Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Höna på Orrspelet

I slutet av April 2017 åkte jag ut till ett skjutfält i närheten för att titta och lyssna på Orrspel. Förhoppningen var att även få se någon orrhöna som kan dyka upp vid spelet under denna tiden på året. Jag åkte tidigt på morgonen. Det var soligt, vindstilla och några minusgrader. Spelplatsen är ett stort öppet fält mitt på skjutfältet. Det går en väg igenom så man kan stanna till med bilen och använda den som gömsle. När jag anlände så pågick spelet, men tyvärr långt bort. I mitten på spelet så utkämpades det en hel del fighter och längre ut så fanns det en del orrar som mest såg ut att titta på. Kanske var dom redan utslagna och kunde inte vinna titeln att vara herren på täppan ?

Efter en stund så fick jag syn på en orrhöna vid spelet och turligt nog så bestämde sig den för att flyga närmare min plats.

Detta gjorde att hela spelet förflyttades i min riktning och jag fick bilder på närmare håll där tupparna slogs om hönan.

Kanske blev det tuppen på bilden nedan som vann kampen om hönans gunst :)

Efter ett tag avmattade spelet och orrarna flög bortåt. Nöjd med upplevelsen och bilderna kunde jag dra mig hemåt.

Postat 2017-04-25 18:01 | Läst 2086 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vitvingad trut i inlandet

Det är ovanligt att en Vitvingad trut dyker upp i Sveriges inland mellan Vänern och Vättern där jag bor men precis det hände i mitten av Januari 2017.  Jag hade bild på arten sedan tidigare så jag avvaktade lite för att se om andra lyckades ta bra bilder på den. Det visade sig att den var oskygg och att man kunde få bilder på väldigt nära håll så då bestämde jag att redan dagen efter upptäckten åka dit och försöka få lite nya bilder på arten.

Det var en ganska mulen dag så jag väntade till sen förmiddag för att få så bra ljus som möjligt. När jag kom fram så var det redan ett gäng fotografer på plats och fotade för fullt. Jag stannade en stund och fick fina porträttbilder, flygbilder och simbilder på nära håll.

Postat 2017-01-27 14:39 | Läst 2381 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Äntligen Kungsörn

När jag var nybörjare inom naturfoto så åkta jag ut med en kompis och fotade en Kungsörn som jag sedan lade ut på fotosidan. Flera år senare påpekade samma kompis att det faktiskt inte var en Kungsörn utan en ung Havsörn på bilden. Jag lärde mig då att även unga Havsörnar kan ha ljusare fält under vingarna. Jag har efter det under de två senaste vintrarna försökt få bild på Kungsörn i mitt närområde men det har inte lyckats. Jag gav mig återigen ut i mellandagarna under 2016 för att försöka den tredje vintern. Jag åkte till en plats i närheten där det bara några dagar tidigare setts en Kungsörn. När jag gick på vägen ner mot våtmarken hörde jag plötsligt skott. Det pågick jakt vid våtmarken. Jag tänkte att nu kan jag glömma att få se någon Kungsörn och vände tillbaka mot bilen. Då får jag se en stor rovfågel komma flygande mot mig i ögonvrån. Upp med kameran och ta några bilder medan den flög förbi. Var det en Havsörn eller Kungsörn ? Det visade sig vara en Kungsörn som skrämts iväg av skotten så äntligen fick jag några hyfsade bilder. Hade helst velat ha lite bättre ljus men det är sällan man får tillräckligt med ljus i December.

Postat 2017-01-04 16:36 | Läst 2380 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Skedstork på Getterön

I början på Juni 2016 dök det upp en Skedstork på Getterön vid Varberg. Jag ville gärna åka dit för att försöka fota den, men det tog lite tid att komma iväg pga poolbygge, midsommarfirande och lite annat. Som tur var så visade den sig vara en riktig långstannare. Jag kom till slut iväg på första semesterdagen i början på Juli.  När jag kom fram, på förmiddagen, så gick jag direkt till stora gömslet och hittade fågeln på en ö i Dammen. Tyvärr så stog Skedstorken "på knä" och sov med näbben instoppad i fjäderdräkten och då var det ju inte så meningsfullt att ta bilder. Självklart så vill jag ju ha med den skedformade näbben som gett fågeln dess namn.

Detta skulle visa sig bli en tålamodskrävande fotografering men så småning om framåt eftermiddagen vaknade fågeln och den började födosöka. Då fick jag till slut näbb-bilderna.

 När storken hade födosökt ett tag så började den hoppa och studsa runt i något som kan liknas vid en trandans. Det var ett oväntat beteende.

Avståndet från gömslet till ön i dammen var runt 300 meter och dessutom var det en varm sommardag så det blev ganska ordinära bilder. Det var ändå kul att få se arten i Sverige.

Postat 2017-01-02 16:27 | Läst 2044 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fjällfåglar på Nipfjället

I början på Juni 2016 åkte jag tillsammans med min fru till Nipfjället vid Idre i Norra Dalarna. Förhoppningen var att få bilder på Fjällripa, som jag inte sett förut. Jag ville även fota Fjällpipare i sin häckningsmiljö, då jag endast sett den arten när den flyttat förbi mina hemtrakter. Dagen vi åkte så var det en rejäl värmebölja i Sverige och när vi kom fram till Idre på eftermiddagen var det hela 29 grader varmt. Hade varit perfekt om vi åkt till medelhavet men på en fjällresa kändas det i mesta laget.  Efter att ordnat med boendet åkte vi upp till Nipfjället. Där uppe var det lite svalare. Jag tänkta spana runt lite i omgivningarna men till min förvåning så fanns det en flock Fjällpipare alldeles intill parkeringen. Det vara bara att plocka fram kameran och börja fota.

Nästa dag åkte jag själv upp på fjället tidigt på morgonen. Tanken var att traska upp på toppen av Lillnipen för att leta efter Fjällripa. På vägen upp till parkeringen så stöter jag plötsligt upp en fågel och jag ser direkt att det är en Fjällripa. Jag stannar och kliver ur för att ta bilder. Det visar sig att det är en ganska oskygg individ som låter mig komma nära så jag får jättefina bilder i perfekt medljus. Nöjd åkte jag sedan upp till parkeringen och njöt av stillheten och utsikten.

Senare under dagen åker jag upp igen till Nipfjället, tillsammans med min fru och hund, för att vandra lite i området.

När vi har vandrat en bit så stannar vi till vid en snölega för att fika. Mitt under fikapausen flyger det förbi en fågel och landar i snön. Det visar sig vara en Snösparv i sommardräkt och den börjar födosöka på snön. Jag plockar snabbt fram min kamera och får några fina bilder.

Nästa morgon åker både jag och min fru upp mot fjället. Hon hoppas också att få se Fjällripa på vägen upp till parkeringen. Jag trodde knappast att det skulle lyckas men otroligt nog så stötte vi upp en Fjällripa vid nästan samma plats. Denna gången var det en hona. Vi stannade och klev ur bilen för att kunna studera den lite mer. Plötsligt kommer en Fjällripe hane flygande mot oss. Antagligen för att vi stod mellan honom och hans hona.

När den landar så håller den uppe sin stjärt på samma sätt som en Orre eller Tjäder. Mycket intressant att få se. Har bara sett det på någon enstaka bild tidigare.

Efter denna fina upplevelse åkte vi upp till parkeringen. Där fanns Fjällpiparna kvar och jag fick ytterligare fina bilder. Denna gång på riktigt nära håll då jag fotade från bilen.

Senare under dagen åkte vi en tur till Klutsjön med en liten förhoppning att få se en Lappmes men så blev det inte. Vi åkte även till Burusjön och där fick jag en fin bild på Bergfink.

Vädret var soligt under hela resan men det blev betydligt svalare dom sista dagarna med minusgrader på morgonen så vädret varierar ordentligt i fjällen. Jag letade också efter Dalripa, vid flera tillfällen, i Björksnåren nära trädgränsen men fick inte syn på någon. Man kan ju inte lyckas med allt.  Jag kunde ändå nöjd åka hem då jag fått riktigt fina bilder på Fjällpipare och Fjällripa som jag hoppades. Det bästa var ändå att njuta av den härliga naturen uppe i fjällvärlden.

Postat 2016-12-27 09:25 | Läst 9309 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 ... 23 Nästa