Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Vem fan har ställt om min kamera?

Jag hade med mig kameran på kvällens hundpromenad, och helt plötsligt upptäckte jag att bilderna jag tog var vinjetterade och hade väldigt onaturliga färger. Färgerna kunde möjligen förklaras av det märkliga skymningsljuset, men vinjetteringen? Var det något fel på objektivet? Men till slut hittade jag en funktion bland alla menyer där man bl a kunde välja toy-kamera. DET HADE JAG INTE VALT, men likväl stod kameran på det. Det var ju en himla tur att bilderna jag tagit funkade hyfsat i detta läge.

Inlagt 2016-09-05 21:58 | Läst 1150 ggr. | Permalink
Det blev snygga bilder i alla fall, tycker jag! :) /Tommy.
Svar från Hundblues 2016-09-06 16:46
Tack. Jo, man kan som sagt säga att jag hade lite tur just denna gång :-)
Hej Per - det er ikke alle fejltagelser der er dårlige :-)
Jeg gillar nummer 1 og 3.
Hilsen fra Erik.
Svar från Hundblues 2016-09-06 16:49
Tack så mycket. Man kan ju säga att det hade varit värre om detta hade hänt när jag fotograferade en begravning för några veckor sedan. Visserligen kan man kanske kalla en vinjettering för en sorgkant, men det hade inte riktigt funkat.
Ibland undrar jag om man ställer om kameran mer eller mindre undermedvetet, utan att komma ihåg det. Är den omställd och ingen annan har varit I närheten av den så är det svårt att se någon annan förklaring. Hur som helst, dessa bilder blev ju ändå lyckade.
Svar från Hundblues 2016-09-06 16:51
Jag känner mig lite oskyldig till att omedvetet ha ställt om kameran. Jag visste nämligen inte ens om att denna funktion fanns. Är det jag så är det snarare av misstag, dvs när kameran gungat mot kroppen när den hängde runt halsen, har en knapp råkat tryckas in, och sedan en annan knapp, och vips har man toy-kamera inställd.
Lätt att komma åt knappar och rattar av misstag. Tycker ibland att många moderna kameror har alldeles för många funktioner och inställningsmöjligheter.

Fina bilder blev det i alla fall.
Bertil
Svar från Hundblues 2016-09-06 16:54
Sant. Jag har en X-Pro2, och jag kan tycka på att en sådan kamera borde det inte behöva finnas en massa effekter, som man kan skapa i efterhand i bildbehandlingsprogram. Men man kanske måste köpa sig en modern Leica, utan både display och färgmöjlighet för att slippa alla finesser. Kul att du gillar bilderna
Fuji?
XT-1 är inte kul med vreden, den tål inte att kameran ligger i en ryggsäck utan att man får upp den med vänster vred på Bracketing eller nått annat...
Begriper inte hur alla testare kunde missa detta, men proffs kanske har skumgummiväskor eller håller i kameran all vaken tid?


-J!
Svar från Hundblues 2016-09-06 16:55
Fuji X-Pro2. Och den hängde på magen. :-)
Trycker du (råkar trycka) två gånger på "Drive", så får du Toycamera. Enkelt och lätt när du vill ha lite vinjettering! Håll inne Menu/OK i 3-4 sekunder, så låser du knapparna och Q-knappen. Låses upp på samma sätt. Eller programmera in "None" på knappen, så tar du bort funktionerna från snabbknappen. Tycker Toykamerabilderna blev bra ändå!