Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Busksångare vid Vätterns strand

En Busksångare upptäcktes, i början av Juni 2016,  intill ett skjutfält vid Vätterns strand i närheten av där jag bor. Jag åkte givetvis dit för att försöka få bilder. Vid första försöket så åkta jag på kvällen men då varken jag hörde eller såg den. Jag provade då morgonen där på och då hörde jag dess karakteristiska läte och fick fina bilder på nära håll. Den höll till som namnet antyder i en buskrik miljö. Annars är det främst på lätet man identifierar arten. Utseendemässigt är den lik flera andra sångare som tex Kärrsångare.

Postat 2016-12-11 15:01 | Läst 2103 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sommargylling på Österlen

Redan som liten när jag bläddrade igenom fågelböcker så blev jag fascinerad av Sommargyllingen. Antagligen för att den är så färgglad och annorlunda mot många andra fåglar i Sverige. Under en skådarresa till Öland för några år sedan hade jag turen att få se och fota en på långt håll vid Ottenby. Ända sedan dess har jag velat åka till någon plats där Sommargylllingen häckar för att få möjligheten att studera och fota arten under några dagar.

Efter att ha kollat upp lite grann vart Sommargylling häckar så kom jag fram till att  Drakamöllans naturreservat var en bra plats. Där finns dessutom Drakamöllans gårdshotell, så man kan bo mitt i naturreservatet. Där bokade jag och min fru in oss ,en helg, i mitten på Maj 2016

Vi kom dit på fredag eftermiddag och inledde med att gå en vandringsrunda i reservatet. Tyvärr så blåste det ganska ordentligt så det var svårt att höra några fåglar överhuvudtaget. Senare på kvällen så lugnade blåsten ner sig och då trodde jag mig höra Sommargylling vid flera tillfällen. Det visade sig dock vara Koltrastar vars läte är ganska likt (åtminstonde för den som inte hört Sommargylling så ofta).

Morgonen därpå gick jag upp vid halvfem-tiden då solen gick upp. Strövade lite planlöst runt gårdshotellet och lyssnade intensivt. Jag tyckte flera gånger att jag hörde Sommargylling men det visade sig återigen vara Koltrast.  Träffade ett par skådare som var ute i samma ärende och dom visade en plats på en äng alldeles intill gårdshotellet där dom hade sett Sommargylling vid flera tillfällen. Vi stod på ängen en stund utan att något hände. Det mulnade på och började blåsa. Då trodde inte skådarna att det skulle dyka upp några Sommargyllingar, för dom brukar gilla att sitta i solskenet högt upp i trädkronorna och spela. Skådarna gav upp och lämnade mig ensam kvar. Jag började gå runt lite grann igen men framåt sju-tiden så funderade jag på att gå tillbaka för att äta frukost. Precis när jag vände tillbaka så hörde jag ett läte som måste vara en Sommargylling. Den började spela alltmer intensivt och jag gick fram och tillbaka nedanför träden där jag hörde den men jag lyckades inte få syn på någon. Väldigt frustrerande. Jag SMS:ade min fru så att hon också skulle komma ut och få höra den. Jag gick sedan för att möta upp henne. Precis när vi möttes upp och jag vände mig om för att peka åt det håll jag hört fågeln så såg jag den sittandes i toppen på ett träd. Äntligen fick jag möjlighet att ta bilder då den satt kvar en stund. Fick hyfsade bilder men tyvärr satt fågeln lite skymd bakom grenar.

Efter den upplevelsen var det dags för frukost och sedan tog vi en biltur runt Österlen och tittade bla på äppelträden, som blommande för fullt runtomkring Kivik. När vi kom tillbaka till gårdshotellet så var det dags för fika utomhus i det numera fina vädret. När jag satt i godan ro och fikade så hörde jag plötsligt en Sommargylling spela i hagen intill. Jag hämtade kameran och började leta efter den men det var lika svårt att få syn på fågeln även denna gång. Försökte gå runt lätet för att få så bra medljus som möjligt. Plötsligt såg jag en fågel flyga över hagen så jag slängde upp kameran och tog några bilder. När jag kollade vad det var för fågel så såg jag att det var Sommargyllingen.

På Söndagsmorgonen gick jag ut till hagen, alldeles bredvid gårdshotellet, igen för att få fler bilder men eftersom Sommargyllingen inte verkade vara speciellt morgonpigg så jag gick ut vid sex-tiden. Jag spanade av trädtopparna och det dröjde inte länge förrän jag såg en Sommargylling sittandes helt öppet på en gren. Jag hann ta några fina bilder innan den ganska snart försvann igen.

Jag flyttade mig närmare i den riktningen jag såg den, ifall den skulle återkomma och till min stor glädje så satte den sig på exakt samma gren igen ungefär en halvtimme senare. Jag fick några minuter på mig att ta ännu bättre bilder.

Efter det så insåg jag att den grenen förmodligen var en favoritplats så jag gick ännu lite närmare och SMS:ade min fru att hon skulle komma ut. Precis när hon dök upp så satte sig Sommargyllingen en tredje gång på "favoritgrenen" och jag fick några bilder på ännu närmre håll. Vilket flyt man kan ha ibland !

Den flög sedan och satte sig längre ner i träden och då förstod man verkligen hur svårt det är att få syn på den i grönskan från löven.

Riktigt nöjd kunde jag sedan äta frukost, checka ut och åka hem med ett konstaterande att Sommargyllingresan till Drakamöllans naturreservat på Österlen blev riktigt lyckad.

Postat 2016-12-03 13:13 | Läst 4738 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Dammsnäppa på nära håll

Fredagen den 6:e Maj 2016 så hade det upptäckts en Dammsnäppa väldigt lättillgänglig vid Fågeludden Hornborgasjön. Dammsnäppan är ovanlig i Sverige men brukar årligen synas på några platser i samband med vårflytten. Jag såg en på långt håll ,våren 2015, men nu fanns chansen att komma riktigt när. Jag åkte till Hornborgasjön så snart jag kunde samma dag. Dammsnäppan fick jag syn på utan problem när jag gick på spången ut mot tornet. Den gick och födosökte , i vattnet, bara ca 10 till 20 meter från spången. Jag kunde under en bra stund både fota och studera den utan att den blev skrämd. Det är alltid roligt när man kan komma riktigt nära. Till slut flög den ändå iväg och den sågs bara under den dagen.

Postat 2016-11-18 15:51 | Läst 2217 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ringand i Rysjön

I början av April 2016 åkte jag till Rysjön i Närke för att fota en Ringand. Den hade hållt till i sjön sedan slutet på Mars. Jag hade inte sett den arten tidigare och det blev årets första, lite längre, skådartur. När jag kom fram kändes det verkligen att det var vår i luften. Solen värmde och det blåste lite kyliga vindar. Man hörde Skrattmåsarnas läten hela tiden och i sjön fanns det alla sorters sjöfåglar såsom Salskrake, Brunand, Skedand, Kricka, Vigg, Skäggdopping mm. Över sjön och vassarna jagade Havsörn, Brun kärrhök och Fiskljuse. Jag gick till tornet i mellersta delen av sjön och njöt av allt detta medans jag spanade efter Ringanden. Det tog någon timme innan jag fick syn på den och det blev några bilder på långt håll.

Efter att ha studerat Ringanden en stund så drog den sig lite längre norr ut i sjön. Jag visste att det fanns ett gömsle där så jag drog mig däråt. Till min stor glädje så kunde man se den därifrån. Tyvärr så var det en hel del höga kaveldun från fjolåret som skymde sikten från gömslet.

Det gick ändå att ta lite bilder mellan stjälkarna när Ringanden simmade runt och det kändes också bra att komma ner lågt. Jag fick en hel del bilder på hyfsat avstånd.

 

Postat 2016-10-29 17:47 | Läst 1681 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Porträtt av Hökuggla

En hökuggla har tagit ett vinterrevir, i närheten av ett fågeltorn, i trakterna där jag bor. Den dök upp strax efter Julen 2015. Jag ville åka och ta lite bilder på den men bestämde mig för att avvakta den värsta rusningen så det dröjde till månadsskiftet Januari/Februari 2016 innan jag åkte dit. Det var en solig men blåsig dag med några plusgrader. Precis som jag hoppades så var jag helt ensam. Det tog inte så lång tid att hitta ugglan i den glesa skogsdungen. Den satt fint exponerad i en torraka. Jag ställde mig så jag hade solen i ryggen och då fick jag,turligt nog, även vinden i ryggen. I och med att jag hade vinden i ryggen så satt ugglan vänd mot mig. Jag fick också fint medljus men nackdelen med det var att ugglan tittade inte så ofta åt mitt håll för då blev den bländad. Under två timmar stod jag och observerade ugglan, sedan började det skymma. Den satt hela tiden på samma plats och spanade efter byten. Jag hade hoppats på att den någon gång skulle dyka efter en fångst. Jag ville ha lite action bilder med mig hem, men så blev det inte. Jag fick dock riktigt fina porträttbilder som jag är jättenöjd med.

Postat 2016-02-06 18:04 | Läst 2319 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 ... 23 Nästa