Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Lite om film och framkallning

Det är många som börjar testa att fota lite med svartvit film nu, och det är kul tycker jag. Ofta dyker det upp frågor runt filmval, framkallning och problem som kan dyka upp. När det gäller olika filmer handlar det mycket om tycke och smak. Personligen gillar jag bättre hur traditionella filmer tecknar gråskalan än olika tkornsfilmer som regel. Undantaget är om jag fotograferar på nätterna med väldigt långa exponeringstider där tkornsfilmerna har sina fördelar som jag skrivit om tidigare.

Men för mitt vardagsfotograferande med småbildskamera föredrar jag ofta till exempel Neopan 400 (som tyvärr är på väg att försvinna) eller Ilfords FP4+ eller HP5+. FP4+ är en 125 asa film som funkar att köra på 200 asa om man framkallar med xtol 1+1 och HP5+ brukar jag köra på 640 asa med xtol 1+1. Framkallar gör jag som om jag exponerat efter de nominella känsligheterna.

En fördel med dessa filmer är att de inte dör i svärtan som tkornsfilmer brukar göra om man underexponerar lite. En film många kör med är triX, men jag övergav den efter att Kodak gjorde om emulsionen 2003. Dagens triX är mycket lik en tkornsfilm i hur den tecknar gråskalan och då tycker jag att TMAX 400 är ett bättre val, samma gråskala men högre upplösning och ännu mindre korn. Detta är vad jag tycker, andra tycker annorlunda.

När det kommer till framkallare använder jag numera för det mesta xtol som jag späder 1+1 och använder som engångsframkallare. Anledningen är att jag vill ha samma resultat varje gång vilket blir knepigare om man återanvänder framkallare. Dessutom förbrukas ca 1,5 dl xtol till varje film så det finns inte någon ekonomi i att återanvända.

Det finns en massa olika framkallare, men just xtol eller d76 tycker jag är bra att starta med. Rodinal är väldigt speciell men funkar inte lika bra till alla filmer och kräver också att man vet lite vad man pysslar med när det gäller olika spädningar och så vidare, alltså inget jag rekommenderar som första framkallare.

Det är viktigt att hålla temperaturen ganska exakt i framkallaren, 20 grader är det vanliga. Jag stoppar framkallningen med stoppbad, det går att stoppa med vatten också eller helt enkelt bara hälla i fixet. Men fördelen med stoppbadet är att det inte kommer aktiv framkallare i fixet som håller sig längre på det sättet. Temperaturen på stopp och fix är inte lika noga som med framkallaren, men jag brukar se till att temperaturerna ligger mellan 20-23 grader och inte över 24 grader, fixet kan ge ett grovt korn om det blir för varm.

Sköljer gör jag med rinnande kranvatten ca 20 grader 15-20 minuter och avslutar med lite vätmedel i sista sköljvattnet som jag agiterar någon halv minut. Sedan är det bara att hänga filmen på tork i badrummet med en filmklämma i ändan för att räta ut den när den torkar.

Det är viktigt att temperaturerna inte skiljer mer än några få grader mellan de olika vätskorna och sköljvattnen då stora temperaturvariationer kan orsaka krackelering av filmen.

Ett tips är att offra en film till att öva att ladda dosan så att man kan göra detta i mörkret utan problem när det är dags att framkalla. Något som är självklart kanske men som man missar ändå ganska ofta vad det verkar är att den oframkallade filmen inte får utsättas för ljus. Alltså totalt mörker fram tills dess att man laddat framkallningsdosan och satt på locket, sedan är det bara att göra resten i ljus. 

Det finns en massa bra filmer på YouTube som visar hur allt går till, och framför allt ta reda på hur ni skall göra innan ni gör det. ;)

Inlagt 2013-09-23 03:26 | Läst 1598 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Trevligt att du generöst delar med dig till oss som har mindre erfarenhet. Funkar Fomapan bra med X-tol och/eller d76? Kan du tipsa om allmänt agitering också?
Svar från alf109 2013-09-23 10:46
xtol är nog den bästa framkallaren som finns idag för alla filmer om man inte söker den speciella gråskala man får från rodinal och/eller det höga skärpeintrycket man får från såväl rodinal som andra högakutansframkallare som till exempel fx-39.

När det gäller agitering så agiterar jag första minuten och därefter 10 sek varje hel minut genom att vända dosan upp och ned växelvis framåt och bakåt sammanlagt fyra gånger. Detta med agitering är något man får testa fram lite själv, det finns många olika sätt som funkar, huvudsaken är att det kommer fräsch framkallare på filmen och att man gör det ca 10 sek varje hel minut eller lite kortare varje halvminut.
Björn Wångblad[BF] 2013-09-23 11:09
Tack Affe, jag testar "din" agitering.
Jag följer samma schema som du när jag framkallar och det fungerar bra tycker jag. Man ska nog inte hålla på att experimentera för mycket för då tappar man till slut fotfästet helt och hållet. Slangen, som du visar här, är den till speciellt för Patersondosan? Jag antar att sköljningen blir effektivare med den. Efter att i många år ha inväntat mörkret för att säkert kunna ladda framkallningsdosan har jag nu skaffat mig en mörkrumssäck. Lite knöligt var det i början, eftersom jag är van att ha filmen hängande, men nu fungerar det bra. //Torbjörn
Svar från alf109 2013-09-23 20:13
Hej Torbjörn, slangen är mycket riktigt för paterson dosor, jag köpte min från photax. Jag har också en säck när det är ljust annars funkar badrummet bara man släcker i lägenheten.
-affe
Trevligt att du delar med dig av dina erfarenheter av framkallning! Ja, finns ju många sätt och alternativ helt klart, men det viktigaste är nog att man skaffar sig rutin och liksom hittar "sin grej"! Utöver YouTube finns det mycket på nätet, bla, denna sida med massor av "framkallningsrecept" http://filmdev.org/

Ha en fin kväll Alf! Mvh. Johan
Svar från alf109 2013-09-23 20:14
Tack ska du ha Johan.
Det finns ju hur mycket info som helst på nätet, ändå konstigt nog verkar det vara ganska vanligt att man kör igång utan att ta reda på hur man skall göra. :)
-affe