Lördagshistorier
Ole hade köpt ett par träskor, men dagen efter gick han tillbaka med små steg till affären och ville byta. varför undrar expediten. Jo, jag ville ha ett par med längre band emellan.
Har du hört om den skeppsbrutne mannen som flöt i land på en öde ö, Nej. Efter några dagar flöt en livräddningsbåt i land, Då slog han sönder den och byggde en flotte av bräderna.
Marve hade flyttat till Skåne för att arbeta på en fabrik. När han efter ett år kom hem igen undrade kompisarna var Skåne ligger. Jag vet inte men det måste ligga bra nära Afrika, vi har en svart kille på avdelningen och han cyklar hem på lunchen.
Turistbussen stannar vid bondgården och Stockholmsdamerna vandrar runt guidade av bonden själv. De kommer till ladugården och damerna undrar: Kan det verkligen löna sig att ha kvar kor? nu när man kan köpa mjölk överallt i pappförpackningar.
Bondsonen var giftasvuxen och ville ha ett råd av sin far. Jag hade tänkt gifta mig med Olga, Nej det kan du inte, jag är far till henne. Efter et par veckor kommer sonen igen. Nu har jag bestämt mig för Anna i Torp. Jag är ledsen men jag är far till henne. Men då blandar sig mor i samtalet. Gift dig med vem du vill. Dig är han i alla fall inte far till.
Lärarinnan: För hundra år sedan fanns här både björn och varg här. då säger lille Pelle: Då var du väl rädd.
Fröken till lille Ville: Vad du svär, hur skulle din mamma reagera om hon hörde det? Hon skulle bli glad, hon har varit döv i flera år.
Vet du vad det är för skillnad på en smutsig gris och en ren ? Nej Renen har horn
Vet du vilka gubbar som inte har varit barn ? Nej Jordgubbar och snögubbar
Det äldre paret kom åkande i hög fart mot järnvägsövergången Titta höger , så tittar jag till vänster , sa manen .
Men det blev ändå en ordentlig smäll . När de satt där i resterna av bilen sa manen . Vi skulle ha tittat rakt fram . Då hade vi sett att bommarna var nedfällda
Pappa, får jag låna bilen ? Nej men du får låna gräsklipparen så ofta du vill.
Det är inte sant det där att svenska karlar inte är gentlemän . Hur så ?
Idag såg jag en herre som höll upp sett paraply och skyddade en dam mot regnet medan hon bytte däck på bilen
En äldre dam hade hunden med sig på tåget . Då konduktören kom in i kupén sa hon . Jag har köpt biljett till den har lika stor rätt till sittplats som de andra passagerarna . Visst. Och i likhet med de andra passagerarna har den inte rätt att ha fötterna på sätet.
Den ena kvinnan till den andra : Jag såg din man på stranden med en blond kvinna . Vad hade du väntat dig i hans ålder , hink och spade?
Höst
En promenad i vackra Vittsjö i Höstfägring
Nu har hösten gjort sitt intåg och vi vill njuta av allt vackert . Jag håller med om ” Nils Holgerssons underbara resa”, Både skogar sjö och strand blir ett enda sagoland.Sjön kan ligga spegelblank, ibland upprörd i skummande vågor. Vackra bokebackar med Pickelsjön som bakgrund. Vid sjöns strand finns också vackra höstfärger. I Skansen området har strömstaren kollat forsen och efter forsen tittar hägern efter något ätbart. I Vittsjön vars öar och landtungor det lyser av vackra färger är också sevärt. Gå ut en promenad och njut av alla färger vi har här.
Bilderna får tala för sig själv.
Bilder på vigg5.se
Bålgeting
Bålgetingen (Vespa crabro) är den största samhällsbyggande getingen i Europa. Den är en rovinsekt som föredrar att placera sitt bo i trädhålor i gammelskog.
Drottningen är 25–35 millimeter lång, medan övriga bålgetingar är något mindre, arbetarna 18–24 millimeter och hanarna 21–28 millimeter. De har kloförsedda tarser och kraftiga käkar. Honorna och arbetarna har gadd.
Färgteckningen går i gula, rödbruna och mörkbruna toner. Den rödbruna färgen är mest framträdande på bakhuvud, mellankropp och bakkroppens främsta segment.
Det finns flera färgformer som skiljer sig något åt i färgteckningen. I Norden förekommer dels en mörk färgform med enfärgad mörkbrun mellanrygg och skutell, dels en mellanform mellan denna nordiska färgform och den i Mellaneuropa vanliga färgformen germanica, som har roströd skutell och två längsgående band på mellanryggen.
Bålgetingen är en rovinsekt som äter bland annat vanliga getingar och andra leddjur, men även trädsav och fruktsaft. Bålgetingen dödar även bin och humlor samt tar deras larver och honung som föda. Den använder gadden för att döda byten, och eftersom den inte förlorar gadden när den sticker kan de upprepa stingen till dess att bytet är dött. Bålgetingen har ett bra mörkerseende och jagar därför även i skymningen. Den har väl utvecklade nervcentra i hjärnan jämfört med andra sekelarter
I Sverige har bålgetingen tidigare varit rödlistad men år 2000 avskrevs den från rödlistan över hotade djur i Sverige.
Bålgetingen är Smålands landskaps insekt
Bilderna är fotograferade i Hästveda
Fler bilder på www.vigg5.se
Förstora
Vanlig rovfluga
Rovflugor (Asilidae) är en familj i underordningen flugor (Brachycera) bland tvåvingarna.
Hit hör flugor med långsträckt bakkropp, långa och starka ben samt brett men kort huvud, vars korta men starka och spetsiga snabel vanligen hålls vågrätt framåtsträckt. Ögonen är starkt buktiga. Vingarna hålls under vilan platt hoplagda över varandra, parallellt med bakkroppen.Dessa flugor är rovdjur, och lever på att gripa fast och suga näringen ur andra insekter som de fångar.
Rovflugors larver lever i jorden och är rovdjur redan i detta stadium. Vanliga tillhåll för larverna är murkna stubbar.Familjen består av 7 000 arter, varav 38, tillhörande 17 släkten, har påträffats i Sverige.
Se fler bilder på www.vigg5.se
Förstora