Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Skärmkalibrering....

... är det verkligen nödvändigt? Ja, det verkar inte bättre. I går skrev jag ut ett antal bilder för att ge till lilla mamma som fyllde år. Samtliga utskrivna bilder blev mörkare än vad de såg ut att vara på skärmen. Inge bra. Jag brukar inte skriva ut bilder (dumt nog), och så har jag tyckt att jag inte är en tillräckligt bra fotograf för att det ska vara värt besväret att mecka med skärmiställningarna. Men uppenbarligen är det så. Usch vad besvärligt. Jag gillar inte att pilla med teknik jag inte begriper mig på (dvs ingen teknik alls egentligen.) Men nu verkar jag inte ha något val. Och dessutom, när man skriver ut sina biler i A4 märker man precis det som alla säger. Bilderna blir så mycket roligare på papper än på skärm.

Inlagt 2010-05-02 13:11 | Läst 717 ggr. | Permalink
Jag tror också att vi tenderar att dra på för mycket ljus på våra skärmar, känner igen problemet trots kallibrerad skärm och riktiga profiler :)
-affe
Svar från Hundblues 2010-05-02 13:38
Aj då. Men vad ska jag göra då?
Kan ju även vara så att skrivaren måste kalibreras, eller få en justerad profil rättare sagt. Dessvärre är det ofta en kombination av skärm/skrivare. Du kan ju alltid göra en provutskrift i säg 5x4cm innan du printar en A4. Sparar rätt mycket färg.
Svar från Hundblues 2010-05-02 14:23
Alltså det där med skrivarprofiler är ytterligare en djungel för mig. Men jag trodde att skrivarprofiler var till för att man skulle få skrivaren och pappret att lira ihop. Nu har jag bara en "vanlig" skrivare som jag skaffade före mitt fotointresse tog fart, men eftersom det är en skrivare från HP och jag använder HP-papper som finns som pappersalternativ i något utskriftsfönster, trodde jag inte jag skulle behöva ladda ner någon annan profil. Men det kanske var fel.
Det du säger bekräftar en erfarenhet jag har, i synnerhet när jag justerat bilder på äldre skärmar. Hjälper kalibrering? Då måste man säkert ha en riktigt kalibreringsutrustning. Vad jag gjorde när jag hade det problem du beskriver var att alltid gammakorrigera bilderna för utskrift. Ofta finns det en inställning för det i utskriftsprogrammet. Det är väldigt enkelt, man börjar t ex med 1.5 och gör en provutskrift. Samma inställning kan ofta användas för alla bilder.

Den bästa lösningen på hela detta problem är enligt min mening att använda en förstklassig, digital skärm med digitalt styrkort. Jag har en skärm typ Dell Ultrasharp med ATI-kort. Skärmen har jag haft i sju år, och den ger fortfarande mycket bra färger. Och jag har aldrig haft problemet med att det blir störande skillnad mellan utskrift och skärm, så länge jag skriver ut på högblankt papper. Utskrift på t ex enklare papper eller matt papper är en annan femma. Det får man lösa med kalibrering av skrivaren snarare än skärmen.

Jag har aldrig behövt kalibrera skärmen, jag använder den färgpofil jag fick från Dell. Ljus och kontrast ställer man förstås in manuellt så att det passar arbetsmiljön. Dessa inställningar bör man göra med en bild uppe som inte är extrem i något avseende. Lite subjektivt blir det ju, men jag har inte upplevt det som något egentligt problem.
Svar från Hundblues 2010-05-05 00:00
Tack för kommentaren, men det blir ju inte lättare att veta hur jag ska göra ;)

Jag ska börja med att se att jag har rätt inställningar i färghanteringen, och så ska jag titta lite på det där med gammakaliberering.
För ljusa skärmar är det vanligaste problemet. Från fabrik är de inställda på 100 procent för att se bra ut i en ljus butik. Men ofta hamnar man på 20-30 procent efter kalibrering.

Profilerna från skrivartillverkarna blir allt bättre så det är inte säkert att man behöver kalibrera skrivaren, bara man har koll på skärmen.

Egentiligen är det rätt självklart. Skärmen är den centrala referenspunkten i ett digitalt arbetsflöde - då kan ju inte den vara inställd hur som helst.
Svar från Hundblues 2010-05-05 00:02
Magnus, jag inser mer och mer att man nog måste ha lite koll på skärmen. Ska gräva i det. OCh kanske beställa en utskrift från ett välrenomerat labb och jämföra med egen utskrift och skärmen. Tack för din kommentar.