OmTag. ROT
Mitt plåtande spretar ganska kraftigt. Träd och rötter är ett kärt tema som återkommer vid sidan av eller i kombination med nattbilder och givetvis tar jag dessutom en massa bilder på hunden och annat jag ser.
De häftiga rötterna på detta träd på Reimersholme har jag tagit många av bilder av. Jag har haft de med i bloggen tidigare tror jag. Men det är ett sådant där motiv som jag alltid förväntar mig att hitta något nytt i varje gång jag ser det. Den perfekta bilden av motivet har jag inte hittat ännu, eller också kanske det finns ett otal ”perfekta” utsnitt av just detta motiv. Det är också ett sådant motiv som det är kul att experimentera en del med i bildbehandlingen.
I dag har vi haft ett underbart väder här i Stockholm med någon grad kallt och solsken. Jag kommer ihåg att man förr ofta menade att det inte var något bra fotoväder med solsken och hårda skuggor. Så mycket nonsens man tagit del av genom åren! Alla väder är bra fotoväder, det gäller bara att hitta sina motiv och använda det befintliga ljuset till sin fördel oavsett solsken, molnigt, regn eller dimma…. lite som de mossiga råd som där man försöker pådyvla oss en massa kompositionsregler. Om en bild känns rätt är den rätt oavsett om den bryter mot alla regler som finns, och det viktigaste: det är bara du som kan avgöra om den känns rätt, så ta bilder du själv gillar och strunta i alla förståsigpåare som har sina egna idéer om hur andra skall ta sina bilder. Nog för nu.
Kompositionsregler är inte förhanden av en slump. Inte heller är dom till för att mästra andra.
Dom är faktiskt tillkomna för att hjälpa noviser på området. När man väl har förstått vad dom står för, och funderat lite på saken - är det fritt fram att bryta mot dem hur mycket som helst. Då står man på en fast grund som man själv har konstruerat.
Speciellt vill jag puffa för det gyllene snittet. Det är en slags proportionsförhållanden som verkar ligga i "våra gener" - och som blir än mer påtagligt om man jobbar med en bildbegränsad yta. Har man lite det gyllene snittet i huvudet, så blir det vilsamma bilder (för andra) att betrakta. Bilder beskrivs ju ofta som ett språk - men då vill det till att mottagaren begriper dialekten... :-)
Du har helt rätt i att allt ljus som man behärskar är ett bra ljus för fotografering.
Roten är rätt maffig. Man kan läsa in både ett och annat - om man tittar en stund på den.
Att kompositionsregler skulle ha kommit till i efterhand? Vad har du för stöd för något sådant - annat än personligt subjektivt tyckande? Det enda "efterhand" som finns här, är att det handlar om folk med bred fotografisk erfarenhet, som har åstadkommit lämpliga formaliseringar till hjälp för andra (att komma igång).
Själv tillämpar jag två kompositionsregler, och jag tillämpar dem i förväg - det vill säga när jag ser bilden i sökaren, väl innan jag tar bilden. Den en är det gyllene snittet, och den andra är att jag alltid blir misstänksam och stannar upp, om jag försöker lägga motivets tyngdpunkt mitt i bild.
Min erfarenhet av fotografin är avsevärd efter att ha fotograferat sedan 1965, och under ett årtionde drivit en medelstor fotoateljé där jag åstadkom en sådan bildstandard att kunderna ville pröjsa.