Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Mening med livet?

Ensam är stark. Jag undrar vart alla dessa talesätt kommer ifrån? Vårdträd har i alla fall en mytologisk betydelse som beskyddare av gården och de som levde där, man tog sådant på största allvar förr, till exempel fick man inte förgripa sig på trädet eller ens dess nedfallna löv och i vissa fall offrade man till och med till trädet.

Kanske skulle detta majestätiska träd varit ett vårdträd i en annan tid? Oavsett inger de gamla träden respekt hos mig, de fanns där långt innan jag kom, och många av dem kommer att finnas kvar länge sedan jag är borta om de får vara ifred.

Jag förstår att träd har haft så stark mytologisk betydelse och frågan är om vi inte förlorat något när vi avmystifierat allt i kunskapens namn? Alla religioner och även många filosofier är inne på det spåret, kunskapens träd, se världen med barnens ögon, för att nå upplysning måste vi först släppa alla intellektuella låsningar, det du ser är likt skuggspelet på väggen osv.

Nu är det givetvis i huvudsak positivt att gammal skrock bekämpas och förpassas till historiens skräphög; men frågan är om vi inte kastade ut barnet med badvattnet? Vad finns annars för mening med tillvaron om det inte finns något mer än det vi kan se i mikroskop och beräkna med matematiska formler? Om vi inte är något annat än maskiner som gör vad vi kan för att säkerställa vår reproduktion? Och vad finns i så fall för mening med reproduktionen om det bara handlar om att producera nya maskiner som gör samma sak?

Inlagt 2015-09-02 22:52 | Läst 1268 ggr. | Permalink

"Det undrade den gode Bertolt Brecht också https://youtu.be/j_KiMgdSCII"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vad vet vi egentligen utom det som kan bevisas med logik och matematiska termer mer än att det verkar logiskt, hur vet vi att det är rätt. Tror att livet är mer komplicerat än så, många är dom som vill skapa ordning kaoset.
Må gott
/Hans-Åke
Svar från alf109 2015-09-03 01:01
Det enda vi vet är väl egentligen att vi inte vet så mycket. :)
-affe
Vårdträd är fint. Vi har en ask. Den bär spår av asksjukan som slagit ut många träd i trakten. Så vi är oroliga men hoppas att den ska klara sig.

Mening med tillvaron kan åtminstone jag känna då man gjort nåt bra. Det behöver inte vara så märkvärdigt, att ha sett till katten räcker en bra bit. Och för mig är det meningsfullt att känna förundran över skapelsen, att titta på himlen och molnen och ljuset och att försöka hålla koll på hur vetenskapen försöker förklara.

Ärkeateisten Richard Dawkins har skrivit fint om detta i "Unweaving the Rainbow". Vi kommer att dö, och det gör oss till de lyckligt lottade. Flertalet kommer inte att dö eftersom de inte kommer att födas. Vetenskapen ger en djupare förundran, ju mer man lär sig desto märkligare är naturen.
Svar från alf109 2015-09-03 01:02
Just förundran är viktigt, oavsett om man tror på något eller inte. :)
-affe
De va inte snällt att komma med en så'n här fundering nu,
för det här inbjuder till en mycket intressant och sannolikt lång diskussion...
Suck..
Och jag skall ut med Roffe strax..
Jag får återkomma i ämnet, ev över en fika vid tillfälle!
/Bengan
Svar från alf109 2015-09-03 10:40
Det finns mycket att fundera runt och snacka om Bengan. :)
-affe
Det undrade den gode Bertolt Brecht också https://youtu.be/j_KiMgdSCII
Svar från alf109 2015-09-03 12:31
Min Tyska är bara snäppet bättre än min Kinesiska vilken är obefintlig tyvärr. ;)
Fin bild, Alf! Mina tankar om din text blir: Om man inte kan hitta nåt "meningsfullt" med sitt liv utan att behöva fylla det med religioner och "skrock", så kanske man ska ta sig en funderare. Då är det uppenbart nåt som fattas ;) Men visst, jag förstår nog ditt resonemang. Men det här med att söka "meningen med tillvaron". Kan man inte vara nöjd med att ha fått möjligheten att få leva? Måste man hitta en "mening" eller en anledning, för att det ska vara värt att leva ett liv? Och varför skulle religion och skrock göra tillvaron mer meningsfull?
Svar från alf109 2015-09-03 12:29
Blotta föreställningen att vi kan känna mening tyder väl på något annat än att vi bara är reproducerande automater? Jag tror inte heller på några gudar eller någon "kosmisk plan", däremot är jag övertygad om att det finns en hel massa saker som vi inte kan förklara med den nu tillgängliga vetenskapen.
-affe
Johan Pihl 2015-09-03 17:55
"reproducerande automater"? Så du menar att alternativen är endast dessa två? Att antingen så finns det en "MENING" i tillvaron, eller så är vi hänvisade att bara vara reproducerande automater? Finns ingenting däremellan?
Svar från alf109 2015-09-03 21:04
Man kan givetvis strunta i den här typen av frågor om man vill.
Meningen med livet är väl helt enkelt att leva!
Svar från alf109 2015-09-03 21:03
Jo, och andra frågor kan man givetvis välja att man tycker att de är ovidkommande. ;)
janolof 2015-09-03 21:11
Nej det menar jag inte, men jag ser mina ord som en utgångspunkt, en punkt att utgå ifrån (det handlar alltså inte om "att leva livet" utan är en seriös utgångspunkt).
Vad är "mening"? Vi tänker, och vill då gärna tro att det är en mening med vår tillvaro. Fästingar, binnikemaskar eller kräksjukevirus tänker troligen inte, och har då inga begrepp om meningen med sin existens. Lik förbaskat finns dom och förökar sig flitigt, till vår stora irritation...

Richard Dawkins är väl så intressant som nydarwinist som han är som ateist. Han har rätt övertygande visat att en tillräckligt komplicerad DNA-sträng kan reproducera sig under konkurrens med andra strängar, och att den konkurrensen har drivit fram olika "bärare" av den nakna strängen, som hjälper den i kampen för tillvaron. Och bärarna, det är alla olika organismer från virus till människor....

Men själva reproduktionsmekanismen, det är ren kemi och fysik; ingenstans finns något mål eller mening i den. Eller, för att uttrycka sig lite försiktigare: ingenstans BEHÖVER det finnas något mål eller mening för att det skall fungera. Vill man ändå tro att det finns det, så står det en fritt; då har man lämnat vetenskapens domäner.
Svar från alf109 2015-09-03 21:35
Vad består en tanke av?
vart kommer DNA-strängen ifrån?
Om rummet och även tiden skapades i "big bang", hur triggades händelsen?
Vad är tid föresten?
Kan ett något uppstå ur ett ingenting?
Hur går det i så fall till?
Är det inte ett under i sig att vi kan gå omkring på den här planeten och ställa oss dessa frågor?

Jag är också ateist för övrigt, eller snarare icke troende eftersom jag tycker att man skall vara en smula försiktig med bergfasta uppfattningar om saker man inte vet så mycket, annars blir det lätt att man sällar sig till de fundamentalister man säger sig vilja bekämpa. Man blir bara en annan sorts fundamentalist själv. ;)
elgenper 2015-09-03 21:55
Många bra frågor... Läste nyligen Max Tegmarks senaste bok om universum som matematik; den väckte ännu fler frågor. F-n vet om inte Dawkins har rätt när han hävdar att vår tankeförmåga egentligen är en urspåring i utvecklingen: vi funderar och argumenterar i stället för att vara ute och föröka oss och slåss....;-)

Undrar om inte vår märkliga dragning till fundamentalism egentligen också är en mekanism i genernas kamp? Korståg, jihad, huliganslagsmål (för mig är det samma mekanism alltihop) är genernas metod att få oss, deras "bärare", att slåss mera, helt enkelt.

Efter dessa funderingar behövs nog en whisky....