Denna blogg handlar om mitt fotande (främst gatufoto) men också om funderingar kring foto i allmänhet. Jag skriver dessutom om fotoevents som jag lyckas ta mig till.

Båtrejset – Oxford mot Cambridge

Detta år sammanföll påsken med "The Boat Race" – den årliga kampen mellan universitetsstädernas roddlag. De utkämpar striden på Themsen med start vid Putney-bron. Jag har tidigare gatufotat detta evenemang men det var ett tag sen sist på grund av Covid och några utlandsresor som krockat med rodden. I år var det därför extra spännande att fota där igen och dessutom utlovades vackert väder. Vad kan gå fel? Inte mycket. För Oxford gick det dock fel – de ligger under med 81 segrar mot Cambridges 87 – och årets race slutat med ännu en förlust.

Som gatufotograf är jag mer intresserad av publiken än själva rodden och ni som väntar er bilder i detta blogginlägg av de tävlande blir besvikna. Åskådarna tar rodden som en ursäkt för att umgås och dricka allehanda alkoholiska drycker – för många var det nog årspremiär för det engelska bålet som går vid namnet Pimm's, efter huvudingrediensen.

Här kommer lite bilder från dagen i en någorlunda kronlogisk ordning. Jag började i Chiswick och Hammersmith men tog mig innan start längs Themsen till Putney-bron som jag också gick över. Man kunde gå hela vägen längs Themsen, vilket jag inte trodde var möjligt eftersom världens bästa och finaste fotbollsstadium, Fulhams Craven Cottage, ligger i vägen. De hade dock den goda smaken att öppna upp den nya lyxiga läktarsektionens nedre plan för försäljning av mat och dryck, och därmed kunde man fortsatt traska längs floden. Man kunde också spana in gräsplanen genom glasdörrar om man ville.

Utrustning för dagen var min Leica M-E Typ 240 med 28 mm Elmarit ASPH och 35 mm Summicron ASPH.

Detta par hade hittat en bra plats för att heja på sitt lag eller helt enkelt bara njuta av vårsolen

I England finns en tradition av så kallad Morris-dans. Vuxna män dansar på ett rätt fånigt sätt och viftar med näsdukar samt slår träpåkar mot varandra.

Jag ska erkänna att jag för några år sedan närde tanken på att kolla upp om Morris-dans kunde vara nåt för en anglofil som jag. När jag var nykter insåg jag förstås att det inte hade varit nån bra idé. Inte ens engelsmännen själva verkar tycka om dansen och ser den mest som något rätt fånigt och löjeväckande. 

"Pimm's o'clock" – en välkänd reklamslogan för drycken. Roddföreningen som krängde pints med Pimm's drog nog in välbehövda stålar en dag som denna. Dryckerna på bordet torde vara värda runt 7 000 kr skulle jag uppskatta. 

Supportbåtar fotade från Putney-bron

Alla i publiken hade inte blicken vänd mot floden kan man gissa

Lilljäntan kunde se starten bättre än jag kunde göra från pappas axlar

Glädje i vårsolen med pints i handen

Det är inte bara i Sverige som man dyrkar vårsolen

Om vad dessa språkade hade jag inte aning

Korv med bröd smakade nog bra

Rivalerna i vad man kan gissa i största utsträckning är festbåtar 

Denne man hade valt en plats en bit ifrån floden och alla människor – han verkade ändå kunna ha uppsikt över floden om det behövdes

Sammantaget var det en härlig dag att vara ute och fotografera. Det lär inte vara sista gången som evenemanget kommer att avfotas av mig.

Hälsningar,

Fredrik

Inlagt 2024-04-14 17:03 | Läst 897 ggr. | Permalink
Vilket fint reportage! Jag har ett svagt minne av att den här rodden sändes i svenskt television, typ "sen medeltid", länge sedan i alla fall. Sen ser jag en extra kvalitet i det att dina gatufoton faktiskt sätts in i ett sammanhang, reportaget. Och det lyfter bilderna. Det är nog en sån sak som gatufoto mår väl av. Bläddrade nyss i en bok om Paris med bilder av Günes Karabuda. Gatufoto men i ett kontext. Då blir det lite extra. Precis som dina bilder.
Ha det gott
/Gunnar S
Svar från Frekeman 2024-04-14 19:46
Tack, Gunnar. Det var ett gott betyg att få höra att ens foton fungerar i ett reportage. Rodden kunde mina föräldrar titta på hemma i Sverige vet jag, och det var nog för kanske för femton år sedan eller liknande. I år kunde mamma inte hitta rodden i kanalutbudet. Synd att traditionen att visa den har försvunnit för svenskar i Sverige.

Günes Karabuda kände jag inte till. Verkar vara ännu en av de många duktiga fotografer som så lätt går en förbi.

Ha det gott du med.
/Fredrik
Kul att få ta del av och att Londonborna njuter av vårsolen precis som skandinaver. Sedan jag fått familjemedlemmar i London blir den här typen av inlägg än mer intressant. Den där dansen ser ju inte klok ut, är det bjällror de har på benen? Jag gillar speciellt bilden på de som kramas men där man bara kan se hennes händer.
Hälsningar Lena
Svar från Frekeman 2024-04-14 19:53
Japp, de har alldeles riktigt bjällror på benen. Det är möjligt att det kommer fler "reportage" av denna sort från London med omnejd. Det är kul att fota med lite "journalistisk" inriktning ibland som omväxling till nötandet av centrala London för enstaka gatufoton.

Roligt att du hittat en favorit i krambilden. Jag tog flera bilder av paret från samma position och det finns ett par där hon håller upp sina händer rakt upp så att man ser dem bredvid hans huvud. Men, man kan ju inte visa för många bilder av samma scen. Tack för din kommentar, Lena.

Mvh
Fredrik
Hej,
Fint reportage från engelska gamla traditioner med rodd och öl. Heders.
Ha det gott
Bob
Svar från Frekeman 2024-04-14 20:20
Tack för din kommentar, Bob. Kul att du uppskattade inlägget.
Trevligt reportage och fina bilder kryddat av vårsol. Den där Pimms lät ju gott :)
HaD/Gunte..
Svar från Frekeman 2024-04-14 23:41
Tack, Gunte. Ja, Pimms är gott!