Chris Killip och apropå skärpa
I januari detta år så gick jag två gånger på den retrospektiva utställningen med Chris Killips fotografi på Photographers' Gallery i London. Första gången gjorde jag det med Fotosidans medarbetare Mattias Lundblad som samma dag hade intervjuat mig för den artikel som han skulle skriva för Fotosidan Magasin, nummer 2 2023. Vi var båda mycket imponerade och det var förstås extra intressant att se en sådan utställning tillsammans med en likasinnad. Dagen efter, på fredagen, så var jag åter inne i London och den sista timmen på fredagar så är det gratis att titta på Photographers' Gallerys utställningar. Kul att se utställningen på nytt igen men den främsta anledningen till mitt andra besök var att jag ville fota av några bilder för att skapa ett blogginlägg kring den diskussion/debatt som jag vill minnas var igång på Fotosidan med avseende på skärpa i januari. Har nu letat efter den debatten utan att ha hittat den. Minns att Bengan Björkbom var delaktig och även Gunnar Staland. Ingen av deras bloggar kring den perioden verkar dock ha den diskussion i kommentarsfälten som skulle triggat mitt andra besök! Kanske fanns diskussionen i ett forum? Eller har jag helt enkelt drömt upp några väderkvarnar som jag ville fajtas emot? 😉
Jag tror att debatten hade något att göra med huruvida det behöver vara skarpt för att fungera i uppförstorat format. Det jag hade noterat kring ett antal av Killips bilder var att skärpan inte alltid satt där den skulle men att bilderna förstås nått berömmelse trots det och att vi utställningsbesökare uppskattade vad vi såg trots tekniska brister. Bland annat noterade jag att skärpan satt på muren och axeln istället för på det unga skinnhuvudets huvud i puffbilden till denna blogg. Se mer nedan. Kan inte tänka mig att Killip medvetet valde att lägga skärpan på muren/axeln. Trots det valde utställningen att skriva ut denna fina bild stort – 118 cm x 92 cm (om min iPhone mätte korrekt!). Funkade utmärkt på normalt betraktelseavstånd!
Jag själv är nog en sån som vill att mina objektiv ska vara skarpa enligt tillverkarens specifikationer och att skärpan helst skall ligga rätt men som samtidigt inser att sån skärpa ändå är helt sekundär vad beträffar hur bra en bild är. Och det gäller inte bara "humanistisk" fotografi som gatufoto och dokumentärt utan också för landskaps- och naturfoto ( till viss del i alla fall!).
Gunnar Staland skrev om Chris Killip för några veckor sedan i ett blogginlägg och berättade att utställningen som jag och Mattias gick på numera visas uppe i Newcastle. För de som inte kan ta sig dit eller inte kunde besöka den på någon av de andra utställningsorterna så kommer här lite bilder som jag tog under mina besök. Först visas dock bilder av fotot vars skärpa jag diskuterar ovan. Alla fotona tagna med med min iPhone.
Om någon minns diskussionen jag tror mig komma ihåg så länka gärna i en kommentar. Också intresserad av allmänna åsikter i ämnet.
Hälsningar,
Fredrik
Viss oskärpa på huvudet!
På muren och på grabbens axel är det skarpt!
Måttbandsappen i min iPhone var till nytta denna dag vilket denna skärmdump visar!
Bilden på det unga skinnhuvudet är en av Chris Killips mest välkända fotografier och fick illustrera förstasidan på ovanstående publikation.
Två av mina personliga favoriter!
Denna bild gillas av många!
Fint dokumenterat av de människor som livnärde sig på att samla och sälja "sea coal" – kolbitar som sköljts upp från havet.
Mer om "sea coal"-samlarna
I vinterskrud till vänster och efter partiell rivning till höger
Många av Chris Killips mest kända bilder (den till vänster exempelvis) visades förstås – hög nivå överlag!
Bilden till höger är väl hur bra som helst, inte sant?
Jaha, jag har ju inte Fotosidan Magasin, så jag missade tyvärr artikeln de gjorde om dig och gatufotografi i London. Synd, för det är alltid etxra kul att se bilder i tryck (även om nätet också funkar helt okej för det mesta).
Kanske ditt lokala bibliotek har ett ex av Fotosidan Magasin som du kan bläddra i? Tidningen finns också på Readly-appen – gratisperiod innan det börjar kosta. Annars får du väl vänta tills Fotosidan lägger ut artiklen vid senare tillfälle som de brukar göra för Plusmedlemmar. Tack för din kommentar. Johan.
Killips bilder vore stort att få se på utställning. Vem vet, kanske en sån kommer till Sverige, man kan åtminstone önska sig. Det finns ju en del i tryck, en del volymer ruggigt dyra.Hans bilder har nåt särskilt.
Vad gäller skärpa kommer jag säkert återkomma till det.
Ha det gott
/Gunnar S
Ni kanske får hoppas på Fotografiska för Killip? Det var å andra sidan rätt länge sen som de visade nåt som intresserade mig som gatufotograf. Fast jag kan ju ha missat nåt.
Den senast boken "Chris Killip: 1946-2020" finns att köpa för dryga 600 kr. Det är den värd. Lite av en "Greatest Hits" som innehåller mer än en CD, om du förstår vad jag menar! En box liksom.
Tack för kommentaren, Gunnar!
Jag håller det inte för sannolikt att Killip dyker upp på Fotografiska, det är ganska tunnt med dokumentärt och gatufoto där. Däremot har Kulturhuset i Stockholm haft några bra och välgjorda vandringsutställningar de senaste åren. En får se framtiden an.
/Gunnar S
Jag minns utställningarna med HCB och Tunbjörk på Fotografiska och de var ju riktigt bra. Du kan som sagt alltid hoppas!
Apropå bra fotografi så vill jag bara kort berätta att jag gick in på biblioteket i Västervik för några veckor sedan för att se vad de erbjöd i fotoboksväg. Såg en bok av Georg Oddner, en fotograf jag minns att du tycker mycket om, och en av Ralph Nykvist. Det sistnämnda var mäkta imponerande och inköptes bums online och ligger hos min mor och väntar på mig. Oddners var jag inte lika imponerad av och införskaffas således inte. Men Ralphs bok – oj oj oj! Mycket fint gatufoto i den!
/Gunnar S
Intressant "discussion" om skärpa etc också. Hmm...jag är generellt sätt inte speciellt nitisk med att andra ska sätta skärpan eller att jag alltid behöver det. Dock är det såklart trevligt att ha tillgång till objektiv som kan hjälpa till att få bättre skärpa etc i den mån man känner att det är extra viktigt.
Men som sagt, det är sekundärt mot innehållet i mitt tycke alltid.
Tack Fredrik"!
/Mvh Martin.