DEFOKUSERAT
Årets sista majbild från Eldgarnsö
Efter en långsam och kall start passerade vårdagarna i raketfart och nu börjar försommaren att göra sig påmind i naturen. Häggen blommade för ett par veckor sedan och nu står syrénerna i full prakt. Knappt så man hinner med i svängarna med kameran. För min del var resan till Söderåsen vårens höjdpunkt. Nu väntar sommarens fotoäventyr till Gotland, Bergslagen och Stockholms egen vildmark Tyresta.
Här kommer månadens sista bild på bloggen. Den har legat till sig sedan den 11 maj, då ekarna på Eldgarnsö precis började att spricka ut.
Ha en skön fotosommar och en trevlig helg!
Röstånga Base Camp
Röstånga gästgivaregård fick bli basen under fotoresan till Söderåsen för snart två veckor sedan. Med Nackarpsdalen utanför fönstret så behövde jag inte gå många meter för att befinna mig mitt ute i den mäktiga bokskogen. Här kommer några bilder från första kvällens vandring längs ravinkanten.
På väg ner mot den lilla och nästan cirkulära Odensjön stötte jag på några krokiga stammar som fångade min uppmärksamhet.
18 mm, f/16, 0.4 s, ISO 100
Uppe på åsen finns även odlings- och betesmarker där ett magnifikt träd strålade i kvällssolen. Det nyinköpta polarisationsfiltret fick sin premiär och gjorde himlen lite extra blå.
48 mm, f/16, 1/20s, ISO 200, polfilter
Kombinationen av kvällens sista solstrålar och de skira boklöven vid ravinkanten gick helt enkelt inte att motstå!
120 mm, f/4, 1/500 s, ISO 100
Röstånga ligger strategiskt bra till i östra delen av åsen. Tio minuter med bilen till Skäralid och Kopparhatten och ytterligare tio minuters körning till Klöva Hallar. Gästgiveriet hänger ihop med STFs vandrarhem och håller god standard både på rum och mat. Hit återvänder jag gärna!
Klöva Hallar - en explosion i grönt
Äntligen blev resan till Skåne och Söderåsens nationalpark av. Torsdag till söndag med fullt fokus på fotografering och med ett perfekt väder. Resan planerades redan för ett halvår sedan och det var en chansning att försöka pricka in rätt tid för den skira grönskan innan bokskogen mörknar. Det visade sig vara någon vecka för sent, men det blev en fantastisk upplevelse och mycket bilder.
18 mm, f/16, 1/6s, ISO 200
Det här var mitt första besök vid Söderåsen och första dagen gick åt till att reka i området. Trots ganska flitiga förberedelser med kartstudier, bokläsning och genom att kolla på mycket bilder från åsen så kändes det svårt att veta var man skulle börja. Normalt behöver jag flera dagar för att känna in ett nytt område innan det blir några bilder. Det gäller att hitta rätt miljöer och förstå hur ljuset faller. Om man gör sig omaket att gå upp kl 04 på morgonen så duger det inte att flacka runt lite på känn utan man måste ha ett klart mål med den korta tiden fram till soluppgången.
50 mm, f/13, 1/13s, ISO 400
Efter en del turer fastnade jag för Klöva Hallar och den stilla bäcken djupt nere i ravinen. Här möttes jag av en fullständig explosion av grönska. Stora bestånd med nyutslagen strutbräken lyste ljusgrönt och kantade ån under alarna. Trots att området är populärt hade jag turen att få vara helt ensam under större delen av helgen. En grupp glada scouter passerade på fredagskvällen men sen var stillheten total vid den porlande bäcken.
95 mm, f/16, 1 s, ISO 400
Ravinkanterna är branta och ljuset är ganska svagt. Det ljus som ändå letar sig ner till ravinbottnen drar åt blått. I vissa lägen lyser kvällssolen på grönskan uppe vid ravinkanten och det betydligt varmare ljuset reflekteras ner. Kombinationen gör att det blir knepigt med vitbalansen. Jag har ägnat en del pyssel med att att försöka minska blåsticket vid konverteringen av raw-filerna.
120 mm, f/16, 0.4s, ISO 200
Den intensiva grönskan är också svår att bemästra och i de flesta bilderna har jag varit tvungen att dra ner färgmättnaden för att bladverken inte ska se onaturligt självlysande ut. Efter en längre tid vid datorn blir man hemmablind så jag är tacksam för dina synpunkter på färghanteringen.
35 mm, f/16, 0.6 s, ISO 400
Tre dagars intensivt fotograferande på Söderåsen blev en kanonstart på säsongen. Och det gav mersmak! Dags att planera in en höstvecka redan nu.
Ekbackarna på Eldgarnsö
Eldgarnsö naturreservat ligger bra till för mina fotoutflykter. Femton minuter med bilen från Stenhamra och vips så befinner man sig på den stillsamma lilla ön norr om Färingsö i Mälaren. I sydost dominerar eklandskapet och längre norrut tar barrskogen vid.
Sedan några veckor tillbaka återvänder jag regelbundet och otåligt till Eldgarnsö i hopp om att naturen ska börja vakna till liv. Men ack vad långsamt det går! Trots soliga dagar håller de kalla nätterna våren tillbaka. Okej då - blåsipporna, vitsipporna och vårlöken har kommit. Men i övrigt prasslar de bruna, torra eklöven under fötterna och de gamla ekarnas nakna, knotiga grenar sträcker sig bedjande upp mot himlen i hopp om lite värme. Det ser ut som om de kommer att bli bönhörda - i helgen lovar SMHI femton grader. Härligt både för naturen och fotografen!
Vårpremiär i Tyresta
I helgen som gick blev det två heldagsturer i Tyresta nationalpark sydost om Stockholm. Det är en otrolig lyx att ha vidsträckta, orörda urskogar så här in på knuten i en storstad. Här finns en fantastisk variation i naturen. Allt från djupa, mörka dalgångar där granarna reser sig mäktigt i tystnaden till luftiga hällmarker med glesa tallar och ett flödande ljus. I öster, ut mot kusten, tar lövskogar och ängsmarker vid.
38 mm, f/16, 2 s, ISO 100
Urskogen är vacker, trolsk och spännande men också en utmaning att fotografera i. Fallna träd och grenar bildar ett virrvarr som det är ack så svårt att bringa någon bildmässig reda i. Ljuset är svagt i dalgångarna och stativet ett måste.
Så värst mycket bilder blev det inte denna gång, men det blev en härlig uppstart på säsongen. För nu börjar det! Tranornas trumpetande i fjärran höll mig sällskap i Tyresta och här utanför fönstret i Stenhamra hörs sedan igår rördrommens dova ljudstötar över vikens vatten. Ett säkert vårtecken!