Ramséns Naturfoto
Fågelskådning på Öland våren 2012 dag 4
Ett av målen med Ölands resan var att se och fota Ängshök. Nu var det 4:e och sista dagen på våran resa. Vi hade gjort många turer över Alvaret utan att se skymten av någon Ängshök. Därför åkte vi på morgonen återigen till Hulterstad där vi fått tips att Ängshökar häckade. Vi hade inte stått och spanat speciellt länge när det flög förbi en ljus rovfågel som vi trodde var en Ängshök men det var något som inte stämde. Den såg ganska liten ut och var lite väl ljus. Vi kom fram till att det var en Stäpphök och det var tom med en ovanligare obs än Ängshök.
Plötsligt så hörde vi en Kornknarr från andra sidan vägen. Eftersom jag hade bild på Ängshök men inte Kornknarr så gick jag dit och började locka på den. Den svarade men jag såg den inte för gräset på ängen var 20-30 cm högt. Efter ett tag så gick jag tillbaka mot andra sidan vägen, då visade den sig plötsligt på en traktorväg intill ängen. Jag hann slänga upp kameran och fick några bilder men det var tyvärr rejält motljus. Vi gick åter tillbaka på den sidan vägen som ängen låg för att försöka få bilder i medljus och började locka pånytt. Turlig nog så fanns det en stenmur intill traktorvägen och Kornknarren hoppade upp på den och visade sig helt öppet. Jag fick många kanonbilder. Den var helt orädd och gick emot oss. Den kom tom innanför närgränsen flera gånger så vi fick backa för att kunna fokusera. Till slut tyckte den väl att den lyckats få iväg oss utanför sitt revir för plötskigt försvann den ut i gräset på ängen. Själva stog vi kvar helt uppjagade och mer än nöjda med denna fantastiska naturupplevelse.
Redan när jag tog den här bilden var jag mer än nöjd men...
...Kornknarren visade sig ännu mer...
...för att till slut visa sig helt öppet.
Nu fokuserade vi på Ängshökar igen och till slut så dök dom upp. Honan höll mest till i boet som låg mitt ute på en åker. Hanen hade fullt upp med att försvara reviret mot förbiflygande fåglar.
Hanen som försvarar sitt revir.
Hanen flyger upp från boet.
Därefter var vi mer än nöjda med dagen samt hela Öland-resan och åkte hem.
Fågelskådning på Öland våren 2012 dag 3
Åkte ned till Ottenby och sträckskådade lite med tubkikaren. Tog sedan kort på gräsandsungar i dammen vid fyren.
Gräsandsungar
Det kom senare ett larm om en Vassångare vid Södra Lundssjön. Vi gick ditt och hörde den men såg den aldrig. Jag tyckte inte heller att det riktigt lät som en Vassångare. Senare korrigerades larmet till gräshoppsångare. Det började regna när vi skådade där. Åkte ut till Alvaret för att leta Ängshök men regnet fortsatte så det blev endast tubskådning. Ingen Ängshök dök upp. Var vid Sebybadet en stund då det var upphåll men det kom regn igen samtidigt som det kom larm om Stäpphök vid Triberga men vi åkte inte på det. Åkte tillbaka till Ottenby och tog fina bilder på Härmsångare och en Kråka på nära håll.
Härmsångare
Kråka
Fick tips av en skådare att Ängshökar häckade vid Hulterstad samt att Stäpphök hade setts vid Görans dämme. Det klarnade upp så vi åkte till Görans dämme innan solen gick ned men vi såg ingen Stäpphök.
Fågelskådning på Öland våren 2012 dag 2
Åkte ut till Västerstadsviken på morgonen. Det var soligt och varmt. Fick bra bilder på Skärfläcka, Småtärna, Större strandpipare och Silvertärna.
Småtärna
Större Strandpipare
Silvertärna
Vid Stormaren dag 1 fick vi tips från andra skådare att Höksångare fanns vid Karl X Gustafs mur så vi bestämde att oss åka dit. Det tog inte någon längre stund att hittade sångaren. Jag hade sedan tidigare tagit kanonbilder på höksångare så jag hoppade över fotograferingen och satte mig i skuggan av en buske och njöt av det fina vädret samt den vackra sången från höksångaren
Åkte sedan till Albrunna lund och fick bilder på Taltrast och Näktergal.
Taltrast
Näktergal
När vi varit ett tag och skådat i lunden kollade vi larmen och fick se att en Rosenstare hade setts vid Kungsgården ett par timmar tidigare. Vi åkte genast dit men när vi kom fram var det tomt på skådare och någon Rosenstare såg vi inte heller. Vi gav inte upp utan började leta efter starflockar i området. Efter en stund hittade vi en starflock och i den flocken fanns Rosenstaren. Fick bilder men på lite väl långt avstånd för att dom skulle bli riktigt bra. Man ser iallafall tydligt att det är en Rosenstare.
Rosenstare
Vi åkte vidare till Möckelmossen men det ledde inte till några bilder. Nästa stopp var vid Näsbybadet men det gav inget speciellt det heller.
Åkte återigen till Ottenby och tog kort på en Mindre flugsnappare i Bertils trädgård. Avslutade sedan dagen med några fina skymnings och solnedgångsbilder.Kvällen var inte alls lika varm och skön som kvällen innan. Det blåste från Östersjön och det kylde ganska ordentligt.
Mindre flugsnappare hona
Mås i skymningen
Solnedgång över västrevet vid Ottenby
Fågelskådning på Öland våren 2012 dag 1
I slutet av Maj bar det av det av till Öland igen för att främst fota fåglar. Den här gången åkte jag tillsammans med två skådarkompisar så jag visste att det skulle bli skådning från tidig morgon till sen kväll. När vi kom fram mitt i natten så hörde vi tre näktergalar samtidigt direkt när vi klev ur bilen.
På morgonen åkte vi direkt till Norra lunden vid Ås vandrarhem för att försöka fota Lundsångare. Vi behövde inte gå speciellt långt in i lunden innan vi hörde den. Att fota den skulle visa sig bli mycket svårare. Den var väldigt rörlig och höll sig högt uppe i trädtopparna. Dessutom var det otroligt mycket mygg i lunden.Till slut fick jag ändå en bild som blev hyggligt bra. Därefter splittade vi upp oss och fotade det som dök upp. Efter en stund ringer min kompis och berättar att han fått en kanonbild på Lundsångaren. När jag fick se hans bild så kändes inte min bild så bra längre så jag försökte pånytt fota Lundsångaren men den var inte lika snäll mot mig utan den satte sig i motljus, halvskymd eller i skugga. Efter en ganska lång stund och ett antal myggbett så blev det ändå en riktigt bra bild.
Efter det åkte vi till Stormaren och letade efter Ängshök men det såg vi ingen. Tog en bild på en Lövsångare . Den är förvånansvärt lik Lundsångaren som är en raritet i Sverige medans Lövsångaren är en av Sveriges talrikaste arter.
Lövsångare
Åkte vidare till Sebybadet. Där brukar man kunna fota vadare på nära håll men denna dagen var det knappt inga alls. Jag fick återigen nöja mig med fina bilder på en sångare. En Ärtsångare denna gång.
Drog vidare för att besöka Mellbyör men vägen ned till den var avstängd för bilar så vi bestämde oss för att åka ner till Ottenby och det visade sig bli ett beslut vi inte skulle ångra.När vi kom ned till fyren fick vi tips om att en Videsparv fanns i Bertils trädgård. Den hade precis upptäckts så något larm hade ännu inte skickats ut. Det var roligt att vara först på plats och sedan hjälpa andra som hade dragit på larmet.
Videsparven i blomrik miljö
Videsparven i närbild
Vi var kvar en stund vid Ottenby och jag fick även bilder på brushane i speldräkt vid Pölen samt Årta vid södra gömslet.
Brushane i speldräkt
Årta
Senare på kvällen åkte vi mot Hammarby Alunskifferbrott för att försöka fota Svärtor. I brottet fanns det fyra Svärtor som visade sig vara ganska skygga. Dom tog till flykten innan jag hade fått fram min utrustning. Jag hade min kamera nerpackad i ryggsäcken och fick snabbt plocka upp den och hann ta några bilder när dom flög iväg. Tyvärr blev det lite rörelseoskärpa. Vill man ha bra bilder så får man inte slappna av utan alltid vara redo.
Svärta med rörelseoskärpa
Hade bländaren inställd på f/10 och ISO 200 vilket gav en slutartid på 1/160 sek och det var för lång tid. Numera använder jag autoiso samt har bländaren inställd på f/4 som utgångsläge för att hålla nere slutartiden.
Vi var kvar vid brottet ända tills det blev mörkt och njöt av den vindstilla och ljumma försommarkvällen.
Aftonfalken
På ängen finns en aftonfalk
Röd som blod och höst
På ängen finns en aftonfalk
Grå som skiffer och hav
Ki ki ki, ki ki ki
En klagande röst bor I hans bröst
På ängen finns en aftonfalk
Grå som skiffer och hav
Så lyder texten till Pugh Rogerfeldts låt Aftonfalken som jag lyssnade på en hel del när jag var yngre. Då var jag inte medveten om att det var en ovanlig fågelart i Sverige. Numera är jag imponerad över att Pugh överhuvudtaget kände till denna fågel, kanske gillade han helt enkelt namnet Aftonfalk.
I maj månad 2012 så hittade några skådare en Aftonfalk i Halland. I och med att den verkade väldigt stationär så valde jag att åka dit för att försöka fota den. Det var en varm och solig vårdag, då jag hade möjlighet att åka ner till Halland. Fågeln befann sig inte vid dom klassiska kustlokalerna utan en bit inåt land så jag fick åka ut i trakter som var okända för mig. Det var dock inga problem att hitta för det samlas alltid endel skådare när lite mer ovanliga arter dyker upp. När jag kom fram så var det dock inga andra skådare som hade sett till fågeln men efter en stunds spanande så sågs den av en skådare. Den satt i ett träd på en åkerö ca 50 m från vägen och dessutom i bra medljus. Efter en kort språngmarsch och sedan snabbt upp med fotoutrustningen så fick jag flera fina bilder.
Falken var lite nyfiken på mig också
Efter att ha tagit många fina bilder så ville jag få lite flygbilder men falken var inte alls sugen på att flyga. Den satt kvar i solvärmen förmodligen mätt och belåten. Den ändrade dock position ibland så jag fick bilder från lite olika vinklar.
Falken visade upp ryggen..
...och vingen.
Efter ca 2 timmars väntan så bestämde sig falken för att ge sig ut på födosök. Den flög ut mot fältet och ryttlade mot vinden precis såsom tornfalkar söker föda. Tyvärr så låg vinden mot mig så den hade huvudet vänt från mig. Som tur var så svängde den runt när den skulle hitta en ny plats att ryttla över. Då fick man passa på att fota. Svängen gick väldigt snabbt så det var inte lätt att hänga med.
Prickade inte fokus till 100% men bilden blev ganska ok ändå.
Det blev en riktigt bra skådardag med dessa fina naturupplevelser. Jag kunde också konstatera att Pugh Rogerfeldts beskrivning av Aftonfalken stämmer bra överens med verkligheten.