälja i några hundra ex till lokalpatrioter, lokala företag som behöver presenter att ge bort, kommunen osv.

Många böcker är av typen "här är mina finaste bilder" med en svag röd tråd. Då blir det svårt att sälja utanför vänkretsen.
Svar från gatosi 2015-12-21 20:17
Nej nej, inga bilder på mina katter eller sånt! :)
Du har alldeles rätt med tipset om marknadsundersökning. En adress som förhoppningsvis har koll på en möjlig efterfrågan har jag redan. Det får väl bli ett första steg någonstans i januari. Sedan är en andra åsikt inte heller fel.
Det är alltid givande att bolla med någon, både här på FS och på andra håll. Jag klarar inte riktigt av att bara koka i min egen soppa.
Spännande projekt, lycka till och dela gärna med dig av erfarenheterna!