Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. det digitala mörkrummet

Det digitala mörkrummet ses ibland lite med en fnysning från oss som jobbar mycket analogt. Jag funderar lite över vad det beror på? Kan det vara detta att man med någon plugg så lättvindigt kan efterlikna bilder som vi i det analoga mörkrummet fick jobba ganska hårt för att få fram?

Nu tycker jag i och för sig att man ganska ofta överdriver sin bildbehandling, ofta ser jag svartvitt i någon sorts HDR och simmiga hudtoner som för tanken till att man slagit in världen i gladpack. Ganska vanligt också att man drar på så att man får en massa haloeffekter i kontrastövergångar och det tycker jag inte är snyggt.

Men den digitala bildbehandlingen har också skapat nya uttrycksformer som vi borde applådera i stället för att rynka på näsan åt, kolla in Carlzons självporträtt till exempel, en underbar kombination av ett utvecklat bildseende och stora färdigheter i bildbehandling.

Men bara detta att konvertera sina bilder till svartvitt med hjälp av till exempel silver efex öppnar ju upp oanade möjligheter. Man kan välja mellan att få bilderna att se ut som de gjorde på filmtiden eller att hitta helt nya uttryck.

Det finns som sagt de som tycker att detta är ”fusk”, och så brukar deras egna bilder också se ut därefter. Sanningen för de flesta även om de fotar med film är ju att de oftast digitaliserar sina bilder och att dessa bilder behöver en del efterbehandling för att bli som man vill ha dem, åtminstone om man relaterar till analoga papperskopior.

Om man kör skanning eller fångar bilden på en sensor är ju bara första steget i en kedja som till största delen är likadan när man färdigställer sin bild i datorn. Silver efex till exempel har ju en stor fördel om man utgår från färgbilder och det är att man kan välja en filmpreset som tecknar in färgerna på rätt sätt i gråskalan och jobba vidare därifrån. Silver efex skapar också korn genom att bygga om pixelstrukturen i bilden, och inte genom att lägga på ett brus som en del tror, vilket gör det nära nog identiskt med ”riktigt” korn.

Jag gjorde en test på Gnesta-Planket för några år sedan och visade ca 20 gatubilder, en av dessa var digital och konverterad i silver efex. Ingen av åskådarna lyckades se vilken bild som var den digitala, så man skall nog inte romantisera för mycket runt val av teknik. Väljer gör vi för att vi gillar det vi väljer och skälen behöver inte vara rationella, eller ens försvaras. Det är inte heller ”svårare” att plåta med den ena tekniken än den andra som hävdas ibland, det är precis lika svårt att ta bra bilder oavsett vilken apparat man använder.

Inlagt 2014-10-12 19:52 | Läst 1282 ggr. | Permalink

"..........fnys! ;-)"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Bra skrivet, kan man inte hantera verktygen o inte vet hur man vill ha det blir det sällan några bra bilder, LO
Svar från alf109 2014-10-12 20:17
Tack ska du ha.
-affe
Bra förklaringar Alf,måste erkänna att dina nattbilder fick mig att köpa analoga grejer.Använder dem inte så mycket längre.Då kändes det som mer äkta och foto på riktigt,men nu spelar det inte så stor roll längre.


mvh Johan
Svar från alf109 2014-10-12 20:18
Just vid nattfotografering söker jag stillsamheten och de stora formaten, filmen beter sig också lite annorlunda när det handlar om extrema kontraster. Med detta sagt så har jag sett väl så bra nattbilder från digitalkameror också, men det blir ett annat sätt att plåta. :)
-affe
Fint skrivet Affe. Snygg bild, med fint djup och snyggt spelande ljus på berget.
/ Bengt
Svar från alf109 2014-10-12 20:43
Tack ska du ha Bengt.
-affe
Fastän jag plåtar analogt, tycker jag att det digitala mörkrummet är bland det bästa som har hänt. Jag är inte alls ute efter effekter åt det ena eller andra hållet, utan jag har äntligen alla möjligheter att få till bilden så som jag uppfattade motivet vid fotograferingstillfället. Till skillnad då från den gamla tiden, när man fick acceptera det som kom från labbet. I svartvitt kunde man visserligen jobba själv, men verktygslådan är numera så oändligt mycket större även där.
Från mitt håll kommer det definitivt inga fnysningar vad det gäller det digitala mörkrummet.
Svar från alf109 2014-10-12 22:59
Jo den "nya" tekniken ger nya möjligheter.
-affe
..........fnys! ;-)
Svar från alf109 2014-10-13 08:07
Så kan man också uttrycka det. 😊
-affe
Intressant att man använda sig av specifika-preset för att åstadkomma analog-känsla på digitala bilder. Eller som du beskriver att man kombinerar dvs bearbetar en analog bild digitalt för att uppnå vissa bildkvaliteter man önskar.
Jag är novis och kan väldigt lite om den analoga världen dock kan uppleva att det är verkar vara ett annorlunda djup och omfång på bilder som är skapade med en analog kamera…..
Hur är det med den saken vad gäller kamera-prestanda? är det svårt, kanske omöjligt att skapa denna typ av bilder med en digital kamera?
hälsningar, marie
Svar från alf109 2014-10-13 19:07
Hej marie.
Jag tror inte att det är omöjligt, eller ens svårt att komma det analoga väldigt nära eller nästan identiskt med digitala. Däremot om man kopierar analogt blir det ett speciellt uttryck tycker jag, det finns en del som är väldigt duktiga på detta och där den delen av arbetet blir ett konsthantverk i sin egen rätt. Just silvret i den analoga kopian och känslan det kan ge är speciell tycker jag.
-affe
Hej Alf - nu skriver du något meningsfullt : -) nej jag skojar.
Men jag håller helt med dig. Det digitala mörkrummet erbjuder möjligheter att ge bilderna ett utseende som kan vara både för mycket och helt rätt för den enskilde. Själv, som aldrig har använt analoga mörkrummet utan bara läst om det och vet lite teori, tycker det är kul att leka med "Silveren".
Många hälsningar från Erik / DK
PS: Gillar speciellt det sista stycket:

"Det är inte heller ”svårare” att plåta med den ena tekniken än den andra som hävdas ibland, det är precis lika svårt att ta bra bilder oavsett vilken apparat man använder".
Svar från alf109 2014-10-13 19:07
Tack ska du ha Erik.
-affe
Jag undrar vilka bilder man talar om? Analogt eller digitalt spelar det någon roll? Vad man vill uttrycka ,kan väl knappast ha med den saken att göra! Den digitala världen är här låt oss därför samlas och göra bra bilder,vilket är som Alf uttrycker det lika svårt vilken sätt man än fotograferar i Om det är Konstnärligt uttryck kan det ju bli en skillnad ,men vem på denna sida vill utge sig för att fotografera som konstnär. Finns det några som vill påstå det?
Svar från alf109 2014-10-13 19:10
Jag tror nog att det finns såväl de som "är" konstnärer, i bemärkelsen att de höjer sig över mängden, och (många fler) som gärna vill se sig som konstnärer här på fotosidan. Men som sagt bra fotografi handlar ganska sällan om prylarna man använder.
-affe