Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Costa Rica - Monteverde

Under våren 2015 gjorde jag, tillsammans med min fru, en resa till Costa Rica. Landet ligger i Centralamerika endast 10 grader norr om ekvatorn så klimatet är till stor del tropiskt. Vi åkte till flera platser i landet och syftet med resan var att uppleva naturen. Efter att ha varit i Tortuguero och Arenal åkte vi vidare till Monteverde. Det ligger uppe i bergen på ca 1400 meters höjd i nordvästra Costa Rica.Här var det lite svalare. Soligt men blåsigt och på kvällen behövde man ta på sig en kofta och kanske även långbyxor. Ganska likt svensk högsommar.

Lodgen

Vid det här laget så hade vi förstått att lodgerna satsade en del på att ha fina trädgårdarna och lodgen i Monteverde var inget undantag.

Vi hade en fantastisk utsikt från lodgen i och med att vi befann oss uppe i bergen på 1400 meters höjd.

Vi såg denna Baltimoretrupial (Baltimore Oriole) i en buske alldeles utanför vårt rum.

Vi såg också denna Mexikobåtstjärt (Great-tailed Grackle) som var en hona. Hanen är helt mörk.

Även uppe på denna höjd så fick vi se Gråkronad tyrann(Gray-capped Flycatcher) igen.

När vi gick för att kolla hur poolen såg ut på lodgen så såg vi denna Brunskrika (Brown Jay) en bit in i skogen.

Nattvandring

Vi bokade in oss på en nattvandring för att få se nattaktiva djur. Eftersom solen går ner vid 18-tiden så blev det inte så sent. Det var ju inte så lätt att fota djur belysta av ficklampor men jag fick ett par bilder på arter som inte rör på sig så mycket. Utöver det så såg vi en Olingo (tillhör familjen halvbjörnar) och ett Bältdjur, vilket var väldigt spännande med deras säregna utseende.

Fick en fin bild på denna Orangeknäade fågelspindeln inne i sitt bohål.

Fick också en bild på den Tvåtåiga sengångaren som är nattaktiv. Detta kan ju diskuteras för den vi såg rörde sig inte alls.

Molnregnskogen

Vi åkte ytterligare ett antal meter högre upp, från lodgen, för att besöka molnregnskogen. Här kan det regna 3000 mm på ett år men vi hade turen att slippa regn. Det var ändå bra att ha regnställ på sig då fukten i molnen kondenserade så det kom en del droppar från träden under vår vandring.

Molnregskogen var härligt lummig med mycket lavar och andra växter som hängde ned från grenarna.

Vi hörde endel fåglar och andra djur men det var desto svårare att fota dom i den täta vegetationen men denna (som jag inte lyckats artbestämma) kom i allafall med på bild.

Fotade även denna flugsnappare som kallas Tofstyrann (Northern Tufted Flycatcher)

Denna fina blomma växte i molnregnskogen. Guiden kallade den för papegojnäbb och visst finns det likheter.

Såg en fint mönstrad tusenfoting krypa omkring bland löven.

Kolibri matning

Efter molnregnskogen så besöktes en kolibrimatning. Det var ungefär som våra egna fågelmatningar i Sverige men istället för solrosfrö så bjöds det på sockervatten. Kanske lite fusk med matning men det var härlig att stå bland matarna medans kolibrierna swishade förbi. Det var ganska många olika arter. Man kom väldigt nära för att ta bilder på dessa små fåglar som är klart mindre än en blåmes.

Fick bild på denna Grönkronade briljant (Green-crowned Brilliant) hona.

Jag lyckades ta några bilder på flygande kolibri. Arten heter Purpurstrupig bergsjuvel(Purple-throated Mountain-gem). Det är hanarna som har purpurfärgad strupe. De två indivderna på bilden är honor och deras strupe är orange.

Detta är en Violett sabelvinge(Violet Sabrewing). Den var lite annorlunda med sin violetta färg.

Denna kolibrin var väldigt vacker och skimrade i många olika färger. Det är en Kopparhuvad smaragd(Coppery-headed Emerald).

Fick också bild på denna Grönkronade briljant (Green-crowned Brilliant) hane. Det kändes bra att få en bild där inte matarna var med.

Postat 2015-11-14 16:46 | Läst 2296 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Costa Rica - Tambor

Under våren 2015 gjorde jag, tillsammans med min fru, en resa till Costa Rica. Landet ligger i Centralamerika endast 10 grader norr om ekvatorn så klimatet är till stor del tropiskt. Vi åkte till flera platser i landet och syftet med resan var att uppleva naturen. Efter att ha varit i Tortuguero, Arenal och Monteverde åkte vi till Tambor som var den sista anhalten på rundresan. Tambor ligger vid Stilla havs kusten i nordvästra Costa Rica. Här var det torrt och soligt. Det var över 30 grader både i luften, stilla havet och i poolen så det var inte lätt att få svalka.

På färjan

För att komma till Tambor så tog man färjan över Nicoyabukten. Det var en riktigt varm resa då det inte var någon vind den dagen vi åkte över. Resan var inte helt händelselös utan jag fick tillfälla att fota ytterligare några arter.

I hamnen som vi utgick ifrån så fanns det en hel del Bruna pelikaner (Brown Pelican) och några av dom flög förbi färjan på nära håll.

Vi såg många Praktfregattfåglar (Magnificent Frigatebird) när vi reste över sundet.

Det hände även saker i vattnet. Vi fick se denna rocka vid ytan.

På stranden

I Tambor i anslutning till Lodgen fanns en riktigt härlig strand. Där var det skönt att ta promenader i den fuktiga sandbotten när det var ebb på förmiddagen.

Under en promenad så såg vi dessa Tundrasnäppor (Western Sandpipe) födosöka.

Bilderna ovan visar faktisk samma fågel. Jag trodde inte det först när jag såg den med och utan halsen sträckt vid två olika tillfällen. Det är en Trefärgad häger (Tricolored Heron)

Det fanns även koksnötter, fina stenar och snäckor på stranden.

På Lodgen

Med en så härlig  strand så hade jag tänkt att ligga lågt med naturupplevelserna för denna resan och var inställd på sol och bad men det visade sig att vårat rum låg i utkanten av området och angränsade till ett mindre naturområde. På morgonen runt soluppgången(vid 6-tiden) var det behaglig temperatur att gå runt och ta bilder.

Redan första morgonen såg vi en stor flock med Mantelvrålapor passera alldeles utanför vårt rum. Flocken var på runt 50 individer.

Det fanns också Kajmaner i en kanal alldeles utanför vårt rum.

Dessa Röda aror (Scarlett Macaw) födosökte i palmerna vid lodgen. Dom var väldigt vackra att se på men dess läte får våra kråkor i Sverige att låta riktigt vackert.

Lite innan soluppgången så fick jag möjlighet att fota flygande fladdermöss som födosökte över en damm.

I samma damm lite senare när solen var uppe kunde jag ta bild på denna vackra Rosenskedstork (Roseate Spoonbill)

Dessa ekorrar såg man ofta i träden i lodgens trädgård.

Denna Fläckdrillsnäppa (Spotted Sandpiper) var väldigt lik drillsnäppan i Sverige förutom fläckarna förstås.

Bilden är faktiskt rättvänd. Den Orangestrupiga parakiten (Orange-chinned Parakeet) visade sig vara en fullfjätrad akrobat när den födosökte uppe i träden.

Denna kaxiga krabaten med tuppkam frisyr lyckades jag fota. Den var lite svårfångad då den mest hoppade runt i buskar och snår. Detta är en hona av arten Bandad Myrtörnskata(Barred Antshrike)

Fick denna fina bilden på en Kanelsmaragd (Cinnamon Hummingbird) som födosökte i en låg häck utmed en gång i trädgården på lodgen. Den hade gott om mat.

Dessa fåglar som kallas Rostnackad gärdsmyg (Rofous-naped Wren) hoppade runt i trädgården. Dom har likheter med gärdsmygen i Sverige men är betydligt större.

När jag tog bilden på denna vackra fågeln tyckte jag det var synd att stjärten var så kal och sliten utan fjädrar. Det visade sig dock att detta är en Turkosbrynad motmot (Turquoise-browed Motmot) och dom ser helt enkelt ut så.

Postat 2015-11-14 16:44 | Läst 1828 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Rallhäger vid Rocksjön

I slutet av oktober 2014 så fick jag larm om en Rallhäger vid Rocksjön i Jönköping. Det visade sig att fågeln födosökte nära en gångbro över en kanal så det fanns bra chans att få bilder på nära håll.Denna möjlighet kunde jag inte motstå så jag tog ledigt från jobbet en förmiddag och åkte dit. Rocksjön ligger centralt i Jönköping så jag parkerade på ICA Maxi parkeringen och gick spåret ut till gångbron.
När jag kom fram så var inte fågeln synlig. Den hade flygit ut mot sjön. Det var bara att vänta men det var ganska behagligt i det för årstiden varma vädret. När jag stog där och väntade så såg jag en kråka jaga en fiskmås vilket var lite lustigt. Då skriker någon. "Där är den". Det visade sig att det var Rallhägern som kråkan jagade. Jag insåg att jag borde ha läst på om Rallhägern. Jag trodde att den var i samma storlek som en gråhäger men den var inte större än en fiskmås.
Den dök ner mot kanalen och satte sig på en gren och kråkan lät den vara.Nu var det bara att börja fotografera.Den gjorde endel försök att fånga fisk medans jag fotade men fick inget napp under tiden jag var där.

Postat 2015-01-05 22:30 | Läst 2348 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Rödstrupig piplärka utan röd strupe

Jag har under flera års tid försökt få en bild på Rödstrupig piplärka. Störst chans har man där jag bor i mitten på september då kulmen på höstflytten passerar.  Det finns även chansen på våren men då har fåglarna bråttom till häckningsplatsen i norr och stannar inte och rastar några längre stunder.
En svårighet på hösten är att den röda färgen på strupen har försvunnit vilket gör den svår att skilja från den mycket vanligare Ängspiplärkan. Min plan var att lära mig kunna identifiera fågeln på dess läte först och främst. Jag valde att åka ut till Hornborgasjön för att leta i mitten på september 2014.
Det var en sommarvarm och solig dag så det var väldigt behagligt att promenera ut till sjön från parkeringen.Redan en bra bit innan jag kom fram till sjön så tyckte jag mig höra dess läte. För att bli säker så spelade jag upp lätet. Fågeln reagerade genom att börja flyga runt mig så då var det ingen tvekan längre.Jag fick både flygbilder samt fina bilder när den satt i en buske och på en stolpe.

Rödstrupiga lärkan när den flög runt mig

Rödstrupiga lärkan när den satt i busken

Rödstrupiga lärkan när den satte sig på en stolpe

Bild på Ängspiplärka (som jämförelse) tagen vid ett annat tillfälle

Postat 2015-01-04 19:02 | Läst 2316 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Myrsnäppa vid Hallandkusten

På min semester i Juli 2014 åkte jag och familjen, på besök, till min syster . Hon har en stuga vid västkusten.Då planerade jag att försöka få bättre bilder på Myrsnäppa innan hemresan. Mellan Varberg och Falkenberg finns det en grund havsvik som heter Morups Tånge. Där trivs rastande vadare som vid denna tid redan är på väg söderut. Vi åkte till den viken på kvällen och det var inte så svårt att hitta rastande vadare. Problemet var att hitta eventuella Myrsnäppor bland alla Kärrsnäppor, som är betydligt vanligare. 

Dom arterna är också ungefär lika stora och har ett likartat utseende, iallafall i mina ögon som bara hade sett Myrsnäppan vid några få tillfällen tidigare och dessutom på långt håll. Flocken med snäppor höll till på runt 30 meters håll och med hjälp av tubkikare lyckades jag hitta ett par Myrsnäppor. Därefter kunde jag ta ett antal bilder i bra ljus.

Postat 2015-01-01 18:50 | Läst 2244 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 9 10 11 ... 23 Nästa