Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.
Skärmkalibrering....
... är det verkligen nödvändigt? Ja, det verkar inte bättre. I går skrev jag ut ett antal bilder för att ge till lilla mamma som fyllde år. Samtliga utskrivna bilder blev mörkare än vad de såg ut att vara på skärmen. Inge bra. Jag brukar inte skriva ut bilder (dumt nog), och så har jag tyckt att jag inte är en tillräckligt bra fotograf för att det ska vara värt besväret att mecka med skärmiställningarna. Men uppenbarligen är det så. Usch vad besvärligt. Jag gillar inte att pilla med teknik jag inte begriper mig på (dvs ingen teknik alls egentligen.) Men nu verkar jag inte ha något val. Och dessutom, när man skriver ut sina biler i A4 märker man precis det som alla säger. Bilderna blir så mycket roligare på papper än på skärm.
Inlagt 2010-05-02 13:11 |
Läst 726 ggr. |
Permalink
-affe
Den bästa lösningen på hela detta problem är enligt min mening att använda en förstklassig, digital skärm med digitalt styrkort. Jag har en skärm typ Dell Ultrasharp med ATI-kort. Skärmen har jag haft i sju år, och den ger fortfarande mycket bra färger. Och jag har aldrig haft problemet med att det blir störande skillnad mellan utskrift och skärm, så länge jag skriver ut på högblankt papper. Utskrift på t ex enklare papper eller matt papper är en annan femma. Det får man lösa med kalibrering av skrivaren snarare än skärmen.
Jag har aldrig behövt kalibrera skärmen, jag använder den färgpofil jag fick från Dell. Ljus och kontrast ställer man förstås in manuellt så att det passar arbetsmiljön. Dessa inställningar bör man göra med en bild uppe som inte är extrem i något avseende. Lite subjektivt blir det ju, men jag har inte upplevt det som något egentligt problem.
Jag ska börja med att se att jag har rätt inställningar i färghanteringen, och så ska jag titta lite på det där med gammakaliberering.
Profilerna från skrivartillverkarna blir allt bättre så det är inte säkert att man behöver kalibrera skrivaren, bara man har koll på skärmen.
Egentiligen är det rätt självklart. Skärmen är den centrala referenspunkten i ett digitalt arbetsflöde - då kan ju inte den vara inställd hur som helst.