Ännu en blogg: Hur långt ska man resa för att det ska vara resefoto?

Nyligen läste jag någonstans en artikel om att man hade korat Årets resefoto.

En mystisk genre. Vad är ett resefoto egentligen?

Jaja, ett foto taget på en resa. Men varför baseras en hel genre på att man tog bilden på just en resa?

Är inte det så att genren är ett uttryck för att vi fortfarande tänker i kolonialistiska tankebanor? Den "vite mannen" tar sig ut i den okända världen. Och inte vilken man (eller kvinna) som helst utan de som har tid och råd med foto. Turisten helt enkelt. Blir inte resefoto en klassfråga då?

Men även om man tycker att jag drar det lite hårt:

Är resefoto inte förknippat med en värld då vi satt bakom våra tull- och passkontroller, järn- och andra ridåer? En värld som med andra ord inte var lika global som dagens och där det var solklart vad som är hemma, för då är det andra "resa".

Läste nyss om tävlingskategorierna för Årets amatörbild 2015. En kategori heter "Utland", en annan "Vardagslivet" med specifikationen "i Sverige". Men så solklart vad som är här hemma och vad som är där borta är det ju ofta inte. Kristina från Duvemåla sa "där hemma" och "här borta", och det är ju en verklighet som många i dagens värld delar. Varför det är så viktigt med den där gränsen runt Sverige fattar jag inte.

Är det ett resefoto när jag, som svensk medborgare, reser till min hemstad i Tyskland?

Kanske menar man med "resefoto" mer den där attityden att upptäcka någonting nytt och närma sig det med nyfikenhet. Men består inte konsten i att kunna det även på hemmaplan?

Bilden nedan hade troligen klassats som resefoto om fotografen hade kommit från ett annat land. Men nu var det jag som råkar bo bara några mil bort från Hunneboklyftan. Ändå var det en upptäckt för mig. Jag hade kört förbi så ofta utan att ana vad som låg där.

Men jag kanske inte reste tillräckligt långt för att det ska vara resefoto? Det kanske är nästa gräns mellan två stater som gäller?

Och nu då jag är på väg att publicera detta inlägg ser jag att t.o.m. FS har ett intressområde som heter "Resefoto" som man kan kryssa i. Nej, det gör jag inte.

Inlagt 2014-12-29 13:26 | Läst 1477 ggr. | Permalink
Intressant ämne Katja. Någon måste ju ha tänkt igenom det där när dom skapade rese-tävlingarna. Räcker det med att resa till jobbet varje dag kanske? Å andra sidan är det väl också spännande med teman som man kan tolka lite hur som helst? Det kan ge öppningar till spännande bilder kanske.

När nu ska jag resa vidare i mitt inre.

Må gott!

mvh Tommy
Svar från gatosi 2014-12-30 14:22
Ta ett kort där och skicka in det till nästa resefototävling! ;)
Tycker det är en berättigad fråga. Det skulle ju kunna vara ett foto som kopplar till själva resandet, inte till andra länder eller städer, men det undrar jag om det är det man menar? Hälsningar/ Björn T
Svar från gatosi 2014-12-30 14:24
Det var i alla fall inte det som fick pris i den tävling jag läste om. Men visst skulle man kunna se det så?
Resefoto lär väl vara ett lika stringent begrepp som gatufoto, eller vadhelst man sätter etikett på. Att vara svensk nuförtiden verkar till exempel inte så lätt, snart måste man väl registrera sitt hattnummer i passet....

Dina tankar är kloka, och dina resebilder, ja -de är resebilder. Hur kan jag påstå något annat?

Ha det gott! /Thomas
Svar från gatosi 2014-12-30 14:25
Det är väl så som du säger. Något måste man väl hitta på som duger so kategori.
Gillar ditt inlägg! Ja alla dessa definitioner tänker jag....börjar man ifrågasätta dem tar det inte lång stund innan grundvalarna i tillvaron känns lite ostadigare. Lite mer intressant oxå...ibland iaf. Själv _försöker_ jag sluta etikettera mig själv och omgivningen...fast det är lättare sagt än gjort :)
Svar från gatosi 2014-12-30 14:26
Ibland gillar jag det där gungande under fötterna när man blir medveten om hur mycket som sitter i ryggmärgen och som man aldrig har funderat över.
Vettiga tankar kring begreppet resefoto! Jag tror man blir extra uppmärksam på det när man står med fötterna i två kulturer samtidigt.

På tal om fotografiet som klassfråga – det har nog alltid varit så, åtminstone ur ekonomiskt perspektiv. Kanske mindre idag än förut i och med det digitala genombrottet när både produktion och delning av bilder är snudd på gratis och fotoapparaten kostar förhållandevis mindre än vad kameran gjorde förr i tiden.

Ha en fin kväll!
/L

PS. Intressant essä om eskapism:
Klicka in på http://www.jenosbornestudio.com/ och vidare till "photos" och "The Red West"
Svar från gatosi 2015-10-11 08:37
Det var en intressant koppling! Jag kommer väl ihåg den rörelsen. Tack för länken!
1kej 2015-10-11 15:02
Jag spenderade rätt mycket tid i Sydbayern när jag var yngre och kunde inte begripa varför det fanns en sån fascination av First People-kulturen hos en del av dem jag mötte där. Poletten ramlade ner först när jag snubblade över fotoessän häromdagen.

Ha en härlig söndag!
/L