Ramséns Naturfoto
Jordugglor på Skövde övningsfält
2012 har onekligen varit ett uggleår i dom trakter av södra Sverige som jag kommer ifrån. Tidigt under året sågs både Slaguggla och flera Lappugglor i Skövde trakten och under senare delen av året har det setts flera Hökugglor. Under sommaren var det ovanligt många Jordugglor på Skövde övningsfält. Dom var desutom kvar ovanligt länge. På en del av övningsfältet brukar det ses Jordugglor årligen. Den plats där man kan ställa bilen kallas tom för jorduggleparkeringen. Jag åkte dit en kväll i juni och fick se en uppvisning som jag aldrig kommer att glömma.Som mest såg jag fyra Jordugglor samtidigt . När dom födosökte så brydde dom inte om mig alls utan passerade på mindre än 20 meters håll. Det var ganska svårt att hålla kvar ugglorna i sökaren när dom kom så nära och de gjorde hela tiden tvära kast under flygningen. Allting skedde helt ljudlöst. Det var verkligen en helt fantastisk naturupplevelse och jag fick många fina bilder.
Jordugglorna flög lågt över ängarna när dom födosökte
Jordugglorna kom väldigt nära. Ovanstående två bilder är helt obeskurna.
En uggla satte sig i ett träd precis bredvid där jag stog.
Tydligen går det bra för Jordugglor att flyga och titta rätt upp i luften.
Kortobs av Rostand
Åkte till Tjuve kile i Bohuslän för att försöka fota en Rostand som hade setts där under några dagar. Det var i början på Juni 2012. Vädret var mulet med regnskurar som det ofta kan vara i Juni. När jag passerade med bilen så såg jag att Rostanden var där. Stannade till snabbt och tog några bilder. Därefter parkerade jag bilen och gick närmar för att få bättre bilder. Redan på ca 100 meters håll såg jag att Rostanden blev orolig så jag stannade och tog bilder därifrån.
Det var synd att jag inte kom närmare men samtidigt var det ett tecken på att det var en vild and. Det är inte ovanligt att Roständer som dyker upp i Sverige är parkrymlingar och då är dom inte så skygga eftersom de är vana vid människor.
Det hade inte gått mer än någon minut när en skådare kom gående på vägen från andra hållet skymd av några buskage. Jag anade vad som var på väg att hända och mycket riktigt så tog Rostanden till flykten så fort skådaren blev synlig. Han vände snabbt på klacken och gick skyndsamt och skamset tillbaka till sin bil. Själv stog jag snopet kvar. Det blev en lång resa för bara några minuters skådning. Jag fick iallafall några bilder och jag njöt av att sitta och äta matsäcken men fin utsikt på klipporna vid Skåpesund. Vädret hade blivit riktigt soligt.
Rostanden tillsammans med en Gravand i den vackra havsviken
Rostanden i närbild
Fågelskådning på Öland våren 2012 dag 4
Ett av målen med Ölands resan var att se och fota Ängshök. Nu var det 4:e och sista dagen på våran resa. Vi hade gjort många turer över Alvaret utan att se skymten av någon Ängshök. Därför åkte vi på morgonen återigen till Hulterstad där vi fått tips att Ängshökar häckade. Vi hade inte stått och spanat speciellt länge när det flög förbi en ljus rovfågel som vi trodde var en Ängshök men det var något som inte stämde. Den såg ganska liten ut och var lite väl ljus. Vi kom fram till att det var en Stäpphök och det var tom med en ovanligare obs än Ängshök.
Plötsligt så hörde vi en Kornknarr från andra sidan vägen. Eftersom jag hade bild på Ängshök men inte Kornknarr så gick jag dit och började locka på den. Den svarade men jag såg den inte för gräset på ängen var 20-30 cm högt. Efter ett tag så gick jag tillbaka mot andra sidan vägen, då visade den sig plötsligt på en traktorväg intill ängen. Jag hann slänga upp kameran och fick några bilder men det var tyvärr rejält motljus. Vi gick åter tillbaka på den sidan vägen som ängen låg för att försöka få bilder i medljus och började locka pånytt. Turlig nog så fanns det en stenmur intill traktorvägen och Kornknarren hoppade upp på den och visade sig helt öppet. Jag fick många kanonbilder. Den var helt orädd och gick emot oss. Den kom tom innanför närgränsen flera gånger så vi fick backa för att kunna fokusera. Till slut tyckte den väl att den lyckats få iväg oss utanför sitt revir för plötskigt försvann den ut i gräset på ängen. Själva stog vi kvar helt uppjagade och mer än nöjda med denna fantastiska naturupplevelse.
Redan när jag tog den här bilden var jag mer än nöjd men...
...Kornknarren visade sig ännu mer...
...för att till slut visa sig helt öppet.
Nu fokuserade vi på Ängshökar igen och till slut så dök dom upp. Honan höll mest till i boet som låg mitt ute på en åker. Hanen hade fullt upp med att försvara reviret mot förbiflygande fåglar.
Hanen som försvarar sitt revir.
Hanen flyger upp från boet.
Därefter var vi mer än nöjda med dagen samt hela Öland-resan och åkte hem.
Fågelskådning på Öland våren 2012 dag 3
Åkte ned till Ottenby och sträckskådade lite med tubkikaren. Tog sedan kort på gräsandsungar i dammen vid fyren.
Gräsandsungar
Det kom senare ett larm om en Vassångare vid Södra Lundssjön. Vi gick ditt och hörde den men såg den aldrig. Jag tyckte inte heller att det riktigt lät som en Vassångare. Senare korrigerades larmet till gräshoppsångare. Det började regna när vi skådade där. Åkte ut till Alvaret för att leta Ängshök men regnet fortsatte så det blev endast tubskådning. Ingen Ängshök dök upp. Var vid Sebybadet en stund då det var upphåll men det kom regn igen samtidigt som det kom larm om Stäpphök vid Triberga men vi åkte inte på det. Åkte tillbaka till Ottenby och tog fina bilder på Härmsångare och en Kråka på nära håll.
Härmsångare
Kråka
Fick tips av en skådare att Ängshökar häckade vid Hulterstad samt att Stäpphök hade setts vid Görans dämme. Det klarnade upp så vi åkte till Görans dämme innan solen gick ned men vi såg ingen Stäpphök.
Fågelskådning på Öland våren 2012 dag 2
Åkte ut till Västerstadsviken på morgonen. Det var soligt och varmt. Fick bra bilder på Skärfläcka, Småtärna, Större strandpipare och Silvertärna.
Småtärna
Större Strandpipare
Silvertärna
Vid Stormaren dag 1 fick vi tips från andra skådare att Höksångare fanns vid Karl X Gustafs mur så vi bestämde att oss åka dit. Det tog inte någon längre stund att hittade sångaren. Jag hade sedan tidigare tagit kanonbilder på höksångare så jag hoppade över fotograferingen och satte mig i skuggan av en buske och njöt av det fina vädret samt den vackra sången från höksångaren
Åkte sedan till Albrunna lund och fick bilder på Taltrast och Näktergal.
Taltrast
Näktergal
När vi varit ett tag och skådat i lunden kollade vi larmen och fick se att en Rosenstare hade setts vid Kungsgården ett par timmar tidigare. Vi åkte genast dit men när vi kom fram var det tomt på skådare och någon Rosenstare såg vi inte heller. Vi gav inte upp utan började leta efter starflockar i området. Efter en stund hittade vi en starflock och i den flocken fanns Rosenstaren. Fick bilder men på lite väl långt avstånd för att dom skulle bli riktigt bra. Man ser iallafall tydligt att det är en Rosenstare.
Rosenstare
Vi åkte vidare till Möckelmossen men det ledde inte till några bilder. Nästa stopp var vid Näsbybadet men det gav inget speciellt det heller.
Åkte återigen till Ottenby och tog kort på en Mindre flugsnappare i Bertils trädgård. Avslutade sedan dagen med några fina skymnings och solnedgångsbilder.Kvällen var inte alls lika varm och skön som kvällen innan. Det blåste från Östersjön och det kylde ganska ordentligt.
Mindre flugsnappare hona
Mås i skymningen
Solnedgång över västrevet vid Ottenby