Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Bergsäkert fika

Igår intogs förmiddagsfikat på Lenas bageri på Bohus-Malmön. Enligt utsago är det ett relativt nyöppnat bageri och kafé, med endast tre fyra år på nacken. Och enligt samma källa var Lena tidigare brevbärare på ön. Men uppenbart är att hon kan baka också. Däremot skulle hon givit fan i att ha crabsticks i skagenröran. Det är bättre att bara ha räkor, och om det är nödvändigt ta lite mer betalt för smörgåsen i stället för att dryga ut den med billigt skit.

Av naturliga skäl har fisket varit den stora inkomstkällan för innevånarna på Bohus- Malmön, men i mitten av 1800-talet började stenindustrin ta fart, antalet bofasta ökade. Som mest lär det ha bott nästan 1700 personer på ön. Idag finns det runt 200 bofasta på ön.  Den 20 december 1977 bröts den sista stenen på Bohus-Malmön, och en drygt 100-årig inddstriepok gick i graven. Därefter är stenbrotten inte längre en ohälsosam arbetsplats för stenhuggare, utan ett mål för Bohuslänromantiker som tycker att stenbrotten är pitoreska inslag i naturen. Och det är klart, är man på Bohus-Malmön ska man besöka stenbrotten. Det är både vackert och hemskt. Det är mäktigt att se dessa stora dagbrott, men det är också sorgligt att se hur människan förstört den fina naturen. Men man kanske också kan se människans framfart i naturen som ett monument över hur välfärdssverige byggdes. Eller också kan man bara fotografera det, utan att fundera så mycket, och sedan åka och dricka en kopp kaffe hos Lena.

 

 

Inlagt 2011-07-04 09:21 | Läst 1174 ggr. | Permalink
Åtminstone denna årstid kan man åka runt och njuta av den fagra sommaren utan att bekymra sig för den svenska industrihistorien. Till och med ett gammalt stenbrott eller en fabriksruin blir vacker i sommarsolen. Men crabsticks i skagenröran är det svårare att försona sig med.