Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Har det verkligen blivit rätt?

För några veckor sedan skrev jag ju ut några bilder som jag gav till lilla mamma i födelsedagspresent. Och jag konstaterade att bilderna inte såg ut likadana utskrivna som på skärmen. Jag frågade mig själv om jag var tvungen att kalibera skärm och börja mecka med skrivarprofiler och annat elände som jag inte begriper. Nu har jag emellertid meckat med att medelst Adobe Gamma försöka ställa in bildskärmen, och jag har pillat en massa i PSE. Summeringen är nu att jag faktiskt har hyfsad överenstämmelse mellan utskriven bild och bild på skärm Däremot tycker jag att mycket annat ser väldigt skumt ut på skärmen. Men det kanske är rätt nu. Tilläggas ska kanske att skärmen inte är något annat än en standardskärm, och skrivaren är en sån där multifunktionsskrivare, modell HP Photosmart C7100, och pappret jag använder är HP:s premiumpapper.

Inlagt 2010-05-13 00:10 | Läst 1613 ggr. | Permalink
Det verkar inte för mig som om du fått till det rätt ifall skärmvisningen är skum. Det normala är ju att man först ställer in skärmen så att den visar saker så naturtroget som möjligt. Sedan fixar man så att utskrifterna blir så lika skärmvisningen som möjligt. Och till sist så påverkas färger och annat i utskrifterna väldigt mycket av vilket papper du väljer. Enklast är att få bra resultat med högblankt fotopapper. Svårast är att få det rätt på matt papper.
Svar från Hundblues 2010-05-13 22:43
Färgerna är hyfsat OK. Det som skiljer är framför allt skuggorna. På skärmen är de väl uttecknade, men på utskrifterna är de ganska så svarta. Jag ska prova med bättre fotopapper så får vi se vad som händer.