Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Arkitekturens utveckling(?)

Staden bjuder på skiftande miljöer. Funderar lite över hur det kommer sig att trenderna för hur man bygger ändrats så mycket genom åren. Egentligen har nog den största förändringen skett på senare år. Det skall vara ”modernt” och gärna släta ytor och räta linjer på så väl gator som torg och byggnader. På en del ställen har man anlagt parker som ser ut som sterila stenöknar.

Alla vet att ingen, eller väldigt få, vill ha det så. Ändå är det så man gör, jag funderar på varför? Det är för oss vanliga människor inte svårt att förstå varför man hellre flanerar i Gamla Stan än på Sergels torg med omgivningar.

Det är tur att man inte hann med att riva allt gammalt, planerna fanns. Men vad beror det på att så mycket av dagens arkitektur är så steril och kantig? Även ”billigare” arbetarbostäder byggdes med variation och en hel del ”snickarglädje” och öppna platser som var till för möten till för inte så länge sedan. Skulle man inte kunna göra likadant idag om man ville?

Den övre bilden föreställer Bastugatan på Södermalm och den nedre är tagen på Västermalm som det nya området på västra Kungsholmen kallas.

Inlagt 2024-11-20 18:14 | Läst 153 ggr. | Permalink

"Det finns en reaktion i dag i arkitektvärlden mot funktionalismen och dess avarter (kasern-funkis). Den här riktningen förespråkar att man skall ta fram och nyttja äldre formspråk inom arkitekturen. Det har redan byggts moderna områden efter denna skola. Jag tror att Måns Hagberg här på FS vet allt om saken. Det är verkligen tur att man inte hann riva mer än vad som blev fallet. När jag var verksam som antikvarie vid Stockholms Stadsmuseum, studerade jag med skräckblandad fascination två mycket genomarbetade planer. Den ena från 1880-talet som avsåg att riva Gamla Stan och bygga hus a´ la´ Östermalm över hela holmen. Den andra från 1930-talet som tänkte sig funkishus i stället. I båda planerna fick Slottet, Storkyrkan, och Riddarhuset vara kvar – man tackar... :-)"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det finns en reaktion i dag i arkitektvärlden mot funktionalismen och dess avarter (kasern-funkis). Den här riktningen förespråkar att man skall ta fram och nyttja äldre formspråk inom arkitekturen. Det har redan byggts moderna områden efter denna skola. Jag tror att Måns Hagberg här på FS vet allt om saken.
Det är verkligen tur att man inte hann riva mer än vad som blev fallet. När jag var verksam som antikvarie vid Stockholms Stadsmuseum, studerade jag med skräckblandad fascination två mycket genomarbetade planer. Den ena från 1880-talet som avsåg att riva Gamla Stan och bygga hus a´ la´ Östermalm över hela holmen. Den andra från 1930-talet som tänkte sig funkishus i stället.
I båda planerna fick Slottet, Storkyrkan, och Riddarhuset vara kvar – man tackar... :-)
Svar från alf109 2024-11-21 00:59
Jo det fanns skrämmande planer och vi får hoppas att man överger "de fyrkantiga lådorna" snart.
/Affe
Arkitekter vill nog även ha en egen liten "markering" via de hus de ritar! Och sedan är det som vanligt, det beror ofta på beställaren av bygget/husen! Beställaren som kan vara imponerad av arkitekten, för arkitekten e väldigt berömd! ;)
Här finns en del läsning!
https://www.dagensarena.se/innehall/liljevalchs-plus-fran-gladjekalkyl-till-kostnadsbomb/
/B
Svar från alf109 2024-11-21 16:09
Jo det är mycket trender i byggandet, liksom i konsten ;)
/Affe
Bra bilder! Gammalt o trivsamt och i andra bilden mardrömmen Megalopolis!

Jag har också undrat! Innan jag började plugga till arkitekt trodde jag att man skulle bygga nåt som stod sig. Blev med tiden dock varse att arkitektur snarare är en del av modevärlden. Och att modevärlden präglas av att allt måste kännas förlegat efter en säsong.

Så har det varit även förr, men då gick det saktare och fram till ungefär 1920 eller 1930 byggdes det mesta på gammalt sätt kompletterat med betong i stommarna (och i något fall i form av dekorationer).

Modernismen (då kallad funkis) uppstod i Centraleuropa och slog igenom i Sverige 1930. Progressiva människor anammade den, konservativa stretade emot. Under kriget och några år till vart det en viss balans, men sen importerade vi modernismen från USA dit hade den kommit med flyktingar från Nazityskland och slagit igenom i progressiva kretsar. Sen dess sitter vi fast i en allt mer utarmad modernism som tar till vad som helst för att inte kännas ute.

På allra senaste åren kan man skönja en viss vilja även från en del arkitekters sida att ta till sig äldre kunskaper. Men grupptrycket att vara modernist är hårt!
Svar från alf109 2024-11-21 16:14
Tack ska du ha Måns.
Vi får hoppas att det sker en omsvängning snart. En annan sak som slår mig är vilken usel kvalitet det är på många senare byggen. Ser flera hus som är byggda kanske sent 80 tidigt 90 tal där de har jätteproblem och såväl måste fuktsanera som fixa nya fasader. Har den flertusenåriga kunskapen spolats ut som barnen med badvattnet kan jag undra ibland? Kommer ihåg min gamle fars, som var hantverkare, kommentar när de byggde ett stort nytt bostadsområde i en norrförort "det där skiten kommer ruttna inom 20 år eftersom de gjort det för tätt. Mycket riktigt....
/Affe