Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Skit i vad Göran Segeholm säger, man måste väl få ha lite roligt också

Jag har vid ett flertal tillfällen både hört och läst Göran Segeholm påstå att man ska hålla sig till det man är bra på. Man ska inte fladdra runt bland en massa olika motivgrupper, för då blir ens fotograferande så spretigt. Jag håller med Göran om detta, och jag inser själv att man definitivt inte ska ge sig på sånt man inte behärskar. Men vad fan gör man om man hamnar vid Hornborgarsjön med 12700 tranor framför sig, och inte äger något annat teleobjektiv än ett gammalt 70-200. Låter bli att fotografera? Näe, det går ju inte. Man gör så gott man kan, och intalar sig själv att det inte är fåglarna man fotograferar, utan upplevelsen att vara där och se alla tranor. Och då blir det såhär.

PS För övrigt tycker jag att Göran är en av våra största folkbildare inom fotografin just nu. Jag läste eller hörde någon säga att han håller på att överta den rollen av folkbildare inom foto som Ulf Sjöstedt hade tidigare. Och jag beundrar verkligen det jobb som både Ulf gjort, och Göran gör, men ibland gör jag som chefredaktören för Kamera och Bild, Magnus Fröderberg sagt, jag tar bilder som jag mår bra av att ta, och skiter i hur resultatet blir.

Inlagt 2010-04-09 23:46 | Läst 1140 ggr. | Permalink
Att ta bilder som man mår bra av är helt rätt väg det tycker jag också. Jag fladdrar vilt mellan olika motivgrupper, färg och svartvitt, landskap och gatufoto, arkitektur och blommor osv....
Svar från Hundblues 2010-04-11 07:29
Det ligger mycket i Galenskaparna och After Shaves gamla fina låt "Det ska va' gôtt å leva, annars kan det kvitta". Men som Göran Segeholm själv skriver nedan, det kan vara lite missledande att tala om motivområden. Det handlar mer om en egen stil eller ett eget tilltal, så det är helt OK att vara spretig i motivvalet. Och jag tycker att dina bilder verkar hänga ihop i en egen stil, trots olika motivområden
jag tycker man ska prova på allt som faller en in.
sen när man har provat så kan man aldrig ångra att man inte testade.
och så fick man veta vad man lämpade sig bäst för, på kuppen. :)
och att prova allt nytt är oxå skoj.
Svar från Hundblues 2010-04-11 07:35
Du kanske har rätt. Är det så du själv har gjort kan jag ju inte säga annat än att det varit en framgångsrik väg. Tittar man på dina bilder här på FS tycker jag inte dom är speciellt spretiga i stilen. Och det är klart man ska prova nytt, men man ska kanske inte ge sig på saker som man vet att man inte klarar av. T ex fågelfotografering med fel utrustning.
Jag skulle aldrig acceptera så begränsande regler för mitt fotograferande. Tvärtom är det utvecklande att pröva nytt - och se svårigheterna inom det området. Fotografering ska vara roligt, annars är det ingen poäng att hålla på. Det är en helt annan sak att inse sina styrkor och svagheter.
Svar från Hundblues 2010-04-11 07:40
Som Göran själv skriver lite längre ner, det är kanske inte fråga om regler för fotograferande, det var snarare ett tips på hur man i en autodidaktprocess inte ska gå vilse, eftersom det är svårt att hitta sig själv utan en lärare eller mentor. Men det viktigaste av allt är ju att det är roligt, det säger Göran också.

Visst kan det vara utvecklande att prova nytt, men jag tror man kan utvecklas på två sätt. Dels genom att prova nytt, men även genom att fördjupa sig i det man redan håller på med. Vilket man väljer måste givetvis styras av vilket sätt man tycker är roligt, annars är det ju inge roligt.
Spännande tankar! Har själv tänkt så ibland, "tusan, jag plåtar allt, blir jag bra på något?"
Kanske, kanske inte, men det är ju samtidiigt viktigt att ha kul. Att plåta det man känner för. Ändå så har det utkrisalliserats två "huvudkategorier", porträtt och art nude. Samtidigt som det kan bli landskap, gatufoto, cityscapes. Så, kanske är den "gyllene medelvägen" att hitta område(n) man brinner för, men plåta allt... :-)
Fortsätt att skjuta tranor, ja med kameran alltså.... :) /Peter-L
Svar från Hundblues 2010-04-11 07:44
Du är nog inne på en klok väg framåt, den vägen som handlar om självkännedom. Hitta områden (eller stilar som Göran själv nedan förtydligar att det handlar om) du brinner för, men fotografera gärna annat också, så länge det är roligt. (Skjuta med något annat än kameran kommer inte på fråga för min del)
Eric Klemm som jag bloggat om desavouerar Segeholm. Han har en enorm spännvidd när det gäller motivkretsen och är alltid på jakt efter vad som kan bli en spännande bild -- har jag hört honom säga. Ändå kanske Segeholms råd kan vara värt att begrunda för den som känner sig lite vilsen eller osäker och behöver utvecklas. Men jag kan inte frigöra mig från känslan att en del av det han har att säga har sin grund i att han söker sin egen roll (vilket ju inte är fel, men det är ett väldigt personligt perspektiv han har då).

Hur det än är med den saken, så är jag glad att du tog gluggen du hade när du nu var på platsen, och sedan delade med dig av resultatet. Vilken säregen stämning! Jag läste i tidningen att det kommit fler åskådare än tranor i år.

PS. Vitbalansen i dessa bilder är något sjusärdeles häftig :-D
Svar från Hundblues 2010-04-11 07:57
Fler åskaådare än tranor visste jag inte att det var, men jag fick liksom den känslan när jag var där. Men jag kom aldrig på hur jag skulle fånga den känslan, så jag gav upp det. Färgbalans är alltid ett knepigt område. Om den är rätt vet jag inte, men jag vet att det var ett väldigt märkligt ljus där, strax innan det började regna.

Som Göran själv säger i nästa kommentar, visst baserar han sina åsikter på egen erfarenhet. Och jag tycker det gör honom extra trovärdig. Och jag tror mycket väl att hans råd kan vara användbara för andra, men man måste naturligtvis känna efter om man känner igen sig i hans problembeskrivning. Om man tycker att man inte kommer någon vart med sitt fotograferande, att bilderna aldrig bli bättre, kan man fundera lite på om man inte möjligen spretar för mycket i sin stil och sitt motivval. Och ungefär så känner jag själv.
Intressanta kommentarer och fina bilder på tranorna. man ska göra det man känner för, det håller bäst i längden.
Svar från Hundblues 2010-04-11 08:00
Tack för kommentaren. Om du har gjort vad du känt för när det gäller ditt fotograferande kan jag inte säga annat än att det varit en framgångsrik väg. Jag tittade som hastigast på dina bilder, och det fanns verkligen många fina bilder.
Per, du har citerat mig korrekt, och tack för att du kom och lyssnade. För dem som inte var där sätter jag gärna in citatet i ett större sammanhang. Föredraget handlade om att vara självlärd och vilka problem det kan medföra. Ett av de problemen är att man aldrig får det där stödet att hitta en egen stil som en utomstående lärare, handledare eller mentor kan ge.

Därför ville jag sätta ljuset på detta. Att bli medveten om sina styrkor och svagheter och medvetet arbeta med dem (och mot dem) är ett sätt att utvecklas. Jag menar att om man medvetet väljer en väg med en viss riktning så blir det lättare att senare se sina framsteg. Egentligen tycker jag att det är missledande att prata om motivområden, det handlar inte om det. Det handlar mer om sättet att tänka, hur man närmar sig sina motiv, vilket anslag man har i sin berättelse.

Och, som jag också sa på föredraget, självklart att man ska fotografera det som gör en glad. Visst ska man prova på allt som faller en in. Det ena utesluter inte det andra.

Ernst Göran: Du har helt rätt i att perspektivet är personligt, jag är själv autodidakt. Faktum är att jag helst undviker att ta upp ämnen som jag inte har personlig erfarenhet av. Jag kan inte se vad alternativet skulle vara.
Svar från Hundblues 2010-04-11 08:09
Tack Göran för din kommentar. Det var nog bra att du förtydligade vad du menade, eftersom jag ju lite vanvördig använde ditt namn i min rubrik. Men du berättade vid samma föredrag om fototidningarnas sätt att rubricera artiklar för att få fler läsare (även du själv när du var chefredaktör). "Så tar du din bästa bild", "Så blir du ett proffs på makro", "Proffsens bästa tips för bröllopsbilder" och "så blir du expert på porträtt", så lite fula knep måste väl även jag få använda. Jag hoppas du inte tog illa upp. Som jag skrev i mitt PS så håller jag dina kunskaper och det du gör för fotosverige väldigt högt. Jag vet inte hur du själv ser på det, men att bli kallad folkbildare i Ulf Sjöstedts anda (som någon gjorde, minns inte vem) tycker jag är en väldigt fin komplimang.

Det är ett viktigt påpekande, elle förtydligande du gör, att det inte handlar om motivområden utan om stil, eller anslag. Och vikten av att ha roligt, den lyser ju igenom i nästan alla kommentarerna ovan, så där verkar vi alla vara helt överens. Och som jag skrev i ett svar ovan, det faktum att du utgår från dig själv när du skriver eller säger något, gör dig extra trovärdig. Det uppskattar i alla fall jag.
Spännande bilder som gör att vårkänsla är extra påtaglig! Kul att du prövade detta =)
Sen när jag ser Görans förklaring så förstår jag vad han menade, sitter ju väldigt mycket i den sitsen själv eftersom jag aldrig haft någon i närheten att fråga så har jag ju snöat in på hundbilder och har svårt för att få till andra motiv..
Svar från Hundblues 2010-04-11 08:11
Hundbilder tar du många, men dom är bra. Men du trevar ju också i områden barn och makro, det är ju inte fel. Du har en stabil plattform med hundarna att utgå ifrån, och så letar du dig vidare. Låter ju rätt bra.