Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Många år med promenader i natten.

Jag har under många år promenerat på nätterna. Från början gjorde jag det för att finna ro efter att jag bränt ut mig 2001. En av effekterna av utbrändheten var att jag blev extremt stresskänslig, en stress som ofta resulterade i oro och ångest.

Promenaderna när oron satte in framåt natten var ett sätt att hantera detta. Nu är det bättre med oron och ångesten, men jag tycker fortfarande om nattpromenader och den ro de ger.

Då som nu gick jag med mina hundar och med kameran. Utvecklingen för kameror märks tydligt när man plåtar på nätterna. Förr gick jag runt med Leican och ofta en Summilux 50 på full öppning, exponeringstiderna hamnade ofta på 1/15 sek så det gällde att stå still och hålla andan. Idag med bildstabilisering och extremt bra egenskaper på höga iso kan jag mer fota som på dagen.

Sitter och titta på lite bilder i Lightroom och ser att jag skannade vinterbilden för ganska exakt 10 år sedan, men jag tror att den är tagen tidigt 2012. Den är i alla fall plåtad med leican och Summiluxen, kameran var laddad med Ilford HP5+ exponerad efter 800 asa (iso). Den andra bilden tog jag den gångna natten med digitalkameran.

Inlagt 2024-08-03 21:45 | Läst 360 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant om nattfoto!
Sammafattningsvis är det nog så att det är enklare att ta bilder överallt idag! Fast....!?
/B
Svar från alf109 2024-08-04 19:16
Jo på nätterna framför allt är det enklare, det är till och med så att många bilder jag kan ta idag inte ens kunde tas med film.
Sedan vet jag inte om det togs så mycket fler "bra" bilder förr, men en stor skillnad är att det idag är mycket lättare att publicera sina bilder. Fram till internets genombrott var det ju ingen som såg det man plåtade, förutom kanske några nära och kära. ;)
/Affe
Sköna bilder och fint berättat, Alf!
Svar från alf109 2024-08-04 19:17
Tack ska du ha Johan.
/Affe