Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Svartnäbbad islom i vinterdräkt

Den 4:e November 2013 rapporterades det en Svartnäbbad Islom från hamnen i Lidköping. Det brukar rapporteras någon individ varje år men oftast stannar dom bara någon dag. Många åkte dit men de flesta såg fågeln på flera hundra meters håll så det var inte så bra fotoläge. Därför brydde jag mig inte om att åka dit på helgen. Det var dessutom mulet och gråtrist väder.

Fågeln verkade trivas och visade sig bli en långstannare.Helgen därefter, den 17:e November, såg det bättre ut. Det skulle bli en solig dag så då bestämde jag mig för att åka dit. Det var bara ca en timme med bil. Tidigt på morgonen bar det iväg för att få bra medljus. Jag var inställd på att få kämpa större delen av dagen får att få en någorlunda bild om än på långt håll.

När jag kom fram till hamnen så stod det några skådare på piren. Då jag kom närmare så drog dom sig längre ut på piren. Det visade sig att dom hade sett Islommen och den var på väg mot oss. Jag fick bråttom att fälla ut stativet och plocka fram kameran. Islommen gjorde långa dyk och dök upp igen med säkert hundra meters mellanrum. Den passerade bara ca 60-70 meter från piren och jag fick många fina bilder i perfekt medljus. Därefter tappade jag bort den ganska snabbt. Jag insåg att den knappast skulle passera förbi ännu närmare så jag åkte nöjd och belåten hemåt.

Den Svartnäbbade Islommen gör bara skäl för sitt namn när den är i sommardräkt. I vinterdräkt så är näbben silvergrå. Sista rapporten på fågeln var 19:e November.

Postat 2014-01-31 17:43 | Läst 3855 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Öland dag 3: Kaspisk trut

I mitten av oktober 2013 åkte jag tillsammans med en kompis till Öland för att fotografera fåglar. Den tredje dagen åkte vi återigen ner till spetsen vid Ottenby. Där fick jag fina bilder på en Varfågel och en Svart rödstjärt.

Så småningom började det närma sig lunchtid och vi började fundera på att påbörja resan hemåt. Jag skulle precis börja traska mot parkeringen när jag mötte två skådare som undrade hur det gått för mig. Jag berättade bla om dom fina bilderna som jag fått på Svart Rödstjärt. Sedan berättade dom att någon hade sett en Kaspisk trut ute vid Västrevet. Det lät väldigt intressant eftersom det var en art som jag inte fotat. Vi gick snabbt mot Västrevet och hittade direkt personen som upptäckt truten. Han visade den i sin tub och sedan kunde jag lokalisera den i min kamera. Jag drog mig succesivt närmare och fick bilder på ganska bra håll. På egen hand hade jag aldrig hittat en Kaspisk trut. Den skiljer sig marginellt från en vanlig Gråtrut. Vi tackade sedan upptäckaren av fågeln och kunde nöjda åka hemåt.

Postat 2014-01-26 16:43 | Läst 5456 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Öland dag 2: Lång väntan på Taigasångare

I mitten av oktober 2013 åkte jag tillsammans med en kompis till Öland för att fotografera fåglar. Den andra dagen åkte vi på morgonen till ett buskage vid Kungsgården. Där hade det setts en Taigasångare. Jag hade vid ett tidigare tillfälle fotat den arten men nu fick jag en chans att få en bild på närmare håll. Klockan var runt 9 när jag ställde mig vid busken på en plats där det var bra medljus. Det visade sig att det skulle krävas tålamod för att få en bra bild. Fågeln visade sig här och var runt buskaget men jag valde att stå kvar för att få bra medljus i bilden. Första gången den visade sig på min sida, efter någon timme, så hann jag inte ens få in den i sökaren innan den försvann. Andra gången, ytterligare någon timme senare, hann jag se den i sökaren men fick inte in fokus innan den återigen försvann. Men tredje gången den dök upp, ungefär vid 12-tiden, så hann jag ta några bilder innan den åter flög in i buskaget. Man kan konstatera att som naturfotograf är det bra att ha tålamod.

Efter att äntligen fått en fin bild på Taigasångaren åkte vi ned till spetsen och jag fick ytterligare några fina bilder på en Steglits och en Mindre korsnäbb.

På eftermiddagen åkte vi ut till en dunge vid Mellstaby. Där hade det setts en Kungsfågelsångare. Fågeln flög runt uppe i trädtopparna i dungen. Jag lyckades tyvärr inte få någon bild på den men det var en fin upplevelse att se den födosöka.

Postat 2014-01-26 10:44 | Läst 4220 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Öland dag 1: Födosökande Dvärgbeckasin

I mitten av oktober 2013 åkte jag tillsammans med en kompis till Öland för att fotografera fåglar. Tidigare under den dagen som vi åkte till Öland hade en Svartnäbbad Islom setts ganska nära land mellan Sebybadet och Gräsgårds hamn. Vi beslöt att starta första dagen med att åka till Gräsgårds hamn och leta efter Islommen. Vi hittade inte någon Islom men det var en fin naturupplevelse att se sträckande fåglar i morgonljuset.

Framåt förmiddagen åkte vi till Ottenby och spanade ut över Västrevet en stund. Plötsligt blev det väldig oro bland fåglarna. De lyfte och flög runt.

Det visade sig att en Havsörn kom inflygandes. Den flög lugnt ner och satte sig på vad som verkade var sin favoritsten.

Efter denna upplevelse gick vi till gömslet vid Pölen intill fyren. Där inne var det en hel del skådare som spanade på en Dvärgbeckasin. Jag lyckades hitta en lucka att titta ut igenom och kunde studera dess typiska gungande upp och ner när den födosökte samtidigt som jag tog endel bilder.

Första dagen avslutades med att fota en Brandkronad kungsfågel vid Kungsgården. Det var molnigt och det hade börjat skymma så trots största bländaröppning blev det ISO6400 på bilderna. Dom blev ganska brusiga men det gick att reducera detta en hel del i Lightroom.

Postat 2014-01-25 17:35 | Läst 4472 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Skåne dag 3: Lärkor vid Foteviken

I början av September 2013 åkte jag och en kompis till Skåne. Den tredje dagen åkte vi ut till Foteviken på morgonen. Vi hoppades på att få bilder på Rödstrupig piplärka. Första halvan av September är det störst chans att få se denna art då dom flesta drar söderut vid den tiden. Det var väldigt gott om lärkor så vi fotade i stort sett allt vi såg. Det är inte så lätt att skilja Rödstrupig piplärka och Ängspiplärka direkt ute i fält. Efter att ha granskat bilderna så visade det sig tyvärr att det var Ängspiplärka på alla bilderna.

På några av bilderna var det en fågel som inte alls var en lärka utan en Göktyta.

Vi åkte sedan återigen till Havgårdssjön. Nu var det lugnt på fältet vid plattformen. Det var en hel del rovfåglar i luften men ingen som kom riktigt nära. Fick dock en hyfsad bild på en Havsörn.

Postat 2014-01-24 22:10 | Läst 4408 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa