DEFOKUSERAT

Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Rengöring av sensorn med Sensorscope rengöringskit

Förr eller senare åker man på att rengöra bildsensorn på sin digitalkamera. Lämna in för rengöring eller göra det själv är valet man då ställs inför. Jag skaffade Sensorscope rengöringskit och har nu rengjort min Nikon D7000 ett par gånger med bra resultat.

Smutspartiklar på bildsensorn visar sig som diffusa fläckar i bilden och syns särskilt tydligt vid liten bländaröppning mot ljusa, jämna ytor, till exempel en molnfri himmel. Ofta går det bra att städa bort fläckarna med klonstämpeln, men ju fler de blir desto mer ökar irritationen. Med många byten av objektiv är det omöjligt att undvika att dammpartiklar letar sig in i kamerahuset och till slut måste något göras.

Det finns gott om både bra och dåliga instruktionsfilmer på nätet om sensorrengöring. Den här  är en av de bättre, som övertygade mig om att göra jobbet själv.

Stärkt av filmen och Mikael Sundbergs utmärkta bloggartikel om sina våndor köpte jag ett Sensorscope rengöringskit från Cyberphoto för 1595 kr. Dyrt kan man tycka, men det är intjänade pengar efter redan ett par gånger jämfört med att lämna in kameran för rengöring. I paketet ingår en inspektionslupp med inbygd belysning, dammsugare inklusive batteripack, rengöringsspatlar, rengöringsvätska, rengöringspenna och mikrofiberduk samt en instruktionsbok.


Inspektionsluppen med sin inbyggda belysning är riktigt bra för att inspektera både sensorn och övriga delar av kamerahuset. Genom att kolla i luppen efter varje svep med rengöringsspateln så syns det direkt om man lyckats, utan att behöva ta några provbilder.

 

Dammsugaren var en rejäl besvikelse. Den drivs från en USB-port eller från ett medföljande batteripack, men är för klen för att fungera bra. Man får verkligen jobba för att den ska suga upp några partiklar över huvudtaget. Vid andra rengöringstillfället skippade jag dammsugaren och använde istället en blåsbälg för att få bort lösa partiklar från sensorn och insidan av kamerahuset. Då finns naturligtvis en liten risk att man bara blåser omkring dammet och att det så småningom lägger sig på sensorn igen. Håll kameran med öppningen nedåt och var försiktig så att du inte rör vid sensorplattan med bälgens spets.


Rengöringsspatlarna finns i tre bredder (14, 16 och 20 mm) anpassade för olika sensorstorlekar. För APS-C sensor som jag har i min D7000 används bredden 16 mm. Spatlarna är inplastade och försedda med fiberduk i varje ände, vilket innebär att de kan användas för fyra svep över sensorytan innan de är förbrukade. Jag valde att köra med rengöringsvätska direkt för att jag inbillar mig att spateln lättare fångar upp och behåller smutspartiklarna på det viset. Det går bara åt ett par droppar vätska för att fukta ytteränden på spateln innan den sveps över ytan. Läste att någon haft problem med att fibrer släppt från spateln, men det har jag inte märkt något av. Efter tre eller fyra svep var sensorn skinande blank igen!

Det finns även en sensorrengöringspenna med i paketet. Den ena änden består av en mycket mjuk rengöringspensel som fungerar bra för att ta bort partiklar på spegeln och mattskivan i kamerahuset. Den andra änden har en liten triangelformad, mjuk spets som enligt instruktionsboken ska användas för att polera sensorn i kanter och hörn. Första gången jag provade så blev resultatet riktigt uselt med en hel massa nya partiklar på den rengjorda sensorn. Det var bara att börja om från början igen! Jag skippar pennan i fortsättningen.

 Sammanfattning

Cyberphoto klassar Sensorscopes rengöringskit som Guld - toppklass. Utan att ha något att jämföra med så tycker jag inte att alla delar riktigt når upp till den nivån. Dammsugaren är i det närmaste oanvändbar. Om man håller sig till inspektionsluppen, rengöringsspatlar och rengöringsvätska samt köper en blåsbälg separat så blir resultatet dock riktigt bra. Är man försiktig och följer instruktionerna noggrant så är det faktiskt enkelt och inte alls särskilt nervpåfrestande att rengöra sin kamerasensor själv.

 

 

 

Postat 2012-07-31 17:40 | Läst 10552 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Magiska linjer

Spiraltrappor, broar och järnvägsspår. Med sina parallella linjer och kurvor har de en magisk attraktionskraft på oss fotografer. Jag har länge gått och sneglat på en sprialtrappa i parkeringshuset i Vällingby Centrum. I dag slog jag till.

Söndag eftermiddag mitt i semestern är ett perfekt tillfälle att fotografera här. Parkeringshuset är nästintill helt öde och ingen som stör eller undrar vad det är för nåt mysko man håller på med. Förresten så är hela centrumet ganska öde - badväder och överetablering kan man tänka. Handlarna i det påkostade och läckra K:Fem-varuhuset har det kämpigt och lockar med REA på REA-priserna. 

Samtliga bilder är tagna med 50 mm fast optik, vilket var lite knepigt. Blir säkert ett besök till med vidvinkeln nästa gång.  Allt fotat i befintligt ljus. Första bilden ser lite skum ut eftersom dagsljuset blandar sig med lysrören som hänger ner i mitten av spiraltrappan.

Jag har valt att ge bilderna hög kontrast i Camera Raw genom att dra på rejält med kontrast, svärta och fyllnadsljus. Det framhäver det råa och lite smutsiga i miljön som ett parkeringshus alltid har samtidigt som färgerna blir klara och detaljbilderna får en extra boost. Möjligen ser det en aning överdrivet ut och det vill jag gärna ha dina synpunkter på.

Jag är tacksam för idéer om vad jag ska göra annorlunda vid nästa besök. 

Bild 1.

Bild. 2

Bild 3.

Bild. 4

Bild 5.

Postat 2012-07-29 21:04 | Läst 4596 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En stormig kväll på Sudret

När det blåser på södra Gotland gäller det att hålla i mössan och gilla läget. Här är en sen kvällsbild från början av juni när försommargrönskan runt Hoburgen var som allra mest intensiv.

  15 mm, f/22, 0.4s, ISO 200

På lördag blir det en tur till Gnesta och Gnesta-planket. Det ska bli kul att titta på bilder och träffa likasinnade IRL   :)

Postat 2012-07-27 00:04 | Läst 5614 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fotografera mat är trippelt nöje

Sommar och semester innebär också massor med god mat. Grillen pyr ständigt och sommarkvällarna kan ägnas åt matorgier i köket tillsammans med goda vänner. Med andra ord trippelt nöje för en matglad fotograf. Laga - fotografera - äta upp! 

Action i köket (iPhone 4)

Om det ska bli riktigt bra matbilder krävs gott om tid och god planering. Uppläggningen måste vara perfekt. Garnering och tillbehör finnas tillgängliga och dukning och snygg bakgrund vara uttänkt redan innan man sätter igång. Så blir det sällan när man lagar mat tillsammans med familj och vänner, men man kan ju försöka få till snygga bilder ändå.  I det lilla collaget nedan är silltallriken och jordgubbarna  gjorda bara för att fotograferas och jag hade gott om tid för själva fotandet. De övriga fyra bilderna togs i all hast innan vi kastade oss över läckerheterna. 

Och ljuset då? Sommarmat ska ju avnjutas i det fria så befintligt ljus utomhus funkar bra, särskilt en vacker sommarkväll.  Jag gillar korta skärpedjup och ett ljustarkt 50 mm-objektiv passar bra i sammanhanget.

Min egen sommarfovorit är tveklöst Ceasarsallad med räkor tillsammans med ett välkylt rosévin. Enklare kan det inte bli. 

Till 2 portioner:

1 kruka romansallad (riven i bitar)

1 decimeter gurka (skalad, hackad)

8 körsbärstomater (delade)

1 näve brödkrutonger (hemrostade med olivolja och flingsalt)

1 slatt Caesarsalladsdressing (färdig)

1 burk räkor i lag (avrunna)

1 dl parmesan eller västerbottensost (centimeterstora flagor) 

Lägg upp på två kalla tallrikar. Garnera med persilja. Nu kommer hemligheten - toppa med några droppar Thai Sweet Chilli Sauce och du får världens godaste caesarsallad med lite drag i!

Sommarens favoritvin är Collavery - ett ljust rosévin från  Provence.

Och du - glöm inte att fotografera innan du sätter i dig hela härligheten. Smaklig måltid!

Postat 2012-07-25 08:50 | Läst 3942 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Artipelag visar Candida Höfer

Den nyöppnade konsthallen Artipelag på Värmdö i Stockholms skärgård är ett under av design. Just nu ställer man ut den kända tyska fotografen Candida Höfers verk.

Byggnaden på 10 000 kvadratmeter är skapad av arkitekten Johan Nyrén och lever i symbios med den omgivande naturen som Baggensfjärden erbjuder.  Furu, betong och glas tillsammans med urberget, tallskogen och vattnet skapar en spännande ny miljö vi inte tidigare sett i Stockholm. Här finns två stora utställningshallar, café och restaurang samt spångbelagda promenadvägar i den omgivande naturen. Bakom Artipelag står Björn Jakobson, grundare till företaget BabyBjörn.

Vi gjorde en utflykt till Artipelag i lördags. Trots att man inte gjort så mycket väsen av sig så var konsthallen välbesökt och både cafét och restaurangen välfyllda. Två vändor i utställningshallarna med mellanliggande fikapaus i solskenet gjorde besöket till en kanondag. En sväng i butiken resulterade i en bok om Candida Höfer. Utbudet i butiken är annars ännu så länge lite tunt och de specialdesignade pottorna och bäbisprylarna från BabyBjörn hoppas jag så småningom ersätts av mer spännande saker.

Två utställningar pågår för tillfället. Över hundra bilder av den välkända tyska samtidsfotografen Candida Höfer visas mellan 30 juni och 28 oktober. Tidiga bilder från 1970-talets turkiska invandrare i Tyskland, gatubilder från Liverpool 1968 visas tillsammans med senare praktverk i form av interiörbilder från kyrkor, bilbliotek och konserthus.  Den andra utställningen heter Platsens själ som pågår fram till 30 september och består av 16 konstnärer. Även här hittar man en hel del fotografer. Bland annat Annika von Hausswolff och hennes bilder från avfolkade städer i Detriot, i spåren av globalisering och finanskris.

Artipelag är väl värt ett besök. Vi har fått en konsthall som har potential att mäta sig med Louisiana i danska Humlebäck!

Kolla http://www.artipelag.se

Postat 2012-07-23 17:32 | Läst 3835 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 Nästa